Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚουκάς "Σύνδεση με όλο το κόσμο αλλά υποδομές στο ...κόκκινο"

Κουκάς “Σύνδεση με όλο το κόσμο αλλά υποδομές στο …κόκκινο”

|

Κωνσταντίνος Κουκάς με αφορμη τη σύνδεση της Μυκόνου με το Κατάρ μέσω απευθείας αεροπορικών πτήσεων “Θα βουλιάξει το νησί από τουρίστες το 2018. Κι όμως υποδομές του είναι «στο κόκκινο»

«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η σύνδεση της Μυκόνου με την Ντόχα του Κατάρ σε 4 δρομολόγια της  “Καλύτερης Αεροπορικής Εταιρείας στον Κόσμου”, Qatar Airways», σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Π. Κουκά. «Ετσι θα συνδεθεί η Μύκονος με όλο τον πλανήτη. Οποιος προέρχεται από το Σίδνεϋ, το Χογκ Κογκ, τη Βραζιλία κι αλλού, με μια ενδιάμεση στάση στη Ντόχα θα μπορεί να ταξιδέψει στη Μύκονο», λέει ο ίδιος σε κουβέντα του με το TheTOC με αφορμή το γεγονός ότι η Qatar Airways πρόσθεσε τη Μύκονο στο παγκόσμιο δίκτυό της. 

Οπως μας ενημερώνει ο ίδιος, σε σχέση με τον τουρισμό, πέρσι η καλύτερη χρονιά απ’ όλες τις προηγούμενες. «Δύο εκατομμύρια τουρίστες βρέθηκαν στο νησί, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΙΜΕ η Μύκονος αναδείχτηκε δεύτερος προορισμός σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα μετά τον Πειραιά.. 

«Στη Μύκονο λειτουργούμε κυρίως με loyal επισκέπτες – με διαφήμιση «από στόμα σε στόμα» διότι το νησί μας δεν εξαρτάται από τους μεγάλους πράκτορες. Ατενίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία το 2018», συμπληρώνει. 

Και τι θα έχει αν απαντήσει σ’ αυτούς που μιλούν για μεγάλη φοροδιαφυγή κι ακρότητες… 

«Δεν ανακαλύψαμε εμείς τη φοροδιαφυγή. Ισα – ισα, μπορούμε να πούμε ότι επειδή στο νησί μας έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, οι επιχειρηματίες εδώ είναι από τους πιο συμμορφωμένους σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πέρσι που είχε έρθει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μας είπε ότι τα τελευταία χρόνια η Μύκονος έχει σημειώσει άυξηση της τάξης του 18% στα έσοδά της».

Η δημοτική αρχή κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τις δράσεις της στα τρια χρόνια τοπικής αυτοδιοίκησης που εντυπωσιάζει με το περιεχόμενο αλλά και την πολυτελή έκδοση. «Δεν έγινε με πόρους του δήμου αλλά από την παράταξη, μεταξύ μας – ρεφενέ που λέμε», διευκρινίζει ο δήμαρχος. 

«Είχαμε κάνει το αντίστοιχο φυλλάδιο στον πρώτο χρόνο της θητείας μας και το ίδιο αποφασίσαμε να κάνουμε και στο κλείσιμο των τριών ετών. Είμαστε περήφανοι για το έργο που υλοποιήσαμε και μ’ αυτό τον τρόπο – την αποτύπωση σ’ ένα φυλλάδιο των βασικότερων δράσεών μας σε όλους τους τομείς – προσπαθήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες του νησιου και στους φίλους να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όλα όσα έχουν γίνει τα τρια αυτά χρόνια».

Ποιό, ήταν, αλήθεια, το δυσκολότερο απ’ όλα αυτά; «Το δυσκολότερο κι αυτό που μας πήρε περισσότερο καιρό ήταν η ανασυγκρότηση του ίδιου του δήμου διότι αν δεν ανασυγκροτήσεις το δήμο δεν μπορείς να προχωρήσεις στα υπόλοιπα. Εχουμε κάνει το δήμο πιο ανθρωποκεντρικό με περισσότερη κοινωνική πολιτική και πιο οργανωμένο για να μπορεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις και τις σύγχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε περήφανοι που τα τελευταία χρόνια ότι πράξη έχουμε κάνει έχει εγκριθεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μακάρι το κεντρικό κράτος να μας επιδοτούσε με περισσότερα χρήματα για να κάνουμε περισσότερα πράγματα». 

Αλήθεια, αυτή τη στιγμή ποιο παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού; «Τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού έχουν να κάνουν με ζητήματα μεγάλων υποδομών, είτε αυτό λέγεται αποχέτευση, είτε ύδρευση, είτε ηλεκτροφωτισμός. Ολα αυτά είναι “στο κόκκινο”. Αυτά τα θέματα των μεγάλων υποδομών είναι θέματα ένα που απαιτούν ωρίμανση ετών. Αν υπάρξει δυσανάλογη αύξηση του τουριστικού ρεύματος ελοχεύουν κίνδυνοι. Ας πούμε ο βιολογικός καθαρισμός, η μονάδα βιολογικής επεξεργασίας μπορεί να εξυπηρετήσει. συγκεκριμένο πληθυσμό. Αλλά επειδή το νησί μας φαίνεται ότι θα ανεβάζει αριθμούς επισκψιμότητας το καλοκαίρι, αυτό είναι κάτι που πρέπει  να γίνει. Θα πρέπει το κεντρικό κράτος να λειτουργήσει λίγο πιο ανταποδοτικά στο νησί μας που τόσα προσφέρει στην ελληνική οικονομία». 

Σύμφωνα με το δήμαρχο, με μελέτη αποκλειστικά του δήμου (3 εκατομμύρια συν ΦΠΑ) αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ένας διαγωνισμός για την υλοποίηση του πρώτου κλειστού γυμναστηρίου στη Μύκονο. Επίσης, προκηρύχτηκε επιτέλους ο πρώτος διαγωνισμός για τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό Μυκόνου προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ. Ολοκληρώηθηκαν τα έργα στο νέο λιμάνι, κι έχουν έρθει σε πολύ καλή κατάσταση όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού… 

Κι όμως, από πολλούς η Μύκονος θεωρείται ως ένα «κράτος» (πολυτελείας) σε ένα κράτος κρίσης; 

«Γιατί το λέτε αυτό; Ο φορολογούμενος Μυκονιάτης πληρώνει κανονικά τους φόρους του και το ΦΠΑ του και το – υπερβολικό – ΕΝΦΙΑ προς το κεντρικό κράτος. Ολα αυτά, όμως, πάνε σ’ ένα κεντρικό κράτος. Δεν γίνεται το 2017 η επιχορήγηση του δήμου Μυκόνου να είναι 1.700.000! Οι δήμοι επιχορηγούνται πληθυσμιακά. Η Μύκονος δεν επιχορηγείται για τα δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια που προσφέρει στο κεντρικό ταμείο αλλά για το μόνιμο πληθυσμό της. Αυτό είναι μια αδικία». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα