Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΧατζημάρκος: «Χαλάλι τους η δόξα, απλά να πετάξουν τα υδροπλάνα»

Χατζημάρκος: «Χαλάλι τους η δόξα, απλά να πετάξουν τα υδροπλάνα»

|

Οργισμένη απάντηση από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Γιώργο Χατζημάρκο μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχολιάζοντας την έκφραση του υφυπουργού κου Σαντορινιού «ψάχνουμε για συνεργάτες και όχι για πατέρες» – Τι είπε για τα υδροπλάνα και τι για θέματα που αφορούν νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο υποδομών

Η ιστορία με τα υδροπλάνα όχι απλά καλά κρατεί αλλά δημιουργεί συνεχώς τριγμούς ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση… Πριν από τρεις ημέρες, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Σύρο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Νεκτάριος Σαντορινιός έδωσε συνέντευξη στην ημερήσια εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» κι ανάμεσα στα άλλα (βασικό θέμα) ήταν το θέμα των υδατοδρομίων και στην καθυστέρηση που παρουσιάζεται για την υλοποίησή του. Και στην ερώτηση «εάν θεωρεί ότι οι αναφορές για καθυστερήσεις που οφείλονται στα κενά του νομοθετικού πλαισίου, εντάσσονται στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής πολιτικής» ο κος Σαντορινιός είχε απαντήσει «Δεν μπαίνω σε τέτοιες λογικές και σε τέτοια θέματα, τα οποία είναι θέματα που αφορούν τη ζωή των νησιωτών και δεν πρέπει να υπάρχουν. Υπάρχει το συμφέρον του τόπου. Επομένως, εμείς από την πρώτη στιγμή, όσες εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις υπήρχαν, τις έχουμε ολοκληρώσει και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με όλους τους φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση’ τονίζοντας, τέλος ότι, ‘τα υδατοδρόμια δεν ανήκουν σε κανέναν, ανήκουν στους νησιώτες και η νέα μορφή συγκοινωνίας θα ανήκει στους πολίτες. Επομένως, δεν ψάχνουμε για πατέρες, ψάχνουμε για συνεργάτες’».

Ας κόψουν την κορδέλα

Ε κι αυτό το «δεν ψάχνουμε για πατέρες» αποτέλεσε το γάντι που σήκωσε ο κο Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στην διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου… Και ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε…  «Η φράση αυτή για τους ‘πατέρες’ μού θυμίζει ένα δελτίο τύπου του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκου Θεοδωρίδη, που αναρωτιόταν σ’ εκείνη την πανηγυρική δήλωσή του που αποφάσισε να ενηλικιωθεί πολιτικά, ποιος  ‘όρισε εσάς κύριε Χατζημάρκο ως πατέρα των υδατοδρομίων;’. Αυτή η σύμπτωση από τον Νεκτάριο Σαντορινιό που χρησιμοποιεί την ίδια φράση, αποδεικνύει και ποιος ήταν ο συντάκτης του δελτίου τύπου εκείνου! Να μιλήσουμε για τα υδατοδρόμια…. Ποιος ψάχνει για πατέρες ή μητέρες… η ουσία είναι πως ήταν ορφανά!

Το νομοθετικό πλαίσιο φτιάχτηκε, και ολοκληρώθηκε η διαβούλευσή του επισήμως, τον Σεπτέμβριο του 2016. Και γνωρίζετε πως έχουμε συμβάλει στην διαμόρφωση αυτού του νέου νομοθετικού πλαισίου. Έχω ευχαριστήσει πολλάκις τα συναρμόδια υπουργεία για την δουλειά που έγινε σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία για το νομοθετικό πλαίσιο των υδατοδρομίων. Να πω το εξής: Σ’ αυτό τον τόπο δεν σου επιτρέπεται να κάνεις τίποτα αν δεν μοιράσεις την δόξα. Το ενδιαφέρον για την παραγωγή έργου, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το ποιος ωφελείται πολιτικά από το έργο, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, τελικά… Από εμάς, παρά το γεγονός πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα το αποτυπώσει –μόνοι μας το δουλέψαμε, το δρομολογήσαμε και τους λέμε: ‘Χαλάλι τους η δόξα’. Να πάνε να κόψουν και την κορδέλα! Δεν θα πάω ούτε στην πρώτη πτήση του υδροπλάνου…. Να μας αφήσουν ήσυχους,  να γίνουν τα υδατοδρόμια»

Εργα υποδομών στα νησιά

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στο φράγμα του Γαδουρά στη Ρόδο όπου κι εκεί εμφανίστηκε δυσαρεστημένος, για τη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Ρόδου κο Χατζηδιάκο για το θέμα του Εθνικού Θεάτρου και τέλος σε μία σειρά από θέματα που αφορούν αξιολογήσεις και εντάξεις έργων του τομέα περιβάλλοντος από το τομεακό πρόγραμμα 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. «Ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σε πολλά νησιά μας, είναι η διαχείριση των λυμάτων. Είχαμε δώσει ένα περιθώριο στους δικαιούχους 4 μήνες για να καταθέσουν τις προτάσεις. Είναι πέντε τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 37εκ. ευρώ και συγκεκριμένα: Ένα στη Σίφνο 9,25 εκ. ευρώ, στη Σαντορίνη η επέκταση βελτίωση βιολογικού Φυρών 3,5εκ ευρώ, στη Τζια (Κέα) -δίκτυα και βιολογικός 6,4 εκ. ευρώ, στην Σύμη ο Γυαλός -δίκτυα και μονάδα επεξεργασίας 3,9 εκ ευρώ και το μεγαλύτερο στην Κω (Κέφαλος – Αντιμάχεια) μήκος δικτύων 50χλμ συν τη μονάδα επεξεργασίας με συνολικό προϋπολογισμό 37εκ. ευρώ. Τρία από τα πέντε αυτά έργα τα υπέβαλε η ΠΝΑ για λογαριασμό των νησιών (Σύμη, Κέα και Σίφνος) παρά το γεγονός πως η περιφέρεια αυτή είναι υποστελεχωμένη αλλά πρέπει να καλύπτει σε τεχνικό επίπεδο τα μικρά νησιά (κάτω των 4.000 κατοίκων). Αυτή η υποστελεχωμένη Περιφέρεια καταφέρνει να μην έχει χάσει ούτε ένα έργο. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί ο ηρωισμός των υπηρεσιακών μας παραγόντων…».

Το επόμενο έργο που αποτελεί ‘στοίχημα’ για την ΠΝΑ και μέσα στους επόμενους μήνες θα πάρει τον δρόμο του, είναι ο βιολογικός της Χάλκης. Τέλος, αναφερόμενος σε θέματα υγείας της περιοχής μας, ο περιφερειάρχης είπε πως ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας και γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις προκειμένου να προχωρήσει το Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Ρόδου. «Έχουμε προχωρήσει ήδη, ‘χτίζοντας’ μελέτες –καθώς δεν υπήρξε καμία μελέτη. Ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει για το Ογκολογικό Τμήμα. Ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς προσφέρθηκε να συμμετάσχει ως επικεφαλής αυτής της ομάδας. Έχει ετοιμαστεί ένα μέρος της μελέτης που έχει αποσταλεί στον ‘Δημόκριτο’ για έλεγχο, ακολουθεί η ΜΠΕ και προχωράμε με σταθερά βήματα. Στο πολιτικό κομμάτι που αφορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Δημοκρατική»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.