Πρόθεση της κυβέρνησης να δραπετεύσει το φθινόπωρο με εκλογές αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ναξιώτης βουλευτής και πρώην Υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ενώ σχολιάζει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα λέγοντας «ανησυχώ όπως όλοι μας για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»
«Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Real News ο Γιάννης Βρούτσης, με τον Ναξιώτη βουλευτή Κυκλάδων και πρώην υπουργό Εργασίας της ΝΔ να επισημαίνει πως η επιστροφή των δυο αξιωματικών μας που κρατούνται στην Τουρκία «αποτελεί μέγιστη εθνική προτεραιότητα». Στα οικονομικά θέματα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση θα «δραπετεύσει» το φθινόπωρο με εκλογές λέγοντας «Όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις της κυβέρνησης προδίδουν άγχος, αλλά και την πρόθεσή της να δραπετεύσει το φθινόπωρο με εκλογές, σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί» ενώ για ασφαλιστικό σημείωσε «τα μέτρα που έρχονται (προσωπική διαφορά και αφορολόγητο συνδυαστικά) θα επιφέρουν απώλεια μίας έως τριών συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους, καθώς και ενός μισθού για όλους τους εργαζόμενους». Εκτίμησε δε ότι το υπουργείο Εργασίας σκόπιμα δημιουργεί «μαύρες τρύπες», «που υπονομεύουν το μέλλον του ασφαλιστικού και ναρκοθετούν με ελλείμματα την επόμενη κυβέρνηση». Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με τα κρούσματα εγκληματικότητας, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «η χώρα μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι ανομίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη», επιρρίπτοντάς της παράλληλα ευθύνες για το ότι «προσπαθεί να δικαιολογήσει τη βία και την εγκληματικότητα ως αυτονόητα συστατικά στοιχεία της καθημερινότητας».
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ναξιώτης βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας στον Γιώργο Σιαδήμα:
Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης ήταν προσχεδιασμένη από την πλευρά της Τουρκιάς όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας;
“Βεβαίως και ανησυχώ, όπως όλοι μας! Η Τουρκία επιδεικνύει έντονη επιθετικότητα και προκλητικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, μα κυρίως με ενότητα όλων των Ελλήνων. Δυστυχώς, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα δείχνουν ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.
Η κράτηση των δυο αξιωματικών μας και η επιστροφή τους στην Πατρίδα και τις οικογένειές τους αποτελεί μέγιστη εθνική προτεραιότητα.
Τις κρίσιμες αυτές ώρες, επιβάλλεται εθνική ομοψυχία πρώτα και πάνω από όλα. Κάτι που η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά με την τακτική που ακολουθεί. Σε κάθε όμως περίπτωση, δεν φοβόμαστε. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, οι εθνικές συμμαχίες της χώρας, και ο πατριωτισμός των Ελλήνων αποτελούν ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, που θα κάνει την Τουρκία να το σκεφθεί πολλές φορές…….”
Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι φέρνει ευθύνη για τα τελευταία κρούσματα εγκληματικότητας. Στην δική σας περίοδο διακυβέρνησης δεν υπήρχαν ανάλογα περιστατικά;
“Εγκληματικότητα υπήρχε πάντα. Όμως, ποτέ στο παρελθόν, δεν είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο. Η χώρα μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι ανομίας, με τους πολίτες να ζουν σε περιβάλλον ανασφάλειας και φόβου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα! Με δική της απόφαση απελευθέρωσε χιλιάδες σκληρούς εγκληματίες -με το νόμο Παρασκευόπουλου-, κατήργησε την ομάδα ΔΕΛΤΑ, ενώ ανεξέλεγκτα τάγματα εφόδου σπέρνουν τον τρόμο, υποκαθιστώντας το κράτος.
Οι ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης, την έχουν καταστήσει ανίκανη και αναποτελεσματική στην καταπολέμηση της βίας και της εγκληματικότητας.
Το βαρύ αυτό τίμημα, πληρώνουν η αστυνομία –που δεν της επιτρέπουν να κάνει σωστά τη δουλειά της- και οι πολίτες.
Το πλέον τραγικό όμως είναι, ότι η κυβέρνηση για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της, προσπαθεί να δικαιολογήσει τη βία και την εγκληματικότητα ως αυτονόητα συστατικά στοιχεία της καθημερινότητας.
Όμως, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας. Γι’ αυτό και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η επαναφορά του νόμου και της τάξης, παντού στη χώρα”.
Η κυβέρνηση επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες;
“Όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις της κυβέρνησης, προδίδουν άγχος αλλά και την πρόθεσή της να δραπετεύσει το φθινόπωρο με εκλογές, σε μια προσπάθεια να περισώσει ότι μπορεί περισσότερο.
Προσπαθούν και πάλι να εξαπατήσουν με ψέματα –όπως έκαναν και το 2014- τώρα όμως υποσχόμενοι ότι δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε οι συντάξεις, ούτε το αφορολόγητο. Τους διαψεύδουν, όμως, η πραγματικότητα και οι νόμοι που οι ίδιοι ψήφισαν. Οι κύριες συντάξεις, σε πλήρη ωρίμανση του νόμου Κατρούγκαλου θα μειωθούν μεσοσταθμικά 35% σε σχέση με το 2014, ενώ οι επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα 44%, σε σχέση με το 2014.
Τα μέτρα που έρχονται (προσωπική διαφορά και αφορολόγητο συνδυαστικά), θα επιφέρουν μειώσεις από μία έως τρεις συντάξεις για όλους τους συνταξιούχους, καθώς και ένα μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Μειώσεις που ήδη συντελούνται, καθώς οι αχρείαστες και επώδυνες επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου -άρθρα 6 και 94 του Ν.4387/2016- ήδη εφαρμόζονται σε όλες τις νέες συντάξεις που εκδίδονται από τον Ιούνιο του 2016”.
Γιατί λέτε πως το υπουργείο Εργασίας με τις ενέργειές του στο ασφαλιστικό ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ;
“Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει πλεονάσματα, την ίδια στιγμή σκόπιμα δημιουργεί “μαύρες τρύπες” που υπονομεύουν το μέλλον του ασφαλιστικού και “ναρκοθετούν” με ελλείμματα την επόμενη κυβέρνηση.
Οι οφειλές του ΕΦΚΑ σήμερα, ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ και αφορούν:
• Πάνω από 100.000 κύριες συντάξεις και 120.000 επικουρικές συντάξεις.
• Περισσότερα από 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερίσματα.
• Τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις.
• Την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άνω των 1.300 ευρώ.
• Την επιστροφή των εισφορών υγείας, αλλά και τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές.
• Την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν από την 1/7/2015 έως 12/5/2016”.
Με τις ασφαλιστικές εισφορές τι θα κάνετε κύριε Βρούτση; Μπορούν να μειωθούν;
“Αποτελεί δέσμευση της ΝΔ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, διαφάνεια και ανταποδοτικότητα.
Σήμερα, οι εξοντωτικές εισφορές που έχουν επιβληθεί με το Ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου), “πνίγουν” την ανάπτυξη, ενισχύουν την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
Ενδεικτικά, για να καταλάβει κάποιος τη ζημιά που προκαλεί η “ταξική” εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνει μια απλή σύγκριση. Το 2014, το ετήσιο ανώτατο ασφαλιστικό εισόδημα για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ ήταν μόλις 25.498 ευρώ, ενώ σήμερα 70.320 ευρώ, αυξημένο κατά 175%!!! Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες ανώτατες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονταν το 2014 ήταν 6.871 ευρώ, ενώ σήμερα, 18.951 ευρώ, δηλαδή αύξηση 175%!
Αντίστοιχα, στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (μηχανικοί) το ετήσιο ανώτατο ασφαλιστικό εισόδημα –το 2014- ήταν 22.612 ευρώ, ενώ σήμερα 70.320 ευρώ, αυξημένο κατά 210%!!! Αντίστοιχα, οι ετήσιες ανώτατες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονταν το 2014 ήταν 8.032 ευρώ, ενώ σήμερα 26.721 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 232%!!!
Επιβάλλεται, λοιπόν, μια σημαντική και γενναία μείωση του ανώτατου ασφαλιστικού εισοδήματος, ώστε να ανακουφιστούν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από τη μείωση των επώδυνων ασφαλιστικών εισφορών”.
Ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί; Οι πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση κινείτε σε αυτή την κατεύθυνση με την ολοκλήρωση τους προγράμματος.
“Στο όνομα του κατώτατου μισθού, συντελέστηκε –από το ΣΥΡΙΖΑ- η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση σε βάρος των εργαζομένων. Η περίφημη εξαγγελία για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, προκαλεί ακόμη και σήμερα θυμηδία.
Ο Ν.4172/2013, που διαμορφώσαμε στο υπουργείο εργασίας -επί κυβερνήσεως Σαμαρά- αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή και τολμηρή μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για το νόμο που προβλέπει τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Η καινοτομία του συγκεκριμένου νόμου, έγκειται στο γεγονός ότι –για πρώτη φορά- το πλαίσιο, το ύψος και τη δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού γίνεται συνδυαστικά λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και την κοινωνική διαβούλευση. Δηλαδή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα της εργασίας, το ύψος της απασχόλησης, της ανεργίας, το ρυθμό ανάπτυξης κ.o.κ.
Την αξιολόγηση και τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης, αναλαμβάνουν οι πιο σημαντικοί και αξιόπιστοι επιστημονικοί φορείς της χώρας (ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΤτΕ, ΕΛ.ΣΤΑΤ, ΟΜΕΔ, ΟΑΕΔ, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ). Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν οι κοινωνικοί εταίροι για την απαιτούμενη κοινωνική διαβούλευση.
Η αρχιτεκτονική του νέου μηχανισμού, προβλέπει ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η οικονομία και όχι αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Σήμερα, η υπουργός Εργασίας, αντί να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Ν.4172/2013 για την αύξηση του κατώτατου μισθού -3ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου- ως όφειλε, την άφησε να περάσει άπρακτη!
Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει μέσα στο 2018 με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και ο νόμος”.