Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΗ ΑΣΔΕΝ μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και επιπλέον 3.500 στρατιώτες έρχονται στα...

Η ΑΣΔΕΝ μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και επιπλέον 3.500 στρατιώτες έρχονται στα νησιά

|

Το μήνυμα του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου προς Αγκυρα (Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό) – Η αναδιοργάνωση του Στρατού με την δημιουργεία Στρατηγείου Αρχιπελάγους και … μεταφορά 7.000 στρατιωτών σε Εβρο και Νησιά – Και επίσημη εμφάνιση της πρώτης γυναίκας εθνοφύλακα στην Ικαρία 

Κι αίφνης έχουμε αλλαγή στον τρόπο που διοικείται ο Ελληνικός Στρατός… Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, βρέθηκε στην Ικαρία παρακολουθώντας την κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου. Και εκεί έριξε κι αυτός την δική του βόμβα «Δεν λέω ότι έχουμε καταφέρει τα πάντα, αλλά έχοντας αντιληφθεί τις συνθήκες μεταφέρουμε συνέχεια προσωπικό στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ήδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο».

Μάλιστα… Ουσιαστικά επαναφέρει πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι και την περσινή χρονιά για ένταξη της ΑΣΔΕΝ στο Στρατηγείο Στόλου για να υπάρχει η καλύτερη συνεργασία.. Μιλάμε δηλαδή για μία πλήρη εκμετάλλευση των μέσων επιτηρήσεως θαλασσίου χώρου της  ΑΣΔΕΝ και ΑΣ (παρατηρητήρια .ραντάρ. κάμερες κλπ) και θα αποφεύγεται ο κίνδυνος αμοιβαίων παρεμβολών και συγχύσεως μεταξύ των σκαφών ΑΣΔΕΝ και ΑΣ. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για ένα σχήμα όπου θα επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση πόρων και μέσων και τελικά εξασφαλίζει καλύτερα την άμυνα των νησιών μας. Και βέβαια δεν υπήρξε άλλη πληροφορία όσον αφορά την διοικητική μορφή που θα λάβει αυτή η μετεξέλιξη της ΑΣΔΕΝ.

Όμως, ο Υπουργός Αμυνας δεν έμεινε εκεί…. Και συνέχισε «Είμαστε έτοιμοι – και αυτό ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς έξω από την πατρίδα – να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους, με τη δύναμη του Έλληνα, με τη δύναμη της ψυχής μας, με τη δύναμη της μάχης υπέρ βωμών και εστιών, το υψηλότατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τα μέσα που η πατρίδα μπορεί να διαθέσει. Αυτό σημαίνει όμως περισσότερο από όλα εγρήγορση του συνόλου του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε έναν εχθρό, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του, οι απειλές του και οι ύβρεις του. Ίσα – ίσα, μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό”.

Και κατέληξε με ακόμη περισσότερο στόμφο και αναφορά στο 1821… «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αυτό που έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ένοπλές μας Δυνάμεις. Οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε. Δεν θα μπορέσουν να φέρουν τη διχόνοια στον ελληνικό λαό και αυτό το αποδεικνύετε πρώτα από όλα εσείς που είστε σήμερα εδώ μαζί με το μόνιμο προσωπικό, οι Εθνοφύλακες. Στέλνουμε ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ένα μήνυμα ότι αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί».

Γυναίκα εθνοφύλακας

Και τέλος να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια της άσκησης έγινε και η παρουσίαση της πρώτης γυναίκας εθνοφύλακας, η οποία βέβαια από τον περασμένο Μάρτιο έχει σημαντικό ρόλο στην πολεμική μηχανή της Ελλάδας καθότι ελεύθερος σκοπευτής. Η πρώτη στο είδος της. Στο τέλος της άσκησης ο Πάνος Καμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γυναικεία παρουσία αναφέροντας: «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα καταδρομικές επιχειρήσεις από τους εθνοφύλακες». Και συμπλήρωσε «Θα δοθεί η δυνατότητα να περνούν και σχολεία και σήμερα παρουσιάζουμε και την πρώτη γυναίκα εθνοφύλακα, ελπίζοντας μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε πλέον πιστοποιήσει την παρουσία γυναικών εθνοφυλάκων».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Σαντορίνη και NFL: Το μεγάλο στοίχημα για το πρώτο camp των LA Chargers

Ο Δήμος Θήρας και το Santorini Experience επιχειρούν να φέρουν τους Los Angeles Chargers στο νησί, «στοχεύοντας» σε τουριστική προβολή παγκόσμιας εμβέλειας μέχρι το 2028.

Κυκλάδες: Έναρξη υπηρεσιών Νευρολόγου στο Νοσοκομείο Σύρου

Η νέα συνεργασία του Γ.Ν. Σύρου με ιατρούς νευρολόγους προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών και στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Χάϊδω Φλώρακα: “Δανακός. Ένας μικρός τόπος με μεγάλη ψυχή και σπουδαίους ανθρώπους” (video)

Η Χάιδω Φλώρακα, ιδρυτικό μέλος της Πολιτισμικής Εταιρείας Δανακού, μιλά στην εκπομπή “Cyclades On Air” για το χωριό που αγαπά και υπηρετεί με πάθος

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της