Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚουβεντούλα για θέματα υγείας

Κουβεντούλα για θέματα υγείας

|

Σημαντικές αποφάσεις που θα δώσουν ίσες ευκαιρίες και θα ενισχύσουν το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των νησιωτών, ελήφθησαν σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ελήφθησαν στην διάρκεια συνάντησης του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Ο κ. Χατζημάρκος είχε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό,  τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη και τη νέα Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κα Όλγα Ιορδανίδου, στο γραφείο του Υπουργού, με αντικείμενο τον σχεδιασμό των δράσεων υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκούς πόρους και θα δώσουν από τον επόμενο χρόνο αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας  και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νησιώτες, σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εξειδίκευση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που θα διοχετευθούν σε δαπάνες υγείας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι πόροι που θα διατεθούν, είναι κατανεμημένοι σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις  υποδομές υγείας  και τον νοσοκομειακό εξοπλισμό. Με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα υπάρξει ένα δεύτερο επίπεδο κατηγοριοποίησης  των πόρων, μεταξύ μεγάλων και μικρών νησιών, ούτως ώστε και τα μικρά νησιά να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στους πόρους αυτούς, είτε πρόκειται για υποδομές υγείας, είτε για νοσοκομειακό εξοπλισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες πόρων, τόσο για τα μεγάλα όσο και για τα μικρά νησιά.

Η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αποτύπωση των αναγκών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και στις δύο κατηγορίες, δηλαδή σε κτιριακές υποδομές και σε νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Ιδιαιτέρως σημαντική για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η ανακοίνωση που έγινε στην διάρκεια της συνάντησης, της απόφασης του Υπουργείου Υγείας  να δώσει οικονομικό κίνητρο σε γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε 311 αγροτικά ιατρεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά ιατρεία του Νοτίου  Αιγαίου. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται άριστα η πρωτοβουλία που ανέλαβε η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  να προχωρήσει το 2015, πρώτη στην χώρα μας, στην αντίστοιχη παροχή. Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, διπλασιάζεται το κίνητρο για τους γιατρούς που θα θελήσουν να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία των μικρών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών.

Συμφωνήθηκε επίσης, τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε θα γίνει η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η Περιφέρεια από κοινού με το Υπουργείο Υγείας να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πρόσθετους πόρους για την υγεία, οι οποίοι δεν θα κατευθυνθούν σε υποδομές, αλλά στην βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους νησιώτες.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)