Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Η Νάξος αξίζει μεγαλύτερη υπευθυνότητα

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Η Νάξος αξίζει μεγαλύτερη υπευθυνότητα

|

Επιστολή Διοικητικού Συμβουλίου ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. – Ποιος ο λόγος και τι αναφέρει 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με έκπληξη να διοχετεύονται, από μερίδα αξιωματούχων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε τοπικά ΜΜΕ του νησιού ανακρίβειες και ανυπόστατοι ισχυρισμοί αναφορικά με την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., που ως στόχο έχουν να «δηλητηριάσουν» την τοπική κοινωνία και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, ενημερώνοντας ΥΠΕΥΘΥΝΑ τους κατοίκους της Νάξου για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί της Νάξου.

Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο, με τη σύμπραξη Α’ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδρύθηκε το 2020, με νομοσχέδιο που προώθησε στο Κοινοβούλιο το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.  

Το καταστατικό λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση του, ομόφωνα από όλους τους νησιωτικούς δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, ψήφισε τόσο Καταστατικό όσο και το Μετοχικό Κεφάλαιο του Φορέα, θέτοντας μάλιστα υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και εξελέγη με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του που σήμερα κακολογεί.

Ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος συναίνεσης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης που επικράτησε αποτελεί το γεγονός, ότι όλες οι αποφάσεις μέχρι σήμερα έχουν παρθεί ομόφωνα.

Δυστυχώς, όμως, οι μετέπειτα ενέργειες και δηλώσεις του κ. Λιανού αναίρεσαν την αρχική του θέση και υπογραφή, επιδεικνύοντας μέγιστη ανακολουθία στα όσα είχε ψηφίσει και εγκρίνει.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μεταξύ άλλων, αρνείται μέχρι και σήμερα την εφαρμογή του Νόμου, αρνείται να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., αρνείται να καταβάλει το Μετοχικό Κεφάλαιο που του αναλογεί, προσπαθεί με παράνομο τρόπο να παρακάμψει την ισχύουσα νομοθεσία και δημοπράτησε έργο για το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα και συγκεκριμένα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έλαβε γραπτές ενημερώσεις να μην προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου της τριετούς ανάθεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νάξου, προχώρησε την διαδικασία οδηγώντας έτσι και το έργο το ίδιο σε ένα αδιέξοδο. Αδιέξοδο για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Δήμος Νάξου. Αδιέξοδο που μπορεί να στοιχίσει στο νησί περιβαλλοντικά.

Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τεχνηέντως διασπείρουν συκοφαντικές και παραπλανητικές δηλώσεις περί πρόθεσης του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου περί αύξησης των τελών. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ενημερώσουμε επίσης υπεύθυνα τους πολίτες πως ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και το Τέλος Ταφής, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022, εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και είναι ανεξάρτητο από την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ. Είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία που οφείλουν να καταβάλουν όλοι οι Δήμοι της χώρας, είτε ανήκουν σε ΦΟΔΣΑ είτε όχι, και δεν είναι δικαιούχος ο ΦΟΔΣΑ αλλά αποταμιεύεται σε λογαριασμό σε Εθνικό επίπεδο και ανακατανέμεται πάλι στους Δήμους της χώρας.  

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τους λόγους, είτε αυτοί είναι προσωπικοί είτε μικροπολιτικοί, της μεταστροφής του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί της Νάξου.

Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι πως η ανεύθυνη στάση του, οδηγεί σε αδιέξοδο το νησί της Νάξου, στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων,με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., δουλεύουμε με σεβασμό στους νησιωτικούς δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας.

Το έργο της κατασκευής νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νάξου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., παρά την άρνηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συνεργαστεί για την ένταξη του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπως έπραξαν για παράδειγμα οι Δήμοι Τήνου, Άνδρου κ.α., πληρώνει το κόστος ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας μέσα από εισφορές άλλων ΟΤΑ προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει και αυτό το έργο που η Νάξος έχει ανάγκη.

Είναι επιτέλους καιρός, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις του και να τιμήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι πρωτίστως στη νομοθεσία και δευτερευόντως απέναντι στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. αλλά και απέναντι στην τοπική κοινωνία της Νάξου.

Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της αυτοδιοίκησης να κατηγορούνται εκπρόσωποι της, από συνάδελφο τους μάλιστα, όχι γιατί παραβίασαν τον νόμο αλλά γιατί τον εφαρμόζουν !

Με την υπογραφή μας και την στάση μας, καθορίζουμε το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου :

Γιώργος Χατζημάρκος – Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Αντώνης Β. Καμπουράκης – Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου / Δήμαρχος Ρόδου

Αντώνης Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας

Θεοδόσης Νικηταράς – Δήμαρχος Κω

Γιώργος Λεονταρίτης – Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Χρήστος Ευστρατίου – Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Γιάννης Βρούτσης – Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express