Εκλογικοί «ελιγμοί» μέσω…. Καλλικράτη – Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που θα αναδιαμορφώσει τα πολιτικά πλάνα των κομμάτων – Οι κλειδωμένες ημερομηνίες και το σκηνικό των Ευρωεκλογών
Μπορεί το νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη να έχει ακόμα «δρόμο να διανύσει» μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς οι καινούργιες αρμοδιότητες των δήμων εμπίπτουν σε πολλά υπουργεία, ωστόσο οι «κλειδωμένες», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφάσεις για μεταφορά της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και η θέσπιση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ ανοίγουν «νέους ορίζοντες» για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών η απλή αναλογική θα ισχύει για το σύνολο των εδρών των συμβουλίων με την εκπροσώπηση να γίνεται με βάση των αριθμό των εδρών που θα λάβουν οι συνδυασμοί από τον πρώτο γύρο. Στο β΄ γύρο θα συνεχίζουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι από τη στιγμή που κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1. Δεν εξετάζεται να υπάρχει πλαφόν στο εκλογικό ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο.
Ξεκίνησαν οι συνεννοήσεις για δήμους και περιφέρειες
Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο του 2016 η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν στις δυνάμεις που καταψήφισαν την απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές αρκετά είναι τα στελέχη που θεωρούν πως η συγκεκριμένη διάταξη για τους ΟΤΑ είναι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για μια δεύτερη προσέγγιση με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιεί το προγραμματικό του συνέδριο.
Το σενάριο επαναφοράς της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα, προκειμένου να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, φαντάζει ακόμα πολύ μακρινό, καθώς προϋποθέτει μια καλή βάση συνεννόησης η οποία δεν υπάρχει αυτή την ώρα. Βουλευτής που ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στο newpost.gr δεν θα έλεγε όχι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τη συμφωνία της επαναφοράς ενός μπόνους πολύ μικρότερου των 50 εδρών.
Το παρασκηνιακό «φλερτ» για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει με την κεντροαριστερά, καθώς αρκετές είναι οι περιπτώσεις δήμων και ορισμένων περιφερειών που στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως ο προοδευτικός χώρος μπορεί ενωμένος να κερδίσει τη ΝΔ. Οι «χαμηλές πτήσεις» που είχε πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ΟΤΑ το 2014 με την αυστηρή κομματική στρατηγική που ακολουθήθηκε επιβάλει από τώρα τη διερεύνηση του πεδίου των εν δυνάμει συμμαχιών.
Για αυτό το λόγο μια ομάδα στελεχών έχουν ξεκινήσει τις «υπόγειες» συνεννοήσεις και συναντήσεις. Ήδη «βολιδοσκοπούνται» οι τωρινοί επιτυχημένοι «τοπικοί άρχοντες» που δεν ανήκουν στη ΝΔ και για τους οποίους υπάρχει προοπτική προγραμματικής σύγκλισης, ενώ νέα πρόσωπα αναμένεται να προταθούν προκειμένου να τεθούν επικεφαλής κοινών «ενωτικών» ψηφοδελτίων.
Το Φθινόπωρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές
Ο χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει το σχεδιασμό της για την αναδιάταξη του αυτοδιοικητικού χάρτη είναι αρκετός, καθώς ο νόμος του Καλλικράτη θα αποσυνδέει τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες από τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάλπες στους ΟΤΑ θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019 αντί για τα τέλη της άνοιξης που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως αυτή την πρόταση την έχουν δεχτεί αρκετοί Δήμαρχοι, οι οποίοι προτιμούν να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του χρόνου και όχι τον Σεπτέμβριο όπως τώρα.
«Ρυθμιστής» οι ευρωεκλογές
Η διεξαγωγή τριπλών εκλογών (εθνικών, ΟΤΑ, ευρωεκλογών) είναι ένα σενάριο το οποίο έχει αποκλειστεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη στιγμή που πολλά κορυφαία στελέχη θεωρούν πως η «ημερομηνία λήξης» της κυβέρνησης θα έρθει με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, καθώς δεν θα ήθελαν ένα πιθανό αρνητικό μήνυμα της ευρωκάλπης να επηρεάσει και τις εθνικές εκλογές, φαίνεται σιγά – σιγά να «κλειδώνουν» και οι ημερομηνίες που θα ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αν δεν προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις.
Από τη στιγμή, μάλιστα που οι σκέψεις που υπάρχουν για κατάργηση του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές και επαναφορά της λίστας γίνουν πράξη είναι προφανές πως στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν, μεταξύ άλλων να έχουν τον έλεγχο όσων θα εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες του 2014 μετά από παραιτήσεις και αλλαγές έχουν απομακρύνει από το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα στελέχη: Μανώλης Γλέζος, που είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα έμενε στη θέση του, Σοφία Σακοράφα, Νίκος Χουντής και Κώστας Χρυσόγονος έχουν διαφωνήσει με τις πολιτικές του Μαξίμου ακολουθώντας διαφορετικές πορείες.
Επίσημα χείλη επισημαίνουν στο newpost.gr πως η σκέψη για επαναφορά της λίστας, που είναι σε πρώιμο στάδιο, έχει να κάνει με το γεγονός πως το ψηφοδέλτιο στο σύνολο της περιφέρειας ευνοεί μόνο τους διάσημους υποψηφίους (πολιτευτές, ηθοποιούς, αθλητές, κλπ) και όχι στελέχη που χρόνια ασχολούνται με τα κοινά και τις πολιτικές στην ΕΕ.