Οκτώ αλλαγές ανάμεσα τους η απλή αναλογική με εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη στο β΄γύρο με 50%+1, η αποσύνδεση των εκλογών ΟΤΑ από τις ευρωεκλογές προτείνει η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη – “Επίθεση” Σκουρλέτη στην ΚΕΔΕ
Την περασμένη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έκλεισε ο κύκλος της Επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του προγράμματος «Καλλικράτης» και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο συγκεκριμένη φάση η ΚΕΔΕ είναι …απέναντι καθότι έχει αποσυρθεί από την εν λόγω συζήτηση… Διαρροές υπήρξαν και μάλιστα αρκετές. Και συζητήσεις επί συζητήσεων πάνω σε ένα θέμα που ήταν επί …χάρτου.
Τώρα αναμένουμε την επίσημη πρόταση που θα δοθεί από την Επιτροπή στην δημοσιότητα και δη στον Υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης. Επί της πρότασης αυτής θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαλόγου, αυτή τη φορά όχι μόνο με τους φορείς αλλά και με τα κόμματα, που σύμφωνα με το υπουργείο θα διαρκέσει έως τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.
Στην ομιλία του στη συνεδρίαση (24/02), ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως «οτιδήποτε κάνουμε θα είναι δημόσιο, δεν θα αιφνιδιάσουμε και μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και προτάσεις». Από εκεί και πέρα ο κος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην αποχώρηση της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζοντάς την ως «προσχηματική» και «υποκινούμενη προφανώς από άλλα πολιτικά ελατήρια, τα οποία υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες». Και στη συνέχεια ανέφερε ότι «Η ΚΕΔΕ δεν εκπροσωπεί ένα κόμμα, ούτε καν έναν μόνο δήμο. Η ΚΕΔΕ έχει 325 δήμους και ο καθένας από αυτούς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Όποιος λοιπόν εκπροσωπεί τους δήμους, θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις κινήσεις του. Ήταν, λοιπόν, ένα ολίσθημα αυτό που έκανε η ΚΕΔΕ, η οποία προσπάθησε να απαντήσει σε δικά της λαθεμένα συμπεράσματα, ότι αυτή η Επιτροπή το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με το εκλογικό σύστημα».
Τα οκτώ σημεία
Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρός της, γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης και είναι τα εξής:
* Πρώτον, προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.
* Δεύτερον, εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.
* Τρίτον, επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής – αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.
* Τέταρτον, αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του δημάρχου και του περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.
* Πέμπτον, προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.
* Έκτον, ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.
* Έβδομον, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.
* Όγδοον, επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι αντιδράσεις
Ποιες όμως είναι οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ όσον αφορά το νέο Νόμο που προωθεί η Κυβέρνηση; Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κοινή συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη 1η Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν τις προωθούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εμμονή «να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, καθώς και της πρόθεσης της να διορίσει εκτελεστικούς γραμματείς στους δήμους, υπό τη μορφή επιτρόπων, για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες των δημάρχων». Επίσης τόνισε ότι ενώ ανέμενε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις της για τις προωθούμενες αλλαγές, «βλέπουμε να διαρρέουν στον Τύπο ‘προτάσεις’ της Επιτροπής, οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν αντιδημοκρατικές ανατροπές στη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων». Και κατέληξε με μία προειδοποίηση «Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο, να γνωρίζει καλά πως σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr