Βούρκωσε ο Φίλης -Βολές κατά Τσίπρα, κεραυνοί κατά Ιερώνυμου και Καμμένου φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για πολιτικό συμβόλαιο θανάτου με την υπογραφή Ιερώνυμου και ΣΚΑΙ
Συμβόλαιο πολιτικού θανάτου, που οργανώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ με τη συνέντευξη του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στο κανάλι, κατήγγειλε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του στον Κώστα Γαβρόγλου, ο Νίκος Φίλης, άφησε σαφείς αιχμές για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή του να τον απομακρύνει. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ήταν εμφανώς συγκινημένος, μάλιστα δάκρυσε σε ένα σημείο, ενώ έλαβε και θερμό χειροκρότημα.
Ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού. Είμαστε μπροστά σας για να πούμε λίγα σταράτα λόγια. Δήλωσα ότι εμείς θα ξεκινήσουμε να κτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε το βάρος εκεί που χτυπά η καρδιά της εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγους μήνες προχωρήσαμε στις πρώτες παρεμβάσεις αυτού που ονομάζουμε σχολείο ισότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.
Επιτέλους πρέπει μετά από δεκαετίες το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταργηθούν οι πανελλήνιες, τόνισε ο απερχόμενος υπουργός και πρόσθεσε: Η αριστερά έχει όραμα και σχέδιο για την εκπαίδευση. Προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, να υψώσουν το ανάστημά τους σε τείχη μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, τόνισε. Τόνισε πως από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν του επισήμανε προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.
«Παρόλα αυτά, αιφνιδίως, το ‘άριστα 20’ μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό» δήλωσε ο Νίκος Φίλης. Πρόκειται για μια αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, που είχε πει ότι βάζει «άριστα 20» στις επιδόσεις του υπουργείου Παιδείας.
Η άρνηση και το …συμβόλαιο
Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στην άρνησή του να αναλάβει άλλο υπουργείο, λέγοντας ότι «η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος’ δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, ακόμη κι αν επρόκειτο για κοτζάμ υπουργείο». «Χαμογελώ και μόνο με την απορία κάποιων ανθρώπων, γιατί δεν ανέλαβα άλλο υπουργείο. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν» σχολίασε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων. Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας».
«Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μου με την Εκκλησία έδειξαν ότι ομαλοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ οργανώθηκε το συμβόλαιο της πολιτικής μου εξόντωσης μετά την συνέντευξη Ιερώνυμου», υποστήριξε ο Νίκος Φίλης.
Έκανε λόγο για επικίνδυνη ρητορική από την πλευρά της Εκκλησίας που «αν επικρατήσει θα διχάσει την χώρα μας. Το θέμα αυτό όμως δεν αφορά μόνο εμένα ή τον πρωθυπουργό, αλλά το σύνολο της πολιτικής της χώρας».
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στην εκκλησία με την στήριξη των τηλεοπτικών σταθμών, να αξιώνει την απομάκρυνσή μου από το υπουργείο. Άραγε πότε θα σταματήσει να συνυπάρχει η Εκκλησία στο ίδιο υπουργείο με το υπουργείο Παιδείας;», είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι διολισθαίνει σε ακροδεξιές λογικές σχετικά «με πρόσφυγες που απειλούν με ισλαμοποίηση της Ελλάδας», αλλά και με την όψιμη αντίδρασή του στην ανέγερση ισλαμικού τεμένους, μία κίνηση την οποία είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του, Χριστόδουλος.
Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας άφησε επίσης ευθείες βολές κατά του Πάνου Καμμένου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έδειξε προθυμία να ρίξει την κυβέρνηση εάν του το ζητούσε η Εκκλησία.
Τέλος ο Νίκος Φίλης κάλεσε την κυβέρνηση εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο διαχωρισμό ρόλου και αρμοδιοτήτων μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας.