Οι προτάσεις και η κριτική που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος στη διάρκεια της εκδήλωσης για την βράβευση της Αγίας Κυριακής – Το όραμα; “Η δημιουργία βυζαντινού Πάρκου Απειράνθου και η σύνδεσή του με το Γεωλογικό Πάρκο, τις Εγκαταστάσεις της Σμύριδας και τον Εναέριο Σιδηρόδρομο”
Σωστή οργάνωση, αλλά και καλή συνεργασία ζήτησε o Γιώργος Μπάκαλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου μιλώντας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 6 Οκτωβρίου στην εκδήλωση για την τελετή απονομής του Grand Prix, της κορυφαίας διάκρισης-βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2018 για το έργο «Αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου»…
Στην ομιλία του όχι μόνο κατέθεσε προτάσεις, άσκησε κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά «η ομόνοια χτίζει και η διχόνοια γκρεμίζει». Ενώ παρουσίασε και το όραμα που θα έπρεπε να διέπει τους ανθρώπους της Νάξου για τη δημιουργία Βυζαντινού Πάρκου στην Απεραθίτικη περιοχή, σε συνδυασμό με Γεωλογικό και Βιομηχανικό Πάρκο αλλά και τον εναέριο στο δρόμο προς τη Μουτσούνα… Μάλιστα, ο κος Μπάκαλος ω κερασάκι στην τούρτα απένειμε αναμνηστικό δώρο στη Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.
Ας δούμε τι αναφέρει στην ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media και η οποία περιλαμβάνει και τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα των πολιτιστικών δράσεων στην ορεινή Νάξο με επίκεντρο την Απείρανθο.
«Τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας του πανευρωπαϊκού βραβείου «Grand Prix», στο ναό της Αγίας Κυριακής Απειράνθου. Κορυφαία διάκριση της Ευρωπαϊκής ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά. Το έργο έχει λάβει και το βραβείο «Europa Nostra», για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού.
Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κοινότητας, καθώς και η απονομή αναμνηστικού δώρου στη Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της.
Ωστόσο τόνισε ο Πρόεδρος στην ομιλία του :
1) Τη ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και την προσπάθεια κάποιων γνωστών κύκλων για ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ της συμμετοχής και συνδρομής κυρίως του Προέδρου της Κοινότητας, όσο και των απλών συγχωριανών του που τον ακολούθησαν στην δεύτερη φάση επισκευών του ιερού χώρου – μνημείου , καθώς και στην τελετή των θυρανοιξίων .
2) Τη διπλή αξία των Βυζαντινών Μνημείων, οι οποίοι εκτός από τη μνημειακή αξία , είναι «Χώροι λατρείας, τόποι μνήμης, γαλήνης, αναστοχασμού και έμπνευσης . Είναι τόποι με μακρά ιστορία, που φωτίζουν ακόμη …… και την ψυχή μας…»
3) Το ανεκτίμητο ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της Απειράνθου και της ευρύτερης περιοχής, που εμπλουτίζει κατά πολύ και ο ναός της Αγίας Κυριακής.
4) Την αναγκαιότητα για « Διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή». Η οποία επιβάλλεται να ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ – ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ , με στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασία και κυρίως με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της πολιτισμικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή , θα αποτελέσει ένα ακόμη μέσο για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Απεραθίτικης περιοχής, αλλά γενικά όλης της Νάξου και ως εργαλείο θα βοηθήσει στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
5) Ταυτόχρονα, να μην αγνοηθεί η στάση των κατοίκων της Απειράνθου σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και την επιθυμία συμμετοχής τους στο πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής.
6) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ : Συνολική κοινωνική συνείδηση και η συνεργασία των πάντων, φορέων και απλών πολιτών !!! Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ …Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ
7) Να υπάρξει «Τοπική Ομάδα Διαχείρισης » που θα έχει όμως προσδιοριστεί ΑΡΜΟΔΙΩΣ το πλαίσιο των κανόνων προστασίας, ανάδειξης και βίωσης των ελληνικών μνημείων, ως πολιτισμικών αγαθών, από το κοινωνικό σύνολο και η οποία θα συμβάλει με τον τρόπο της στην ανάπτυξή της περιοχής, αυξάνοντας την τουριστική ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του τόπου.
8) Να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε ΑΠΑΝΤΕΣ για τη δημιουργία, προβολή ενός ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΚΟΥ στην Απεραθίτικη περιοχή, σε συνδυασμό με ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (λόγω περιοχής εγκαταστάσεων σμύριδας που είναι κοντά στην Αγία Κυριακή). Σε συνδυασμό με σωστή ΠΡΟΣΒΑΣΗ και να ασφαλτοστρωθούν τα 1.200 μ του επικίνδυνου χωμάτινου δρόμου που συνδέει τα σμυριδορυχεία με την Αγία Κυριακή, για ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΑΜΕΑ) και ΝΤΟΠΙΩΝ της ΠΕΡΙΟΧΗΣ .
9) Τέλος να παρακινήσουμε ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ