Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Μπάκαλος: «Η ομόνοια χτίζει και η διχόνοια γκρεμίζει»

Γ. Μπάκαλος: «Η ομόνοια χτίζει και η διχόνοια γκρεμίζει»

|

Οι προτάσεις και η κριτική που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος στη διάρκεια της εκδήλωσης για την βράβευση της Αγίας Κυριακής – Το όραμα; “Η δημιουργία βυζαντινού Πάρκου Απειράνθου και η σύνδεσή του με το Γεωλογικό Πάρκο, τις Εγκαταστάσεις της Σμύριδας και τον Εναέριο Σιδηρόδρομο” 

Σωστή οργάνωση, αλλά και καλή συνεργασία ζήτησε o Γιώργος Μπάκαλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου μιλώντας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 6 Οκτωβρίου στην εκδήλωση για την τελετή απονομής του Grand Prix, της κορυφαίας διάκρισης-βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2018 για το έργο «Αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου»…

Στην ομιλία του όχι μόνο κατέθεσε προτάσεις, άσκησε κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά «η ομόνοια χτίζει και η διχόνοια γκρεμίζει». Ενώ παρουσίασε και το όραμα που θα έπρεπε να διέπει τους ανθρώπους της Νάξου για τη δημιουργία Βυζαντινού Πάρκου στην Απεραθίτικη περιοχή, σε συνδυασμό με Γεωλογικό και Βιομηχανικό Πάρκο αλλά και τον εναέριο στο δρόμο προς τη Μουτσούνα… Μάλιστα, ο κος Μπάκαλος ω κερασάκι στην τούρτα απένειμε αναμνηστικό δώρο στη Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Ας δούμε τι αναφέρει στην ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media και η οποία περιλαμβάνει και τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα των πολιτιστικών δράσεων στην ορεινή Νάξο με επίκεντρο την Απείρανθο.

«Τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας του πανευρωπαϊκού βραβείου «Grand Prix», στο ναό της Αγίας Κυριακής Απειράνθου. Κορυφαία διάκριση της Ευρωπαϊκής ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά. Το έργο έχει λάβει και το βραβείο «Europa Nostra», για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κοινότητας, καθώς και η απονομή αναμνηστικού δώρου στη Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της.

Ωστόσο τόνισε ο Πρόεδρος στην ομιλία του :

1) Τη ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και την προσπάθεια κάποιων γνωστών κύκλων για ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ της συμμετοχής και συνδρομής κυρίως του Προέδρου της Κοινότητας, όσο και των απλών συγχωριανών του που τον ακολούθησαν στην δεύτερη φάση επισκευών του ιερού χώρου – μνημείου , καθώς και στην τελετή των θυρανοιξίων .

2) Τη διπλή αξία των Βυζαντινών Μνημείων, οι οποίοι εκτός από τη μνημειακή αξία , είναι «Χώροι λατρείας, τόποι μνήμης, γαλήνης, αναστοχασμού και έμπνευσης . Είναι τόποι με μακρά ιστορία, που φωτίζουν ακόμη …… και την ψυχή μας…»

3) Το ανεκτίμητο ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της Απειράνθου και της ευρύτερης περιοχής, που εμπλουτίζει κατά πολύ και ο ναός της Αγίας Κυριακής.

4) Την αναγκαιότητα για « Διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή». Η οποία επιβάλλεται να ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ – ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ , με στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασία και κυρίως με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της πολιτισμικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή , θα αποτελέσει ένα ακόμη μέσο για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Απεραθίτικης περιοχής, αλλά γενικά όλης της Νάξου και ως εργαλείο θα βοηθήσει στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

5) Ταυτόχρονα, να μην αγνοηθεί η στάση των κατοίκων της Απειράνθου σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και την επιθυμία συμμετοχής τους στο πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής.

6) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ : Συνολική κοινωνική συνείδηση και η συνεργασία των πάντων, φορέων και απλών πολιτών !!! Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ …Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ

7) Να υπάρξει «Τοπική Ομάδα Διαχείρισης »  που θα έχει όμως προσδιοριστεί ΑΡΜΟΔΙΩΣ το πλαίσιο των κανόνων προστασίας, ανάδειξης και βίωσης των ελληνικών μνημείων, ως πολιτισμικών αγαθών, από το κοινωνικό σύνολο και η οποία θα συμβάλει με τον τρόπο της στην ανάπτυξή της περιοχής, αυξάνοντας την τουριστική ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του τόπου.

8) Να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε ΑΠΑΝΤΕΣ για τη δημιουργία, προβολή ενός ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΚΟΥ στην Απεραθίτικη περιοχή, σε συνδυασμό με ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (λόγω περιοχής εγκαταστάσεων σμύριδας που είναι κοντά στην Αγία Κυριακή). Σε συνδυασμό με σωστή ΠΡΟΣΒΑΣΗ και να ασφαλτοστρωθούν τα 1.200 μ του επικίνδυνου χωμάτινου δρόμου που συνδέει τα σμυριδορυχεία με την Αγία Κυριακή, για ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΑΜΕΑ) και ΝΤΟΠΙΩΝ της ΠΕΡΙΟΧΗΣ .

9) Τέλος να παρακινήσουμε ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.