Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚάσος, το νησί των "εθελοντών"

Κάσος, το νησί των “εθελοντών”

|

Η επίσκεψη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ στην Κάσο έφερε στην επιφάνεια ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: ο Δήμος Κάσου είναι ο μοναδικός σχεδόν στον κόσμο χωρίς ούτε έναν υπάλληλο 

“Ο Δήμος Κάσου είναι η μοναδική περίπτωση στον κόσμο και σίγουρα για το βιβλίο Γκίνες. Ο Δήμος Κάσου είναι ο μόνος σε όλον το πλανήτη που δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο. Όλα τα κάνουν μόνοι τους Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου… Ακόμα και η Ληξίαρχος είναι… εθελόντρια!

Την κατάσταση μου περιέγραψαν, με τα όσα προβλήματα και θέματα καλούνται να διαχειριστούν τελείως μόνοι τους, τόσο η Δήμαρχος του νησιού Μαίρη Σορώτου – Τσανάκα, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Ιωάννου, παρουσία του Επάρχου Γιάννη Μηνατσή και άλλων Αυτοδιοικητικών παραγόντων που ήταν παρόντες σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη που είχα στο Γραφείο της Δημάρχου.

Η απίστευτη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων των τελευταίων ετών.

Όπως επίσης, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ούτε και ένας εξειδικευμένος υπάλληλος, με ανταποδοτικό μισθό, για το σύστημα ύδρευσης του νησιού, που τελικά το συνδράμουν και το υποστηρίζουν με κάθε τρόπο εμπειρογνώμονες από την Γαλλική Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι καθόλου ανέκδοτο. Είναι η απόλυτη πραγματικότητα».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ αναχωρώντας από την Κάσο, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις ετήσιες εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο, η οποία διήρκησε μία ώρα και προηγήθηκε των εκδηλώσεων και στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλίμων Ζαννετίδης, ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης και μέλη της Αντιπολίτευσης του Δήμου, προέκυψαν και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός δήλωσε:

«Δίνω απόλυτο δίκιο στην Δήμαρχο, η οποία είναι εξοργισμένη από τη συμπεριφορά του Επιτρόπου, ο οποίος κόβει ως προκρούστης τις περισσότερες δαπάνες του Δήμου, παρεμβαίνοντας όχι στη νομιμότητα, αλλά στη σκοπιμότητα μιας δαπάνης, παρότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Μου περιεγράφησαν καταστάσεις, οι οποίες δείχνουν ένα κράτος εν κράτει, με αποτέλεσμα ένα νησί να μην διοικείται από την Δημοτική του Αρχή, αλλά από έναν παράγοντα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατοικοεδρεύει στη Ρόδο.

Ο συγκεκριμένος Επίτροπος για παράδειγμα, όπως επίσημα μου καταγγέλθηκε, δεν έχει εγκρίνει ούτε τις μίνιμουμ δαπάνες για τον περσινό εορτασμό του Ολοκαυτώματος.

Φαντάζομαι, ότι δεν θα εγκρίνει ούτε και τις φετινές. Και αν είναι ο ίδιος, δεν ξέρω τί θα κάνει του χρόνου, όπου πιθανότατα θα πάει για τον εορτασμό στην Κάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Δήμαρχος μπροστά σε όλους, μου είπε ότι η Κάσος είναι ένα νησί που έχει ένα συμπαθητικό αποθεματικό. Έχει χρήματα. Αλλά, δεν μπορεί να ξοδέψει τίποτα για το καλό του νησιού, ακόμα και για υποδομές, επειδή τα πάντα κολλάνε στον Επίτροπο.

Θυμάμαι τι είχε τραβήξει και ο Δήμαρχος Καρπάθου, μέχρι να πάρει την έγκριση να αγοράσει ένα απορριμματοφόρο, που του ήταν η υπέρτατη αναγκαιότητα.

Και ξέρετε τί άλλο μου είπε ο Δήμαρχος Καρπάθου; Ότι τόσο η Κάρπαθος όσο και η Κάσος φορτώθηκαν αύξηση του ΦΠΑ, έχουν θέματα στον τομέα Υγείας και στον τομέα της Ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά αυτά, παρά το ζόρι που τραβάνε, τα βάζουν σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με το μείζον πρόβλημα της παντελούς υποστελέχωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών των δύο νησιών και της κακής συνεργασίας τους με τον Επίτροπο.

Θα επισκεφθώ τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσο και τον αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, διότι αυτή η κυβέρνηση οφείλει, αν μη τι άλλο, να δώσει προσοχή στα αντίμετρα που ζητούν και οι Κασιώτες και οι Καρπαθιώτες».

Τέλος στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ τέθηκε και το θέμα της επανασυνένωσης Καρπάθου και Κάσου σε ένα Επαρχείο, το οποίο – όπως του είπαν – ο αρμόδιος Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής το έχει αποδεχθεί πολύ θετικά, ζητώντας από τον Υφυπουργό να βοηθήσει για την επίσπευση της τελικής απόφασης.

Πηγή: dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο