Συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους δεκατρείς (13) Περιφερειάρχες της Χώρς με σκοπό τη κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας – Τσίπρας «Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» – Χατζημάρκος «Επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στα νησιά να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους»
Το πρωθυπουργικό γραφείο σήμερα είχε τη τιμητική του… Κι αυτό γιατί υποδέχτηκε τους δεκατρείς μικρούς – πρωθυπουργούς (η πάλαι ποτέ δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου) ήτοι τους περιφερειάρχες σε μία συνάντηση που έχει να κάνει με την ανασυγκρότησης της χώρας. Όχι δεν είναι αστείο. Είναι η πραγματικότητα… Και η συζήτηση όπως αποδεικνύεται ήταν επικοδομητική. Η ουσία είναι τι θα γίνει … αύριο. Όταν θα πρέπει να γίνουν πράξεις τα λογάκια της συνάντησης. Ο κος Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ήταν ξεκάθαρος «Επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στα νησιά να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους»…
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τη κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας και από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Στην διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία χάραξης του νέου παραγωγικού μοντέλου, μέσω της συνδιοργάνωσης 13 Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, όπου θα αποτυπωθούν τα αντίστοιχα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η κατάρτιση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.
Τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους αιρετούς στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε «θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας. Να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους περιφερειάρχες για την ανταπόκριση. «Δεν θέλω η εισήγηση μου να είναι τυπική» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός προσθέτοντας, «έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία και στην κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα», αναφέρει το ΑΠΕ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος», το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».
Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».
«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφκό επίπεδο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: «Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».
Τι ζήτησε το …Νότιο Αιγαίο
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, αφού τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι η συζήτηση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ξεκινά από τους Περιφερειάρχες, επέστησε την προσοχή στην επόμενη μέρα της κατάρτισης του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και στους μηχανισμούς υλοποίησής του, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατοχυρωθεί θεσμικά η δυνατότητα των Περιφερειών να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η νησιωτικότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην σημαντική επιδείνωση των αναπτυξιακών δεικτών, μετά και τη λήψη των επώδυνων μέτρων, την τελευταία διετία. Εξέφρασε την άποψη ότι τα κατά καιρούς εξαγγελθέντα μέτρα νησιωτικότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στο πλήγμα που έχει δεχτεί το Νότιο Αιγαίο και τόνισε πως αυτό που επιβάλλεται να γίνει, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα βοηθά τα νησιά να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους.
Επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας και σε συνάρτηση με το θεσμικό κενό που επιδρά αρνητικά στον βαθμό παρέμβασης και συμβολής της Περιφέρειας στην αναπτυξιακή διαδικασία, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια βίαιη μετατροπή της σημερινής κατάστασης, με την έννοια της γρήγορης, βαριάς και βαθιάς μεταρρύθμισης, η οποία, για τις Περιφέρειες θα «μεταφράζεται» στην ενίσχυσή τους σε θεσμικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο.