Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚαλλικράτης: Φθινόπωρο οι εκλογές, πρόκριμα οι Ευρωεκλογές

Καλλικράτης: Φθινόπωρο οι εκλογές, πρόκριμα οι Ευρωεκλογές

|

Εκλογικοί «ελιγμοί» μέσω…. Καλλικράτη – Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που θα αναδιαμορφώσει τα πολιτικά πλάνα των κομμάτων – Οι κλειδωμένες ημερομηνίες και το σκηνικό των Ευρωεκλογών 

Μπορεί το νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη να έχει ακόμα «δρόμο να διανύσει» μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς οι καινούργιες αρμοδιότητες των δήμων εμπίπτουν σε πολλά υπουργεία, ωστόσο οι «κλειδωμένες», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφάσεις για μεταφορά της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και η θέσπιση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ ανοίγουν «νέους ορίζοντες» για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο  Εσωτερικών η απλή αναλογική θα ισχύει για το σύνολο των εδρών των συμβουλίων με την εκπροσώπηση να γίνεται με βάση των αριθμό των εδρών που θα λάβουν οι συνδυασμοί από τον πρώτο γύρο. Στο β΄ γύρο θα συνεχίζουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι από τη στιγμή που κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1. Δεν εξετάζεται να υπάρχει πλαφόν στο εκλογικό ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο.

Ξεκίνησαν οι συνεννοήσεις για δήμους και περιφέρειες

Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο του 2016 η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν στις δυνάμεις που καταψήφισαν  την απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές αρκετά είναι τα στελέχη που θεωρούν πως η συγκεκριμένη διάταξη για τους ΟΤΑ είναι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για μια δεύτερη προσέγγιση με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιεί το προγραμματικό του συνέδριο.

Το σενάριο επαναφοράς της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα, προκειμένου να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, φαντάζει ακόμα πολύ μακρινό, καθώς προϋποθέτει μια καλή βάση συνεννόησης η οποία δεν υπάρχει αυτή την ώρα. Βουλευτής που ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στο newpost.gr δεν θα έλεγε όχι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τη συμφωνία της επαναφοράς ενός μπόνους πολύ μικρότερου των 50 εδρών.

Το παρασκηνιακό «φλερτ» για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει με την κεντροαριστερά, καθώς αρκετές είναι οι περιπτώσεις δήμων και ορισμένων περιφερειών που στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως ο προοδευτικός χώρος μπορεί ενωμένος να κερδίσει τη ΝΔ. Οι «χαμηλές πτήσεις» που είχε πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ΟΤΑ το 2014 με την αυστηρή κομματική στρατηγική που ακολουθήθηκε επιβάλει από τώρα τη διερεύνηση του πεδίου των εν δυνάμει συμμαχιών.

Για αυτό το λόγο μια ομάδα στελεχών έχουν  ξεκινήσει τις «υπόγειες» συνεννοήσεις και συναντήσεις. Ήδη «βολιδοσκοπούνται» οι τωρινοί επιτυχημένοι «τοπικοί άρχοντες»  που δεν ανήκουν στη ΝΔ και για τους οποίους υπάρχει προοπτική  προγραμματικής σύγκλισης, ενώ νέα πρόσωπα αναμένεται να προταθούν προκειμένου να τεθούν επικεφαλής κοινών «ενωτικών» ψηφοδελτίων.

Το Φθινόπωρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει το σχεδιασμό της για την αναδιάταξη του αυτοδιοικητικού  χάρτη είναι αρκετός, καθώς ο νόμος του  Καλλικράτη θα αποσυνδέει τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες από τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι  κάλπες στους ΟΤΑ θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019 αντί για τα τέλη της άνοιξης που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr  πως αυτή την πρόταση την έχουν δεχτεί  αρκετοί  Δήμαρχοι, οι οποίοι προτιμούν να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του χρόνου και όχι τον Σεπτέμβριο όπως τώρα.

«Ρυθμιστής» οι ευρωεκλογές

Η διεξαγωγή τριπλών εκλογών (εθνικών, ΟΤΑ, ευρωεκλογών) είναι ένα σενάριο το οποίο έχει αποκλειστεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη στιγμή που πολλά κορυφαία στελέχη θεωρούν πως η «ημερομηνία λήξης» της κυβέρνησης θα έρθει με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, καθώς δεν θα ήθελαν ένα πιθανό αρνητικό μήνυμα της ευρωκάλπης  να επηρεάσει και τις εθνικές εκλογές, φαίνεται σιγά – σιγά να  «κλειδώνουν» και οι ημερομηνίες που θα ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αν δεν προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις.

Από τη στιγμή, μάλιστα που οι σκέψεις που υπάρχουν για κατάργηση του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές και επαναφορά της λίστας γίνουν πράξη είναι προφανές πως στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν, μεταξύ άλλων να έχουν τον έλεγχο όσων θα εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες του 2014 μετά από παραιτήσεις και αλλαγές έχουν απομακρύνει από το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα στελέχη: Μανώλης Γλέζος, που είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα έμενε στη θέση του, Σοφία Σακοράφα, Νίκος Χουντής και Κώστας Χρυσόγονος έχουν διαφωνήσει με τις πολιτικές του Μαξίμου ακολουθώντας διαφορετικές πορείες.

Επίσημα χείλη επισημαίνουν στο newpost.gr  πως η σκέψη για επαναφορά της λίστας, που είναι σε πρώιμο στάδιο, έχει να κάνει με το γεγονός  πως το ψηφοδέλτιο στο σύνολο της  περιφέρειας  ευνοεί μόνο τους διάσημους υποψηφίους (πολιτευτές, ηθοποιούς, αθλητές, κλπ) και όχι στελέχη που χρόνια ασχολούνται με τα κοινά και τις πολιτικές στην ΕΕ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AEGEAN 600: Ο διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας που κάνει το Αιγαίο παγκόσμια σκηνή

Από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου, η καρδιά της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας χτυπά στην Ελλάδα – Ένας αγώνας 605 ναυτικών μιλίων ανάμεσα σε νησιά-σύμβολα του ελληνικού καλοκαιριού

Πορτογαλία: Νεκρός ο Ντιόγκο Ζότα – άσος της Λίβερπουλ – σε τροχαίο, είχε παντρευτεί πριν 10 μέρες

Τραγική ειρωνεία για τον αστέρα της Λίβερπουλ και της Εθνικής Πορτογαλίας, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με Λαμποργκίνι στην Ισπανία – Είχε παντρευτεί πριν από 10 ημέρες και αφήνει πίσω του τρία παιδιά

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Η Πάρος στο προσκήνιο μέσα από το «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από τη Χρυσή Ακτή μέχρι τις Λεύκες, από τα καΐκια των ψαράδων ως τα τραμπολίνα και τα τυροκομεία, η Πάρος αποκαλύπτει το πολύπλευρο πρόσωπό της μέσα από την κάμερα του «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η νησιωτικότητα ως πρότυπο ευρωπαϊκής πολιτικής

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύει τις πρωτοποριακές νησιωτικές πολιτικές σε διεθνές βήμα, ζητώντας από την Ε.Ε. όχι εξαιρέσεις αλλά ευκαιρίες και στοχευμένη στήριξη για τα νησιά της Ευρώπης.

Τουρισμός στα ύψη, ξενοδοχεία σε πώληση: Διπλή εικόνα πίσω από τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού (πίνακας)

Παρά τα ιστορικά ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων, εκατοντάδες ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη την Ελλάδα πωλούνται ή οδηγούνται σε πλειστηριασμό — Ανησυχητική τάση για την «καρδιά» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Σαφές “όχι” στη μεταφορά των Κούρων λέει ο Σύλλογος Μελάνων “Κούρος ο Έλληνας”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για τη μεταφορά των Κούρων στο νέο μουσείο – “Η αποκοπή τους είναι ιστορική ασέβεια”

Βαγγ. Κατσαράς: «Η συνταγή της επιτυχίας είναι η φιλοξενία που υπάρχει μέσα μας» (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μιλά για την εξαιρετική πορεία της σεζόν, τις προκλήσεις και τις παρεμβάσεις σε υποδομές, ύδρευση, λιμάνι και ποιότητα ζωής

Νάξος – ΑΠΑΣ: Ο Γιάννης Σαρρής στα Φανάρια Νάξου!

Με σημαντικές εμπειρίες και αξιόλογες επιδόσεις, ο 20χρονος γκαρντ ενισχύει το ρόστερ του ΑΠ.Α.Σ. Νάξου «Τα Φανάρια» ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πάρος: Το ήσυχο πρόσωπο των Κυκλάδων γοητεύει Βρετανούς και Αμερικανούς ταξιδιώτες

Express και Culture Trip αποθεώνουν την αυθεντική πλευρά του νησιού – Μακριά από τον μαζικό τουρισμό, κοντά στην ουσία του καλοκαιριού

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)