Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚάσος: Η εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά

Κάσος: Η εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά

|

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Κάσο, οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ και η απάντηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και βουλευτή Δωδεκανήσου κου Σαντορινιού που μίλησε για αλεξιπτωτιστές 

Την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά από το 2020 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν και ανήμερα των Χριστουγέννων βρέθηκε στη πανέμορφη και μαρτυρική Κάσο…  Η κίνηση – ανάσα του πρωθυπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο και Χίο έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Μιλώντας στους κατοίκους της Κάσου για το κόστος ζωής στα μικρά νησιά της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να φτάσει ένα προϊόν από την Αθήνα στην Κάσο εκ των πραγμάτων θα επιβαρυνθεί με μεταφορικό κόστος το οποίο θα αυξήσει τελικά την τιμή του και αυτό είναι άδικο για αυτούς οι οποίοι επιλέγουν κόντρα στις συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες του να ζει κανείς σε ένα ακριτικό νησί να παραμένουν εδώ στην Κάσο. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και μπορώ να σας πω από σήμερα ότι στα πλαίσια της νέας πολιτικής μας για τον φόρο που αφορά την ακίνητη περιουσία, για τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 θα υπάρχει ειδική πρόνοια με σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να σας προσφέρουμε μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όλη τη χώρα προκειμένου να ελαφρύνει τη μεσαία τάξη. Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να φθάνει το 12%, σε άλλες το 7%, ενώ μπορεί να είναι και χαμηλότερη από 5%. Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές, η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κου Σαντορινιού 

Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ενώ εξήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά εντός του 2020, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να ασκήσει δριμεία κριτική, μηδενίζοντας επί της ουσίας όλες τις εξαγγελίες με θετικό πρόσημο. «Σαν αλεξιπτωτιστής και μόνο για να βγάλει φωτογραφίες πήγε στην Κάσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καμία απάντηση για τα ουσιαστικά ζητήματα των νησιών», δήλωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε, «φαίνεται ότι επισκέφθηκε το νησί της Κάσου σαν απλός παρατηρητής, κάνοντας διαπιστώσεις και εκφράζοντας ευχολόγια, ξεχνώντας ότι είναι εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ότι ηγείται μιας Κυβέρνησης από την οποία καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιο της Νησιωτικής Πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε,  «υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά, ξεχνώντας ότι από τον Ιούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγγείλει την οριστική κατάργηση του μέτρου για τα νησιά κάτω από 1.000 κατοίκους και φυσικά ξεχνώντας ότι η Κυβέρνησή του αρνήθηκε να κάνει αποδεχτή σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, προτίμησε να δώσει 100εκ. € σε μειώσεις ΕΝΦΙΑ, στους πλούσιους φίλους του, και δεν βρήκε 2εκ. € για τα νησιά της χώρας».

Κριτική για τα σχολεία

«Επίσης, έχοντας ήδη φτάσει Χριστούγεννα, ο κ. Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι λείπουν καθηγητές από τα σχολεία της Κάσου! Ναι, κ. Μητσοτάκη, μετά από 4 χρόνια, είναι και πάλι η πρώτη φορά που τα σχολεία στα νησιά μας αντιμετωπίζουν, και κατά τη λήξη του πρώτου τριμήνου, μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.

«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Κάσο σαν αλεξιπτωτιστής, χωρίς να έχει να παρουσιάσει καμία ουσιαστική ατζέντα νησιωτικής πολιτικής και κάνοντας τον ανήξερο για όσα θετικά έγιναν για τα νησιά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν απάντησε σε κανένα από τα προβλήματα των νησιών μας, που με ευθύνη της Κυβέρνησής του επιδεινώθηκαν τραγικά στους μήνες διακυβέρνηση της. Για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι χρησιμοποιεί τα νησιά μας για την επικοινωνιακή του εικόνα και τον μόνο που τον ένοιαζε σήμερα, και πάλι, ήταν οι φωτογραφίες».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Αμοργός: Οι ψαράδες πρωτοστατούν στην προστασία του Αιγαίου

Μια μοναδική για την Ελλάδα πρωτοβουλία «από τα κάτω προς τα πάνω» γίνεται νόμος: Το «Αμοργόραμα» θεσπίζει πενταετή απαγόρευση αλιείας και δίνει ελπίδα για την ανάκαμψη των θαλάσσιων πληθυσμών.

Ο Γιάννης Σιδηροηλίας στη Μύκονο – Ενίσχυση στο ρόστερ ενόψει Stoiximan GBL

Ο 23χρονος γκαρντ-φόργουορντ εντάσσεται στο δυναμικό της Μυκόνου για τη σεζόν 2025/26, ενισχύοντας την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου στην ιστορική της πρώτη παρουσία στη Stoiximan Basket League.

Από το Φιλώτι στον Ατρόμητο: Ο Μανώλης Μουστάκης κάνει το μεγάλο βήμα

Ο νεαρός τερματοφύλακας του ΑΜΣ Φιλωτίου και των Μικτών Κυκλάδων μεταγράφηκε στον Ατρόμητο Αθηνών και εντάσσεται στην ομάδα Κ16 της Super League.

Σύρος: «Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους» έρχονται στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας της Σύρου και στη συλλογική μνήμη του νησιού, την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.