Πανηγυρίζουμε ως Ελλλήνες… Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές “κλείδωσε” όσον αφορά τους έμμεσους φόρους και ο ΦΠΑ ανεβαίνει έναν… πόντο ήτοι στο 24%
Τα καταφέραμε… Μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι από τη στιγμή που και με τη …. Βούλα έχουμε πλέον τον πιο υψηλό συντελεστή φορολόγησης σε όλη την Ευρώπη… Και μιλάμε για το ΦΠΑ που είναι στο 24%… Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «tovima.gr» η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών και παρουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 1 το μεσημέρι όπου έκλεισε το πακέτο των έμμεσων φόρων και κλείδωσε η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Και τα κανόνια στον Λυκαβηττό άρχισαν τους κανονιοβολισμούς… Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές γίνεται σκληρή μάχη για το αφορολόγητο καθώς το ΔΝΤ επιμένει να πάει στις 8.000 ευρώ ενώ οι ευρωπαίοι δανειστές προτείνουν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο σταδιακά με μεσοδιάστημα ενός χρόνου.
Το απόγευμα η συνάντηση δανειστών-Κατρούγκαλου
Για τις 17:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Επί τάπητος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.
Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Στη συνάντηση των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Τρίτη, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι τον Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.