Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΜΕΑ, "καρφί" για τη στάση...

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΜΕΑ, “καρφί” για τη στάση του Δήμου

|

Την έγκριση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων  Νάξου καιΜικρών Κυκλάδων πέτυχε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. – Τι περιλαμβάνει το έργο και τι δηλώνει ο κος Χατζημάρκος 

«…. Οι δικές μας δεσμεύσεις έχουν περιεχόμενο και τηρούνται. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νάξου είχε την ιδιαιτερότητα ότι έπρεπε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να λειτουργήσει χωρίς τη συνεργασία του Δήμου Νάξου ιαι Μικρών Κυκλάδων. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κάνουμε το καθήκον μας και να τρέξουμε όλη την διαδικασία με αγάπη για το νησί και το έργο που έχει ανάγκη. Έχοντας πια την απόφαση έγκρισης και ένταξης του έργου που ως ΦΟΔΣΑ υποβάλαμε, προϋπολογισμού 7.367.618,86 Ευρώ, προχωράμε πλέον άμεσα και στο επόμενο στάδιο της δημοπράτησης του σε συνεργασία με την Περιφέρεια μας…”.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Χατζημάρκος, από τη θέση του Προέδρου του ΔΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, και με αφορμή την επιβεβαίωση της είδησης ότι εγκρίθηκε και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Νάξου. Ενός έργου σημαντικού περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού έργου στο Νότιο Αιγαίου. Και η αναφορά του στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ξεκάθαρη… 

Με την υπ’ αριθμ. 2441/09-03-2022 Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΤΠΑ)» και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 τηςΠρότασης που είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2021 από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου «Κύριος του έργου», με τίτλο «Επεξεργασία υπολειμματικών σύμμεικτων Α.Σ.Α. και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων Νήσου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», με κωδικό ΟΠΣ 5131941.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κος. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε :

«Οι δικές μας δεσμεύσεις έχουν περιεχόμενο και τηρούνται. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νάξου είχε την ιδιαιτερότητα ότι έπρεπε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να λειτουργήσει χωρίς τη συνεργασία του Δήμου Νάξου. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κάνουμε το καθήκον μας και να τρέξουμε όλη την διαδικασία με αγάπη για το νησί και το έργο που έχει ανάγκη. Έχοντας πια την απόφαση έγκρισης και ένταξης του έργου που ως ΦΟΔΣΑ υποβάλαμε, προϋπολογισμού 7.367.618,86 Ευρώ, προχωράμε πλέον άμεσα και στο επόμενο στάδιο της δημοπράτησης του σε συνεργασία με την Περιφέρεια μας. Οι μάχες με τα προβλήματα, δεν κρίθηκαν ποτέ στα λόγια και φυσικά δεν κερδήθηκαν ποτέ μέσα από διαδρομές μικροπολιτικής. Η υπευθυνότητα πάντα αποδίδει και η κοινωνία προοδεύει μέσα από στάσεις καθαρές και κυρίως μέσα από την συλλογικότητα. Υπευθυνότητα και συλλογικότητα στην πράξη και όχι στα λόγια.».

Το περιλαμβάνει το έργο 

Η συνολική Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται στα 7.367.618,66 €. Η πράξη αφορά τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησηςπροδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στη Μονάδα θα γίνεται επεξεργασία τουλάχιστον 5.300 tn/yr υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες και κομποστοποίηση 856 tn/yrπροδιαλεγμένων στην πηγή βιοαπόβλητων (οργανικά και πράσινα απόβλητα) παραγόμενα στη νήσο Νάξο. Η πράξη υλοποιείται με τέσσεραΥποέργα: 1) Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) Υπολειμματικών Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων, 2) Μεταφορά δικτύου ηλεκτροδότησης 3) Μεταφορά δικτύου ύδρευσης και 4) Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου από τον βασικό μελετητή.

Με την υλοποίηση της Πράξης, η ορθολογική, επιστημονικά ορθή και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων θα έχει διαχρονικά θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον της Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, με την αποτροπήτης ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, την επιδίωξη ορθολογικής διαχείρισης, εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή αλλά και με μηχανικά μέσα, την ανάκτηση οργανικών απορριμμάτων και γενικά την μείωση των υπολειμμάτων των αποβλήτων που θα οδηγούνται προς ταφή.

Η προτεινόμενη πράξη συμβάλλει στη συμμόρφωση του ΦOΔΣΑ. Νοτίου Αιγαίου με τις απαιτήσεις και τους στόχους της κείμενης Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας (Νόμος 4042/12, νέος Ε.Σ.Δ.Α., αναθεωρημένος ΠΕ.Σ.Δ.Α. Νοτίου Αιγαίου).

Επιπλέον, τονίζεται πως με την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων/ έργων, ο ΦOΔΣΑ. Νοτίου Αιγαίου θα αποφύγει/απομειώσει την επιβάρυνση του Ειδικού Τέλους Ταφής για τα απόβλητα που οδηγούνται για ταφή χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία τους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο