Με τίτλο ” Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι αόριστα και πρόχειρα νομοθετημένο” άρθρο του πολιτευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην προέδρου της ΟΝΕΔ Φίλιππου Φόρτωμα
“Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα και είναι άδικο για τα νησιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Κάτι που το περίμεναν οι νησιώτες, κάτι που δεν έχει γίνει τόσα χρόνια είναι άδικο να γίνεται μέσα από μια αοριστία και μια προχειρότητα”. Με την έκφραση αυτή ο Πολιτευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Φίλιππος Φόρτωμας δίνει το στίγμα σε άρθρο του στην ιστοσελίδα insider.gr με βασικό θέμα τι άλλο από το “Μεταφορικό Ισοδύναμο” . Προσθέτει δε ότι ” τίθεται το γενικότερο ζήτημα κατά πόσο οι κάτοικοι των νησιών θα επωφεληθούν τελικά από την επιδότηση του μεταφορικού ισοδυνάμου όπως θα έπρεπε και όπως είναι ουσιαστικά και θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου” και καταλήγει ” Μονή λύση είναι η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν για να μπει η χώρα και όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε τροχιά επανεκκίνησης! Η Νέα Δημοκρατία θέλει, ξέρει και μπορεί!”
Αναλυτικά το άρθρο …
Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ και η ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική, επιδείνωσαν τα τελευταία χρόνια τη θέση των νησιών πλέον των συνεπειών της κρίσης. Ο νησιωτικός ΦΠΑ ενίσχυε οριζόντια όλους τους καταναλωτές, όχι μόνο τους διαμένοντες αλλά και τους τουρίστες –ενώ στήριζε και την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού προϊόντος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνοι για την κατάργηση αυτή και για το πολιτικό αυτό έγκλημα που έγινε στις Κυκλάδες και σε όλο το Αιγαίο. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ήταν επιλογή της ίδιας της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί φωτίζει ακριβώς τα όσα έχω τονίσει επανειλημμένως. «Η ελληνική κυβέρνηση είχε την διακριτική ευχέρεια, να επιβάλλει στα νησιά ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% από εκείνον που επέβαλλε στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεσμεύτηκε να καταργήσει την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς προκαλούσαν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες.».
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, που εμφάνισε την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, ως επιβληθείσα από την ΕΕ. Η επίδραση του Φ.Π.Α. στην κίνηση είναι καθοριστική. Σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες μελέτες, μια αύξηση της τιμής του εισιτηρίου 10% μπορεί να επηρεάσει την κίνηση αρνητικά μέχρι 8% και το αντίστροφο εάν υπάρχει μείωση. Συνεπώς, αν είναι δυνατόν να μειωθούν οι συντελεστές του Φ.Π.Α., τα αποτελέσματα θα είναι, πραγματικά, θεαματικά στην κίνηση και στο όφελος των επιβατών.
Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα και είναι άδικο για τα νησιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Κάτι που το περίμεναν οι νησιώτες, κάτι που δεν έχει γίνει τόσα χρόνια είναι άδικο να γίνεται μέσα από μια αοριστία και μια προχειρότητα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα 150 εκατομμύρια ευρώ, που η κυβέρνηση κοστολογεί για το μέτρο, φτάνουν και περισσεύουν για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά και είναι ένα μέτρο- η παραμονή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α- το οποίο άμεσα μπορεί να θωρακίσει και το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα και την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.
Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι λάθος, όμως, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Το μεταφορικό ισοδύναμο να εφαρμοστεί, αλλά με τον τρόπο που το εισάγει η κυβέρνηση, ο οποίος μόνο κατ` όνομα αποτελεί μεταφορικό ισοδύναμο, στην πραγματικότητα αποτελεί μια ακόμα επιδότηση, η οποία θα δοθεί σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων και όχι σε όλους. Δεν συμφωνούμε να χορηγείται το μεταφορικό ισοδύναμο ανά νοικοκυριό, αλλά ανά άτομο και δεν συμφωνούμε και με τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα προσδιορίσει και τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν τολμάει η κυβέρνηση να τα αναφέρει ευθέως, αλλά τα υπονοεί. το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι νησιώτες και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντα στα νησιά.
Η επιδότηση συνεπώς δεν γίνεται με βάση τον όγκο του προϊόντος που διακινείται σε ένα νησί, αλλά με βάση την επιχείρηση η οποία το μεταφέρει. Εκτός βεβαίως της νομικής διάκρισης που υποδηλώνει μία τέτοια ενέργεια, αναφύεται και το θέμα ότι οι καταναλωτές κάτοικοι των νησιών δεν επωφελούνται από μία τέτοια διάκριση, αφού δεν μετακυλίεται το όφελος της επιδότησης του μεταφορικού ισοδυνάμου σε αυτούς, δηλαδή στους τελικούς καταναλωτές.
Συνεπώς τίθεται το γενικότερο ζήτημα κατά πόσο οι κάτοικοι των νησιών θα επωφεληθούν τελικά από την επιδότηση του μεταφορικού ισοδυνάμου όπως θα έπρεπε και όπως είναι ουσιαστικά και θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση αδικούνται επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στην πραγματική οικονομία των νησιών και παράγουν θέσεις εργασίας.
Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τα καύσιμα, υπάρχει μόνο αναφορά σε συντελεστές, χωρίς κανένα προσδιορισμό του κόστους. Ο τρόπος υπολογισμού του μεταφορικού ισοδύναμου δεν είναι κάτι σταθερό. Κανονικά πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με το αν αυξάνεται ή μειώνεται η τιμή των καυσίμων. Συνεπώς, το 2020, σε περίπτωση που λόγω αύξησης της τιμής των καυσίμων αυξηθούν οι ναύλοι, τότε το ποσό με το οποίο πρέπει να αποζημιώνεται ο επιβάτης κανονικά πρέπει να αυξηθεί. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να μειωθεί αν για οποιοδήποτε λόγο μειωθούν οι ναύλοι.
Επιπλέον δεν υπάρχει καταγεγραμμένη και δεν διευκρινίζεται η διαδικασία ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για νησιωτικό ισοδύναμο, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν ορίζει ποια νησιά θα ενταχθούν μετά την πιλοτική εφαρμογή. Θα είναι όλα τα νησιά ή κάποια; Στο κείμενο της 4 ης αξιολόγησης (4 th compliance report) αναφέρεται προς τους θεσμούς πως δεν θα ενταχθούν όλα τα νησιά. Ποια νησιά εν τέλει θα ενταχθούν; Επιπλέον, πότε λήγει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και τι γίνεται μετά; Γιατί στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ως λήξη του προγράμματος η 31.12.2018 αλλά δεν περιλαμβάνεται ανάλογη μνεία στο άρθρο; Μα δεν είναι δυνατόν ποτέ η μετάθεση της λύσης στο μέλλον να αποτελεί απάντηση στις ανάγκες ενός προβλήματος;
Για πόσα έργα ακόμη, όπου απλά κόβει κορδέλες και στήνει φιέστες, θα κομπάζει ο κ. Τσίπρας, μη λέγοντας τίποτα συγκεκριμένο ενώ κυβερνά τριάμισι χρόνια; Οι μικροπολιτικές παρεμβάσεις, πλέον, αποτελούν καθημερινότητα και η παραπλάνηση του κόσμου παραμένει. Και τώρα, λίγο πριν εγκαταλείψουν την εξουσία σπεύδουν να κοροϊδέψουν ξανά τους νησιώτες. Οι πολίτες τούς ξέρουν πλέον πολύ καλά! Μονή λύση είναι η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν για να μπει η χώρα και όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε τροχιά επανεκκίνησης! Η Νέα Δημοκρατία θέλει, ξέρει και μπορεί!”