Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΤο ίδιο έργο: «Τί Sea Diamond, τί Αγία Ζώνη ΙΙ»

Το ίδιο έργο: «Τί Sea Diamond, τί Αγία Ζώνη ΙΙ»

|

Η συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond ζητεί επιτέλους την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για να το ζήτημα του ναυαγίου στη Καλντέρα της Σαντορίνης που συμπληρώνει δέκα χρόνια… 

Tην πολιτική παρέμβαση και την ενεργό δράση των αρμοδίων Υπουργών αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, δέκα χρόνια μετά το τραγικό γεγονός, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond. Θυμίζει τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στα δύο ναυάγια με διαφορά δέκα χρόνων. Και για μία ακόμη φορά ζητεί τι άλλο; Την εφαρμογή των νόμων. Πόσο δύσκολο αλήθεια είναι;

“Στο ίδιο έργο θεατές αισθανόμαστε οι κάτοικοι της Σαντορίνης δέκα χρόνια μετά από το αποτροπιαστικό ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises και νυν Celestyal Cruises, στη Σαντορίνη το 2007. Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ στο Σαρωνικό κόλπο το 2017 ήρθε να μας ξυπνήσει εφιαλτικές μνήμες από τον Απρίλιο του 2007.

Οι συμπτώσεις και οι ομοιότητες πολλές τότε και σήμερα. Τα αποτελέσματα των δύο ναυαγίων εξίσου συνταρακτικά που μας φέρνουν θλίψη, θυμό και απογοήτευση ταυτόχρονα για πολλούς λόγους:

Η ρύπανση από το μαζούτ τις επόμενες μέρες ήταν και είναι εγκληματική.  Μερικές δεκάδες τόνων μαζούτ τότε δημιούργησαν πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών της καλντέρας της Σαντορίνης, ενώ σήμερα μερικές εκατοντάδες τόνων μαζούτ μαύρισαν τις ακτές της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού από το Πέραμα μέχρι τις παραλίες της Γλυφάδας και ακόμη παραπέρα. Η οικολογική καταστροφή μεγάλη και στις δύο περιπτώσεις.

Δέκα χρόνια μετά η Σαντορίνη συνεχίζει να μετράει τις πληγές της από το ναυάγιο του Sea Diamond.  Όσο και αν πολλοί θέλουν να ξεχάσουμε το θέμα αυτό, όσο βαθιά και αν έχουν στείλει το πλοίο θέλοντας να το εξαφανίσουν από τα φώτα της δημοσιότητας και τα μάτια των εκατομμυρίων επισκεπτών της Σαντορίνης, όσο και αν υποστηρίζουν ότι το πλοίο δεν ρυπαίνει το νησί και ότι η ανέλκυσή του είναι αδύνατη, το φράγμα της ντροπής πάνω από το βυθισμένο Sea Diamond συνεχίζει καθημερινά να μας θυμίζει την ύπαρξή του και τα πετρελαιοειδή που αναδύονται είναι αρκετά για να μας θυμώνουν με τη αδιαφορία των κερδοσκόπων πλοιοκτητών και να ντρεπόμαστε για την περιβαλλοντική πολιτική της πατρίδας μας.

Εκτός όμως από τα πετρελαιοειδή, υπάρχουν και άλλα πολύ χειρότερα τοξικά απόβλητα που ρυπαίνουν καθημερινά το θαλάσσιο οικοσύστημα και απειλούν την υγεία μας. Βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, κάδμιο και μόλυβδος επιβαρύνουν  συνεχώς  τους θαλάσσιους οργανισμούς και απειλούν τις γειτονικές αφαλατώσεις.

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης υπέδειξε ξεκάθαρα τον κίνδυνο και την καταστροφή που θα επέλθει λόγω της φυσικής και αναπόφευκτης διάβρωσης του ναυαγίου. Η αποτυχημένη απόπειρα απάντλησης των καυσίμων το 2008 δεν μπορεί να μας καθησυχάσει. Περισσότεροι από 300 τόνοι μαζούτ και δεκάδες τόνοι χημικών και τοξικών ουσιών παραμένουν ακόμη μέσα στο βυθισμένο Sea Diamond. Τα πρώτα ρήγματα στις λαμαρίνες του έχουν εμφανιστεί και απλά περιμένουμε τη χρονική στιγμή που το σκάφος θα σπάσει και θα ρυπάνει ξανά σε μεγάλο βαθμό τη μοναδική καλντέρα της Σαντορίνης.

Τα συνεργεία καθαρισμού των ακτών εργάζονταν για δύο μήνες περίπου το καλοκαίρι του 2007 για να καθαρίσουν την πίσσα από τις ακτές του νησιού. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στις ακτές του Σαρωνικού. Τότε, όπως και σήμερα, υπουργοί της κυβέρνησης, λιμενικοί και λοιποί αξιωματούχοι μας έδιναν βεβαιώσεις ότι θα επιβληθούν πρόστιμα και θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Τότε, όπως και τώρα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημοσιογράφοι και κανάλια έτρεχαν να καλύψουν τα γεγονότα, να φωτογραφήσουν την καταστροφή και να προλάβουν να αποδώσουν τις ευθύνες. Ξενοδόχοι, έμποροι και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού κατέθεταν αγωγές και ζητούσαν αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη. Τα δικαστήρια που ξεκίνησαν με αρκετή καθυστέρηση λόγω της μακρόσυρτης ανακριτικής διαδικασίας επί πενταετίας, μόλις πρόσφατα εξέδωσαν οριστική απόφαση ως προς τις ποινικές ευθύνες του ναυαγίου, ενώ όσον αφορά τις αστικές αποζημιώσεις και την ανέλκυση του ναυαγίου είμαστε ακόμη στη φάση του Εφετείου καθώς η πλοιοκτήτρια χρησιμοποιεί κάθε ένδικο μέσο για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει να πληρώσει τις αποζημιώσεις που διεκδικεί ο Δήμος Θήρας και το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να αποφύγει την ανέλκυση του ναυαγίου όσο ακόμη αυτή μπορεί να είναι εφικτή.

Παρόλο που όλες οι μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν το πάγιο αίτημα του Θηραϊκού λαού για ανέλκυση του ναυαγίου.

Παρόλο που η Ελληνική δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό της, με την τελεσίδικη απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου.

Παρόλο που δικαιοσύνη αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD.  Παρόλο που σύμφωνα με το Νόμο 2881/2001 περί ανέλκυσης ναυαγίων, το ναυάγιο έπρεπε να είχε ανεκλυστεί με έξοδα του πλοιοκτήτη και του ασφαλιστικού του οργανισμού, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε γειτονικά ευνομούμενα κράτη, εμείς είμαστε ακόμη χαμένοι στη μετάφραση μιας νομοθεσίας και ενός συντάγματος που υπάρχει αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν εφαρμόζεται…

Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης, αυτού του πρώτου παγκοσμίως τουριστικού προορισμού, της Σαντορίνης που κοσμεί την κορωνίδα της τουριστικής βιτρίνας και βιομηχανίας της Ελλάδας μας, της Σαντορίνης που αποφέρει σημαντικά μεγάλο μέρος στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας μας, ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει με σθένος το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου απέναντι σε αυτούς που τον καταπατούν, τον αψηφούν και τον φτύνουν κατάμουτρα μπροστά στα μάτια των απλών πολιτών που αγωνίζονται για το σήμερα και για ένα καλύτερο αύριο. Μαζί με την ολοκλήρωση, εξ όσων μαθαίνουμε, της απάντλησης καυσίμων από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», και τη συνέχιση των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου και των ακτών του (όσο αυτό είναι δυνατόν να συμβεί), ελπίζουμε να προχωρήσουν άμεσα και οι διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου αυτού. Έτσι να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ανέλκυση των ναυαγίων στη χώρα μας, να μπει μία τάξη στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης ναυαγίων και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το μέλλον μας και την υγεία όλων μας.

Ύστερα από τον δεκαετή αγώνα του Θηραϊκού λαού, για άλλη μία φορά ζητάμε την πολιτική παρέμβαση και την ενεργό δράση των αρμοδίων Υπουργών αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond.

Ζητάμε την πολιτική βούληση ώστε να ληφθούν επιτέλους οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προκειμένου να ανελκυθεί το Sea Diamond και να απομακρυνθεί αυτή η οικολογική βόμβα που απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την καλντέρα μας, το Αιγαίο μας αλλά και την εικόνα της πατρίδας μας σε όλο τον κόσμο.

Όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει, «το Sea Diamond είναι άλλο ένα απομεινάρι της περιόδου των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και της κρατικής αδράνειας» που απαιτεί την προσοχή όλων μας, για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.