Μηταράκης από Κω: Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά-Το πλάνο της κυβέρνησης για τις κλειστές δομές – στη Κω ετοιμάζεται κλειστή δομή που θα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και 2.800 μετανάστες
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και για την λειτουργία των κλειστών κέντρων αναφέρθηκε στην διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο της Κω ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως βασική του θέση παραμένει η ίδια, ”καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά”, ενώ συμφώνησε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, σημειώνοντας πως στόχος πρέπει είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών που έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει στην Κω, λέγοντας πως οι κλειστές δομές πρέπει να είναι επαρκείς σε μέγεθος ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις ροές. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος και όποιος μετανάστης εισέρχεται στην χώρα θα κρατείται για 25 ημέρες μέχρι να ταυτοποιηθεί.
Επεσήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών, θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου και προσφυγών, ενώ ειδικά στα 5 νησιά που θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα, για τις αφίξεις από 1η Ιανουαρίου 2020 ο συνολικός χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι λίγες εβδομάδες .
Ο κ. Μηταράκης στην διάρκεια της σύσκεψης δήλωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα, ενώ θα υπάρχουν αυτόνομα ιατρικά κέντρα εντός των κλειστών δομών για να μην επιβαρύνεται το τοπικό σύστημα υγείας.
Το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Κω
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη το κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών αναμένεται να είναι χωριτικότητας 2000 ατόμων, με τις υποδομές (εάν οι ροές είναι μεγάλες και με σκοπό να μην βρίσκονται οι μετανάστες σε πλατείες και χωράφια) να έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 2800 άτομα.
Μέσα στον Φεβρουάριο πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία του και εάν υπάρχει άλλη προτεινόμενη θέση, διαφορετική από αυτή του υπάρχοντος χώρου στο Πυλί, να έχει κατατεθεί για να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση της δομής. Αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, με στόχο τον Ιούλιο του 2020 η κλειστή δομή να λειτουργεί.
Εντός του κλειστού κέντρου σύμφωνα με τον Υπουργό θα κρατούνται οι μετανάστες ο οποίοι δεν είναι πρόσφυγες και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, έτσι ώστε να επιστρέφονται στην Τουρκία, ενώ οι οικογένειες και τα άτομα που έχουν προφίλ πρόσφυγα θα τους επιτρέπεται η ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος από τη δομή.
Κατά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από τον Υπουργό, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς σημείωσε πως ήταν μια χρήσιμη και ειλικρινής κουβέντα, με τον Δήμο Κω να παραμένει κάθετος σε μια κλειστή δομή η οποία θα λειτουργήσει ως φυλακή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με κάποιες διαφοροποιήσεις (προς τις θέσεις του Δήμου Κω) να υπάρξει μια τελική συμφωνία και να έχουμε ευτυχής κατάληξη, με τους μετανάστες όμως οι οποίοι θα παραμένουν στο νησί να μην ξεπερνούν τον σχεδιασμό του 2015 και του 2017, δηλαδή 816 συν 428 στο ΠΡΟΚΕΚΑ.
Πηγή ΑΠΕ/ kosnews24.gr