Κατά πλειοψηφία (148 «ναι») εγκρίθηκε η τροπολογία που επιτρέπει σε εν ενεργεία βουλευτές να μετέχουν ως υποψήφιοι και στις ευρωεκλογές – Παραιτούνται άμεσα οι Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου της Νέας Δημοκρατίας
Με τις ψήφους μόνον των βουλευτών οι οποίοι συναποτελούν την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σύσσωμη την αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για τις επιλογές και τους χειρισμούς της, εγκρίθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία ,, Κουντουρά και ολίγο από Δανέλλη. Τροπολογία, μέσω της οποίας αφενός αίρεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψηφίου ευρωβουλευτή, και αφετέρου δρομολογούνται αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, ώστε –σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης– να αποσυμφορηθεί η πίεση από τις τέσσερις κάλπες (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και τοπικές): στην ονομαστική ψηφοφορία, τη διεξαγωγή της οποίας είχε ζητήσει η ΔΗΣΥ…. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 148 βουλευτές (σε σύνολο 257), κατά 105, ενώ τέσσερις βουλευτές ψήφισαν «παρών». Απόντες από την ψηφοφορία ήταν τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ (Κωνσταντινέας, Ζεϊμπέκ, Μιχελογιαννάκης και Σεβαστάκης), και αρκετοί από τον χώρο της αντιπολίτευσης.
«Η εξόφληση γραμματίων ενόψει ευρωεκλογών αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή. Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αλλαγής της εκλογικής διαδικασίας στο πάρα πέντε δημιουργούν εύλογα την αίσθηση ότι διακυβεύονται η διαφάνεια και το κύρος των εκλογών που αποτελούν θεμελιώδη δημοκρατική κατάκτηση. Ο πανικός και η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος, κ. Τσίπρα. Ως εδώ», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.
Η «συναλλαγή» για την οποία έκανε λόγο η κ. Γεννηματά έχει σχέση με όσα επί πολλές ημέρες καταγγέλλει η αντιπολίτευση και αφορά την παροχή –πλέον– της δυνατότητας σε βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι η κ. Ελενα Κουντουρά και ο κ. Σπ. Δανέλλης, να μπορούν να είναι και υποψήφιοι για την Ευρωβουλή. Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο δεν θα το μπορούσαν με βάση τον νόμο που ίσχυε έως χθες και για να είναι υποψήφιοι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, θα είχε προφανώς αρνητικές συνέπειες για την ούτως ή άλλως εύθραυστη κυβερνητική σταθερότητα, η οποία συναποτελείται από μόλις 151 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενους, προερχόμενους από άλλα κόμματα. Αν παραιτούνταν οι δύο προαναφερόμενοι, επί παραδείγματι, επιλαχόντες για τη διαδοχή τους θα αναζητούνταν από τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού.
Προς τούτο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή τις περασμένες ημέρες, μιλούσαν για φωτογραφική διάταξη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για «τροπολογία Κουντουρά». Η κυβερνητική πλευρά υποστήριξε παρασκηνιακώς ότι δεν είναι φωτογραφική η επίμαχη διάταξη, με την επισήμανση πως από την εφαρμογή της θα ευνοηθούν και υποψήφιοι της Ν.Δ. Δύο εκ των τελευταίων πάντως, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και η κ. Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, δήλωσαν χθες στη Βουλή ότι δεν θα κάνουν χρήση της ρύθμισης και προκειμένου να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην Ευρωβουλή με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, θα παραδώσουν την έδρα τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και η παραίτησή τους θα γίνει μόλις και επίσημα προκηρυχθούν οι Ευρωεκλογές
Κριτική, ωστόσο, δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι η ρύθμιση που αλλάζει εκλογικά ζητήματα κατατέθηκε προς ψήφιση ελάχιστο χρόνο πριν από τις εκλογές. Εξ αυτού του λόγου και το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” – Φωτογραφία: Protothema.gr