Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚτηνοτροφία: Κλειδί η μεταποίηση

Κτηνοτροφία: Κλειδί η μεταποίηση

|

Συνάντηση του Βουλευτή Σύριζα Κυκλάδων Νίκου Μανιού με φορείς της Ορεινής Νάξου στο Φιλώτι και Δανακό με θέμα το μέλλον της κτηνοτροφίας και με βάση το ζήτημα της μεταποίησης 

Για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο (3-4 Σεπτεμβρίου) ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός βρέθηκε στη Νάξο όπου είχε συναντήσεις με παράγοντες του πρωτογενή τομέα και με σημείο αναφοράς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι της Ορεινής Νάξου. Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, η πρώτη στο Δανακό (στη πηγή την 3η Σεπτεμβρίου) και η δεύτερη στο Φιλώτι (στο γραφείο της κοινότητας την 4η Σεπτεμβρίου) και το παρών έδωσαν τόσο τα μέλη της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών όσο και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Ορεινής Νάξου. Ο κος Μανιός τους μίλησε για την πορεία της διαδικασίας ένταξης του «αρσενικού» στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας ενώ επισήμανε την ανάγκη για μεταποίηση του γάλακτος σε τυρί ως τη μοναδική οδό για το μέλλον της κτηνοτροφίας… Εξού άλλωστε και η δήλωσή του προς τους κτηνοτρόφους «αν δεν μεταποιηθεί το γάλα σε τυρί, τότε οικονομικά δεν έχει μέλλον η κτηνοτροφία στο νησί”. Κίνηση που όπως είναι λογικό θα φέρει έσοδα απ’ αυτή τη κίνηση…

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων:

“To διήμερο, Σαββάτο και Κυριακή 3 και 4 Σεπτέμβρη 2016, πραγματοποιήθηκαν στα ορεινά χωριά της Νάξου συναντήσεις εργασίας του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού με τα μέλη της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου και τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της ορεινής και ημιορεινής Νάξου.

Κεντρικό θέμα των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων-παραγωγών του παραδοσιακού τυριού με την ονομασία «Αρσενικό Νάξου», σχετικά με την διαδικασία ένταξής τους στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας και τη δυνατότητα που  παρέχεται στους ίδιους να διαθέτουν στην αγορά, άμεσα και χωρίς μεσάζοντες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους, με βάση την Υπουργική Απόφαση με θέμα: “Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)” (Φ.Ε.Κ. 2468/Β’/17.11.2015).

Ο Νίκος Μανιός αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της μεταποίησης του γάλακτος σε τυρί για το μέλλον της κτηνοτροφίας στη Νάξο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αν δεν μεταποιηθεί το γάλα σε τυρί, τότε οικονομικά δεν έχει μέλλον η κτηνοτροφία στο νησί”.

Επεσήμανε, επίσης, τα πολλαπλά οφέλη των κτηνοτρόφων-παραγωγών της ορεινής και ημιορεινής Νάξου από την συμμετοχή και δραστηριοποίηση όλων στα πλαίσια της Κτηνοτροφικής Ένωσης.

Αξιοσημείωτη είναι η πολύ θετική ανταπόκριση των κτηνοτρόφων-παραγωγών τόσο όσον αφορά στην ένταξή τους στο Μητρώο Οικοτεχνίας, όσο και τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν και, έτσι, να συμβάλουν στη διεύρυνση της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών, ούτως ώστε να συμπεριλάβει όλους τους κτηνοτρόφους της ορεινής και ημιορεινής Νάξου”.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Παναγιώτη Στεργίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Επιμελητήριο Κυκλάδων – Εκλογές: Μόνο επείγουσες υποθέσεις θα εξυπηρετούνται στις 15,18 & 19 Νοεμβρίου

Οι υποθέσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία θα εξυπηρετούνται κανονικά στα τηλέφωνα των γραφείων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Νάξος – Κωμιακή: Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη

Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Π.Π.Ι. Κορωνίδας αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Δονούσα: Ενημέρωση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων

ενημέρωση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων κοντά στη Δονούσα - Πότε και που

Σαντορίνη: Ανοιχτή επιστολή έστειλαν φορείς για τη παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ανοιχτή επιστολή φορέων εν όψει της παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας - Τι αναφέρουν

Πρόταση Ημέρας: Μακαρονάδα με παντζάρια και πέστο ρόκας

Μία διαφορετική προσέγγιση με πρωταγωνιστές τα ζυμαρικά

Υπουργείο Αθλητισμού: Ιστορική στιγμή για την ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης

Ιστορική στιγμή για την ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης που «γεννήθηκε» στην Αμοργό - Υπογραφές

Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη

Αρθρο του Νίκου Μάρτικα για τον τουρισμό και τις αλλαγές που έρχονται με βάση τα νέα δεδομένα...

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ