Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδες: "Τρέχουμε" σε επτά νησιά έργα διαχείρισης απορριμμάτων

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες: “Τρέχουμε” σε επτά νησιά έργα διαχείρισης απορριμμάτων

|

Εγκρίθηκε το σχέδιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΠΕΣΔΑ από την τακτική Γ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – Ποια είναι τα επτά νησιά των Κυκλάδων στα οποία τρέχει η υπόθεση διαχείριση αποβλήτων – Γ. Χατζημάρκος: “Δρομολογούμε λύσεις σε ζητήματα που μας ταλανίζουν από τη δεκαετία του ᾽80” 

 

«Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλη τη χώρα και με τη σκέψη μας στραμμένη στη μάχη που δίνουν ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες με τον πύρινο εφιάλτη σε πολλά μέτωπα, καλούμαστε μέσω του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Α., σε αγαστή συνεργασία και συνένωση δυνάμεων Α’ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την από κοινού προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, του εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και του «κτισίματος» περιβαλλοντικής συνείδησης στους νησιώτες του Αρχιπελάγους», τόνισε στην ενημέρωση των μετόχων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος.

Και έχουμε Γενική Συνέλευση… Οσο αφορά τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον γιατί υπάρχουν εξελίξεις στις δράσεις που αφορούν την προώθηση έργων σε επτά νησιά των Κυκλάδων, ανάμεσά τους και στη Νάξο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση σχετικά με την Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αναφέρει: 

Η παρουσίαση  του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΠΕΣΔΑ κυριάρχησε στην τακτική Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Προέδρου του Φορέα Γιώργου Χατζημάρκου.

Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ρόδου, με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου – Πρόεδρος της ΠΕΔ και Αντιπρόεδρος του ΦoΔΣΑ Αντώνης Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Θήρας και Γραμματέας του Φορέα Αντώνης Σιγάλας οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Γιώργος Λεονταρίτης και Χρήστος Ευστρατίου, όπως επίσης από το νομό Δωδεκανήσου οι Δήμαρχοι Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, Λειψών Φώτης Μάγγος, Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος και από το νομό Κυκλάδων οι Δήμαρχοι Μήλου Μανώλης Μικέλης, Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου και ο εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου και μέλος του Δ.Σ. του ΦoΔΣΑ Γιάννης Βρούτσης.

«Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλη τη χώρα και με τη σκέψη μας στραμμένη στη μάχη που δίνουν ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες με τον πύρινο εφιάλτη σε πολλά μέτωπα, καλούμαστε μέσω του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Α., σε αγαστή συνεργασία και συνένωση δυνάμεων Α’ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την από κοινού προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, του εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και του «κτισίματος» περιβαλλοντικής συνείδησης στους νησιώτες του Αρχιπελάγους», τόνισε στην ενημέρωση των μετόχων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος.

Για τα έργα ΣΔΙΤ, των τριών Δήμων Ρόδου, Θήρας και Κω, ο κ. Χατζημάρκος ανέλυσε σε ποιό στάδιο βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησή τους. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξέλιξη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τα έργα στα νησιά Μήλο, Άνδρο, Κάρπαθο, Τήνο, Λέρο, Σύρο και των υπολοίπων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υποβολής τους και πρόκειται για τα νησιά Νάξο, Πάρο και Κάλυμνο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Ανακύκλωσης στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ.

fodsa_1.jpg

Η διαβούλευση για το σχέδιο του ΠΕΣΔΑ -το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση- εστάλη στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για παρατηρήσεις μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς θεωρείται απαραίτητο να έχει συνταχθεί το σχετικό ΦΕΚ ως το τέλος του έτους, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ακολούθησε στο πλαίσιο της συζήτησης η παρουσίαση και έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας του έτους 2021, η έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2020, μαζί με τις εκθέσεις του Δ.Σ. και των ελεγκτών, καθώς και η απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη για τη χρήση 2020, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα. Η επόμενη Γενική Συνέλευση του Φορέα, ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στις Κυκλάδες.

«H προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Βάζουμε τέλος στη στασιμότητα και στα χρόνια προβλήματα και προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς σε έργα ανάπτυξης, σύγχρονα και αποτελεσματικά. Σε μια νέα εποχή, δουλεύουμε οργανωμένα, με υπευθυνότητα, δρομολογώντας λύσεις, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους των νησιών, για τη στήριξη της «πράσινης» αντίληψης», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦoΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Μικρής έκτασης πρόσκρουση του “Αικατερίνη Π.” στο λιμάνι της Τήνου

Ασφαλής η αποβίβαση των 40 επιβατών – Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τα αίτια του περιστατικού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου