Αλλαγές φέρνει ο νέος “Καλλικράτης” που αναμένεται τον Ιούνιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή – Οι πιο σημαντικές; Μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, έναρξη της χρονιάς από την 1η Ιανουαρίου και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου που είναι σήμερα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του Καλλικράτη. Θα ακολουθήσουν δύο μήνες διαβούλευσης και στη συνέχεια, τον Ιούνιο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ…..
Κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν αιφνιδιάζεται, «θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί και βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης –βγαίνει τώρα, αλλά δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα, που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».
Οι αλλαγές που έρχονται
Ποιες είναι οι αλλαγές; Με βάση τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr “θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας . Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών , όπως είναι η « έξυπνη « κάρτα δημότη και τα 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.
Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες .
Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
To νομοσχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή μετά από διαβούλευση δυο μηνών ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Και ολοκλήρωσε τη σκέψη του τονίζοντας «Δεν είναι οι δύο μήνες που θα περιμένουμε και θα δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, είναι ο πάνω από ένας χρόνος συζήτησης, που προηγήθηκε πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αυτοδιοίκηση […] μιλάμε για πρωτόγνωρες διαδικασίες διαλόγου και προβληματισμού».