Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚάσος, το νησί των "εθελοντών"

Κάσος, το νησί των “εθελοντών”

|

Η επίσκεψη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ στην Κάσο έφερε στην επιφάνεια ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: ο Δήμος Κάσου είναι ο μοναδικός σχεδόν στον κόσμο χωρίς ούτε έναν υπάλληλο 

“Ο Δήμος Κάσου είναι η μοναδική περίπτωση στον κόσμο και σίγουρα για το βιβλίο Γκίνες. Ο Δήμος Κάσου είναι ο μόνος σε όλον το πλανήτη που δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο. Όλα τα κάνουν μόνοι τους Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου… Ακόμα και η Ληξίαρχος είναι… εθελόντρια!

Την κατάσταση μου περιέγραψαν, με τα όσα προβλήματα και θέματα καλούνται να διαχειριστούν τελείως μόνοι τους, τόσο η Δήμαρχος του νησιού Μαίρη Σορώτου – Τσανάκα, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Ιωάννου, παρουσία του Επάρχου Γιάννη Μηνατσή και άλλων Αυτοδιοικητικών παραγόντων που ήταν παρόντες σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη που είχα στο Γραφείο της Δημάρχου.

Η απίστευτη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων των τελευταίων ετών.

Όπως επίσης, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ούτε και ένας εξειδικευμένος υπάλληλος, με ανταποδοτικό μισθό, για το σύστημα ύδρευσης του νησιού, που τελικά το συνδράμουν και το υποστηρίζουν με κάθε τρόπο εμπειρογνώμονες από την Γαλλική Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι καθόλου ανέκδοτο. Είναι η απόλυτη πραγματικότητα».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ αναχωρώντας από την Κάσο, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις ετήσιες εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο, η οποία διήρκησε μία ώρα και προηγήθηκε των εκδηλώσεων και στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλίμων Ζαννετίδης, ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης και μέλη της Αντιπολίτευσης του Δήμου, προέκυψαν και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός δήλωσε:

«Δίνω απόλυτο δίκιο στην Δήμαρχο, η οποία είναι εξοργισμένη από τη συμπεριφορά του Επιτρόπου, ο οποίος κόβει ως προκρούστης τις περισσότερες δαπάνες του Δήμου, παρεμβαίνοντας όχι στη νομιμότητα, αλλά στη σκοπιμότητα μιας δαπάνης, παρότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Μου περιεγράφησαν καταστάσεις, οι οποίες δείχνουν ένα κράτος εν κράτει, με αποτέλεσμα ένα νησί να μην διοικείται από την Δημοτική του Αρχή, αλλά από έναν παράγοντα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατοικοεδρεύει στη Ρόδο.

Ο συγκεκριμένος Επίτροπος για παράδειγμα, όπως επίσημα μου καταγγέλθηκε, δεν έχει εγκρίνει ούτε τις μίνιμουμ δαπάνες για τον περσινό εορτασμό του Ολοκαυτώματος.

Φαντάζομαι, ότι δεν θα εγκρίνει ούτε και τις φετινές. Και αν είναι ο ίδιος, δεν ξέρω τί θα κάνει του χρόνου, όπου πιθανότατα θα πάει για τον εορτασμό στην Κάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Δήμαρχος μπροστά σε όλους, μου είπε ότι η Κάσος είναι ένα νησί που έχει ένα συμπαθητικό αποθεματικό. Έχει χρήματα. Αλλά, δεν μπορεί να ξοδέψει τίποτα για το καλό του νησιού, ακόμα και για υποδομές, επειδή τα πάντα κολλάνε στον Επίτροπο.

Θυμάμαι τι είχε τραβήξει και ο Δήμαρχος Καρπάθου, μέχρι να πάρει την έγκριση να αγοράσει ένα απορριμματοφόρο, που του ήταν η υπέρτατη αναγκαιότητα.

Και ξέρετε τί άλλο μου είπε ο Δήμαρχος Καρπάθου; Ότι τόσο η Κάρπαθος όσο και η Κάσος φορτώθηκαν αύξηση του ΦΠΑ, έχουν θέματα στον τομέα Υγείας και στον τομέα της Ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά αυτά, παρά το ζόρι που τραβάνε, τα βάζουν σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με το μείζον πρόβλημα της παντελούς υποστελέχωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών των δύο νησιών και της κακής συνεργασίας τους με τον Επίτροπο.

Θα επισκεφθώ τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσο και τον αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, διότι αυτή η κυβέρνηση οφείλει, αν μη τι άλλο, να δώσει προσοχή στα αντίμετρα που ζητούν και οι Κασιώτες και οι Καρπαθιώτες».

Τέλος στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ τέθηκε και το θέμα της επανασυνένωσης Καρπάθου και Κάσου σε ένα Επαρχείο, το οποίο – όπως του είπαν – ο αρμόδιος Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής το έχει αποδεχθεί πολύ θετικά, ζητώντας από τον Υφυπουργό να βοηθήσει για την επίσπευση της τελικής απόφασης.

Πηγή: dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Βιβλιοθήκες, Μεγάλες Ιστορίες στη Δονούσα

Δύο νέοι χώροι ανάγνωσης ανοίγουν τις σελίδες τους στο Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα – Μια κοινότητα που επενδύει στον πολιτισμό

Ιστορική συμφωνία: Το ΣΕΦ περνά στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για σχεδόν μισό αιώνα – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία και ποιες οι δεσμεύσεις της ομάδας

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Καταργούνται οι προμήθειες στα ΑΤΜ, σημαντικές ελαφρύνσεις για πολίτες με τροπολογία Πιερρακάκη

Τέλος στις χρεώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ άλλων τραπεζών και παρόχων – Δωρεάν συναλλαγές σε απομακρυσμένες περιοχές και πλαφόν 1,50€ για ξένες προμήθειες

Αναζωογόνηση προσώπου & σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Μυστήριο με τον θάνατο 23χρονου εργαζόμενου στην Πάρο, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Ο νεαρός εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος στον λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από αεροδιακομιδή στην Αθήνα – Τι λέει η οικογένειά του

Σύρος: Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Αλέξη Αθανασίου

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Σύρου – Μηνύματα συμπαράστασης από πολίτες, συνεργάτες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Οι Ολλανδοί ανακαλύπτουν την αυθεντική Κίμωλο, ιδανικός προορισμός για άνοιξη και φθινόπωρο

Ο έγκριτος ταξιδιωτικός ιστότοπος της Ολλανδίας griekenland.net προτείνει την Κίμωλο ως ήσυχο, αυθεντικό νησί για όσους αναζητούν γαλήνη, πεζοπορία και κυκλαδίτικη εμπειρία… εκτός τουριστικής αιχμής.

Κυκλάδες: Δύο συλλήψεις για βιασμό σε Μύκονο και Σύρο

Στη Μύκονο 30χρονος κατηγορείται για βιασμό 30χρονης αλλοδαπής – Στη Σύρο, 40χρονος φέρεται να επιχείρησε ασελγείς πράξεις σε βάρος 19χρονης στον Φοίνικα

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας