Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΊος- Γ. Γκίκας: "Tο μεγάλο όνειρο είναι να φτιάξουμε ένα Ομήρειο πολιτιστικό...

Ίος- Γ. Γκίκας: “Tο μεγάλο όνειρο είναι να φτιάξουμε ένα Ομήρειο πολιτιστικό πάρκο»

|

Τουρισμός, αθλητισμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις, υγεία, οδικό δίκτυο, υποδομές και το … “Ομήρειο Πολιτιστικό Πάρκο”, ήταν κάποια απο τα σημεία αναφοράς κατά τη διάρκεια συζήτησής με τον Δήμαρχο Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα.

«Πάμε Ίο, φέτος, κι όχι μόνο Ίο. Όλα τα νησιά μας είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες μας. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για τη χρονιά, μάλιστα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι αφίξεις είναι πάρα πολύ καλές…»

gkikas.jpgΜε αναφορά στην τουριστική χρονιά και τα αισιόδοξα μηνύματα για το νησί ξεκινήσαμε την κουβέντα μας στον Aegean Voice 107.5 – Η φωνή του Αιγαίου και την εκπομπή “Cyclades On Air”  με τον Δήμαρχο Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα.

Δεδομένου ότι στο νησί έχουν προγραμματιστεί για φέτος πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με κυριότερη αυτή που είναι αφιερωμένη στον Γεώργιο – Αλέξανδρο Μαγκάκη ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:

«Η μητέρα του Μαγκάκη ήταν από την Ίο, το γένος Κορτέση. Θέλουμε να βάλουμε την προτομή του στο λιμάνι μας γιατί ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του. Θέλουμε να τον τιμήσουμε στο νησί και αυτό θα κάνουμε. Μέσα στον Ιούλιο θα είμαστε έτοιμοι να τον τιμήσουμε έτσι όπως του αρμόζει».

Αθλητισμός στην Ίο με παγκόσμιο Πρωτάθλημα beach volley

Σε ότι αφορά στα αθλητικά δρώμενα στο νησί  τα οποία και φέτος έχουν την τιμητική τους, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα beach volley που θα πραγματοποιηθεί στο νησί.

 «Τέλος Ιουνίου θα γίνει μια πολύ σημαντική διοργάνωση όχι μόνο για την Ίο αλλά για όλες τις Κυκλάδες και για όλη την Ελλάδα. Περιμένουμε πολλούς αθλητές από πολλές χώρες. Η φανταστική παραλία του Μυλοπότα προσφέρεται γι αυτό το άθλημα. Ξεκινάμε με τα αθλητικά στην Ίο..!».

Πάμε Ίο, πάμε Φεστιβάλ!

Ο Δήμαρχος Ιητών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ιδιαίτερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα εκτός από την εκδήλωση για τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη.

«Χωρίς πολιτισμό τα νησιά μας δεν έχουν αξία. Για δεύτερη συνεχή  χρονιά θα κάνουμε το Ios Festival το οποίο περιλαμβάνει από συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών έως δράσεις στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά μας. Ακόμη, φέτος το Ios Festival περιλαμβάνει δρώμενο που έχει να κάνει με την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική μας. Το 1932 γινόταν ένα συνέδριο πάνω σ ένα πλοίο από τη Γαλλία με όλους τους επιφανείς αρχιτέκτονες της εποχής οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα και στα νησιά των Κυκλάδων. Η κακοκαιρία το έφερε στην Ίο όπου έμειναν κάποιες μέρες. Υπάρχει μια μικρή ταινία από εκείνη την εποχή, την οποία θα παρουσιάσουμε το πλαίσιο του Ios Festival».

ios_limani1.jpgΑναφορά έγινε επιπλέον και για την ανοικτή βιβλιοθήκη που υπάρχει στην είσοδο της Χώρας και τονίστηκε πως ο Δήμος Ιητών διοργανώνει έκθεση βιβλίου καθώς στο νησί δεν υπήρχε βιβλιοπωλείο και έπρεπε να καλυφθεί  αυτή η ανάγκη.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε θέματα που αφορούν στην τουριστική περίοδο, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην έλλειψη προσωπικού για τις επιχειρήσεις.

«Είναι μεγάλο το θέμα, όποιους επιχειρηματίες ακούς, το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό. Από το κεντρικό κράτος πρέπει να βρεθούν λύσεις. Πάντως όποιος έρθει αυτή τη στιγμή στην Ίο θα βρει επιχείρηση να δουλέψει και να πληρωθεί κιόλας,γιατί είμαστε πάνω απ’ όλα με τον εργαζόμενο».

Αναφορά έγινε και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. «Το λιμάνι μας φτιάχτηκε το 1978. Ένα ωραίο λιμάνι το οποίο όμως πρέπει να κάνουμε λειτουργικό ώστε να μπορεί να αντέξει τη ροή των επισκεπτών που κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερη».

Για τις αθλητικές υποδομές:  

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για δυο γήπεδα τένις και ένα γήπεδο 5Χ5, καθώς και την επισκευή του 11Χ11 γηπέδου μας. Επίσης το μεγάλο έργο που έρχεται είναι ένα μικρό κλειστό. Είναι ότι πρέπει για μας. Έχουμε κάποια προβλήματα λόγω του ότι γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο. Πιστεύω θα βρεθεί λύση σύντομα. Έχουμε πάρει 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, θα βοηθήσει και η Περιφέρεια με το υπόλοιπο ποσό γύρω στις 450.000 ευρώ που χρειάζεται, ώστε ένα μεγάλο όνειρο της Ιού να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα».

Οι ανασκαφές και το Ομήρειο Πολιτιστικό Πάρκο!

«Μια εμβληματική επίσης περιοχή για την Ίο που πρέπει να αναδείξουμε είναι ο τάφος του Ομήρου. Ο Όμηρος πέθανε στην Ίο. Την γέννησή του δεν την διεκδικεί το νησί. Το σημείο βρίσκεται απέναντι στη Νάξο, είναι τελείως παρθένο, με φανταστική θέα. Με χρηματοδότηση του Δήμου γίνονται κάθε χρόνο ανασκαφές, όμως το μεγάλο όνειρο είναι να φτιάξουμε ένα «Ομήρειο πολιτιστικό πάρκο» δηλαδή ένα μικρό μουσείο κι ένα συνεδριακό χώρο».

Η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, το οδικό δίκτυο και … οι εκλογές.

Η θέση του Δήμου για τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ίο,  «…σεβαστές εννοείται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εννοείται επίσης ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από επενδύσεις, όμως είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η προστασία του περιβάλλοντος και της νησιωτικής αρχιτεκτονικής».

Σε σχέση με την ενίσχυση του Κ.Υ. Ίου, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως ο Δήμος δίνει 40.000 ετησίως για την υγεία.

ios_gkikas1.jpg«Έχουμε φτιάξει σπίτια, τα έχουμε παραχωρήσει στην Διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ να τα διαχειριστεί. Επίσης ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν αστυνομικό, έναν λιμενικό, έναν εκπαιδευτικό, να ζήσει στα μικρά τα μέρη μας και να προσφέρει. Αυτοσκοπός του Δήμου είναι κάθε χρόνο να φτιάχνουμε ένα μικρό σπιτάκι ή να ανακαινίζουμε κάποιο για να δημιουργήσουμε σπίτια τα οποία είτε θα τα παραχωρούμε δωρεάν είτε με ένα πολύ μικρό αντίτιμο».

Σε σχέση με το οδικό δίκτυο… «Η Ίος έχει ανάγκη από δρόμους. Μέσα στο μήνα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση, έχει περάσει από την επιτροπή ένας δρόμος κεντρικός, μια χρηματοδότηση από το “Αντώνης Τρίτσης” 2.300.000 ευρώ και επιπλέον συνεχίζουμε με μελέτες. Το μεγάλο στοίχημα του Δήμου είναι να έχει ωριμότητα σε μελέτες για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο ώστε να εείμαστε σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε κι άλλα χρήματα για οδοποιία …»

Τέλος, αναφορικά με τα σχέδιά του στις επόμενες εκλογές: «Μου αρέσει αυτό που κάνω, πιστεύω σε αυτό που κάνω, νοιώθω ότι προσφέρω στο νησί μου, η ιστορία μου προέρχεται από τα σπλάχνα του Δήμου Ιητών, είναι το σπίτι μου, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με την ίδια όρεξη και την ίδια δυναμική».
 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)
loading...