Τα συνεχόμενα προβλήματα στην ύδρευση και οι καταγγελίες αλλά και τα συνεχόμενα έγγραφα από την Κοινότητα Απειράνθου προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έφεραν συνάντηση που εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όπως αφήνει να εννοηθεί ο Γιώργος Μπάκαλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα όσον αφορά την ύδρευση. Όχι μόνο στην Ορεινή Νάξο αλλά στο σύνολο του νησιού. Οι υποδομές είναι αδύναμες και ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων οι καταγγελίες του πρόωρα χαμένου Τοτόμη Πρωτονοτάριου για τις σωληνώσεις για την μεταφορά νερού που χρειάζονται αλλαγές. Όμως, το μνημόνιο. Και έτσι, εδώ και δύο χρόνια το μόνο που βλέπουμε είναι συνεχόμενες αναρτήσεις για προβλήματα στην ύδρευση κυρίως στην ορεινή Νάξο.. Και προφανώς χθες φτάσαμε στο …αμήν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην Απείρανθο η κατάσταση είναι στο όριο. Τα προβλήματα που έχουν αναγκάσει ακόμη και τον πρόεδρο Γιώργο Μπάκαλο να πιάσει το … κομπρεσέρ ή να τρέχει μέσα στη νύχτα για να τσεκάρει τη σωστή ροή του νερού, είναι πλέον στο …κόκκινο. Και η χθεσινή προγραμματισμένη σύσκεψη που έγινε στο κοινοτικό γραφείο της Απειράνθου είχε ως συμπέρασμα « Αναμένονται εξελίξεις»… Αυτός ήταν ο επίλογος της ανάρτησης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κο Μπάκαλο, ο οποίος μπορεί να κατηγορείται ελαφρά τη καρδία για επικοινωνιακά κόλπα μέσω των social media αλλά όταν είναι ο πρώτος που σέρνει το… χορό είτε στις διεκδικήσεις για το ιατρείο ή για τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά κόρο στο χωριό του και μάλιστα έρχεται και απέναντι στην Δημοτική Αρχή, τότε κάτι υπάρχει… και έρχεται …
Σύσκεψη
Όπως έγινε γνωστό λοιπόν μέσα από την ανάρτηση του κου Μπάκαλου, η σύσκεψη ήταν πολύωρη (κάτι περισσότερο από 3 1/2 ώρες) και συμμετείχαν εκτός του οικοδεσπότη κου Μπάκαλου, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, οι αντιδήμαρχοι Μανώλης Πολυκρέτης (αρμόδιος για την ύδρευση και αποχέτευση) και ο Νίκος Σιδερής (αρμόδιος για θέματα Δρυμαλίας), ο εκπρόσωπος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Δημήτρης Γρυλάκης, ο χειριστής του συστήματος υδροδότησης Μιχάλης Μαρινάκης, ο υπάλληλος του δήμου (αρμόδιος για θέματα ύδρευσης) Μιχάλης Ρεφενές και ο τοπικός σύμβουλος Μανώλης Σοϊλές.
Ανάληψη ευθύνης
Η σύσκεψη ήταν προϊόν της πίεσης από τον κο Μπάκαλο μέσω ενημερωτικών – πιεστικών χαρακτηρίζονται – εγγράφων προς τους αρμόδιους του Δήμου για τα καυτά θέματα του χωριού και το βασικό θέμα δεν είναι άλλο από την υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν προς επίλυση του προβλήματος, αλλά και για τη διασφάλιση « της ποιότητας Ζωής των κατοίκων». Και συνεχίζει στην ανάρτηση λέγοντας «Λαμβάνοντας υπόψη μας τις δυσχέρειες εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και κρίσης , γνωρίζοντας συνάμα τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα από την Δημοτική Αρχή κατά τη «διάρκεια της θητείας μου» για την ανανέωση, την αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του φθαρμένου συστήματος υδροδότησης που διαπιστωμένα προϋπήρχε». Και όπως τονίζεται «ζητήθηκε στον Πρόεδρο η παράδοση των κλειδιών των εγκαταστάσεων, καθώς και των αντλιοστασίων, όπου και θα πραγματοποιηθεί με επίσημη αλληλογραφία προς τη Δημοτική Αρχή η οποία αναλαμβάνει εξολοκλήρου τις ευθύνες της». Και όπως αναφέραμε η ανάρτηση καταλήγει «Αναμένονται εξελίξεις»
Καταγγελία
Εδώ να σημειώσουμε ότι πριν από έναν μήνα ακριβώς, στις 11 Απριλίου ο κος Μπάκαλος με άλλη ανάρτησή του και με τον ίδιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εργασίες αποκατάστασης σε πρόβλημα ύδρευσης είχε σημειώσει ότι «οι βλάβες στο κεντρικό σύστημα ύδρευσης είναι πλέον τακτικό φαινόμενο, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι εάν γίνονται καθημερινά. Το σύστημα ύδρευσης είναι απαρχαιωμένο. Και επιβάλλονται «στρατηγικός σχεδιασμός, καλή οργάνωση και συντονισμός, έγκαιρη πρόβλεψη και προγραμματισμός. Άμεση και σταδιακή αντικατάσταση του δικτύου, ενίσχυση από προσωπικό στο Δήμου (κυρίως δε στον ορεινό), κίνητρα αποδοτικότητας και δημιουργία προσωπικού ασφάλειας, εφοδιαστική υποστήριξη υλικών – ανταλλακτικών και μέσων ενίσχυσης και όχι απαξίωση των κοινοτήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, υπενθυμίζοντας ότι οι κοινότητες δεν διαχειρίζονται ούτε προσωπικό, ούτε μέσα, ούτε χρήματα, Και πάνω απ όλα σεβασμός στον πολίτη»…