Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Χατζημάρκος: "Η διασύνδεση των Κυκλάδων να λειτουργήσει υπέρ της αναβάθμισης της...

Γ. Χατζημάρκος: “Η διασύνδεση των Κυκλάδων να λειτουργήσει υπέρ της αναβάθμισης της περιοχής”

|

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος βρέθηκε σήμερα (19/03) στη Σύρο, για τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα – Τι ανέφερε για την χρήση των ΑΠΕ και την σημασία τους για τις Κυκλάδες 

Στα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, στον  υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή Λαζαρέτα της Σύρου, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 19 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φλεβάρη. Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και τα στελέχη των διοικήσεων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στην ομιλία του ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο κ. Χατζημάρκος,  με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών σε νησιά, για τις οποίες η Περιφέρεια έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, για να αποτρέψει την περιβαλλοντική και αναπτυξιακή καταστροφή τους,  εξέφρασε  την αγωνία του, το έργο αυτό να λειτουργήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στα νησιά.

Βασικός κορμός του έργου, του οποίου σήμερα εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση, είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο. Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά. Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου.

Οι επόμενες τρεις φάσεις του έργου, προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, ενώ μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, και δεδομένου ότι το καλώδιο λειτουργεί αμφίδρομα,  θα αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στον τομέα των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου υπάρχει ήδη έκδηλο ενδιαφέρον.

Σε αυτήν εξάλλου την προοπτική στάθηκε κατά την ομιλία του ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος διατύπωσε την αγωνία του το έργο αυτό να λειτουργήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους, ορμώμενος από το γεγονός ότι αυτή την ώρα, σε νησιά όπως η Πάρος και η Άνδρος, επιχειρείται η εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών, οι οποίες έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στα δύο νησιά, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να έχει προσφύγει ήδη στο ΣτΕ για να αποτρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους.

Ειδικότερα, ο κ Χατζημάρκος ανέφερε: « Η αγωνία μας είναι, η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, με την οποία πρέπει να δηλώσω ότι  συμφωνούμε, να μην έρθει να πλήξει τα νησιά μας, όσον αφορά το περιβάλλον, την οικονομία και την ανάπτυξή  τους. Το έργο αυτό, να χρησιμοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των νησιών μας και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους. Η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων σε ΑΠΕ. Έχουμε μπροστά μας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, για τα οποία έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, σε νησιά όπως είναι η Πάρος και η Άνδρος όπου γιγάντιες ανεμογεννήτριες έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη των δύο νησιών».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donuts, βρε donuts» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.