Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕτοιμη η Πάρος για νέο εμπορικό λιμάνι απέναντι από τη Νάξο;

Ετοιμη η Πάρος για νέο εμπορικό λιμάνι απέναντι από τη Νάξο;

|

Παρουσιάζεται σήμερα (10/01, 12:00) και ξεκινά διαβούλευση για το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan), Αποτελέσματα Α΄ Σταδίου – Στρατηγικό Σχέδιο Λιμένα – Διαμόρφωση Εναλλακτικών σχεδίων Ανάπτυξης Λιμένα”, Λιμένα Πάρου – Οι στόχοι της Πάρου για νέο λιμάνι απέναντι από τη Νάξο και οι ώριμες μελέτες ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ 

Περί Master Plan ο λόγος… Το έχουμε ακούσει αρκετές φορές εδώ στη Νάξο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε δει… Όμως, κάποια στιγμή δεν νομίζετε ότι πρέπει να το δούμε; Πάντως στη Πάρο σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου θα το …δουν, θα το διαβουλευτούν και θα προχωρήσουν προς το μέλλον αφού ανοίγει το δρόμο για κινήσεις που δύσκολα μπορεί να κάνει κανείς εάν δεν το έχει … Και μάλιστα οι ειδήσεις που έδωσε χθες ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος καλεσμένος της εκπομπής «Εκατέρωθεν» του Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου» ήταν εντυπωσιακές…

Θέλετε την πιο σημαντική; Ότι η Πάρος έχει βρει ήδη χώρο για τη δημιουργία νέου εμπορικού λιμανιού. Έχει έτοιμες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιμένει τι άλλο από την έγκριση του Master Plan ώστε να προχωρήσει σε εύρεση χρηματοδότη. Αναμένεται να είναι έτοιμα όλα τον προσεχή Μάιο όταν και θα βγει στην … αγορά. Το καλύτερο; Η τοποθεσία του: ανάμεσα σε Αμπελά και Νάουσα Πάρου. Κοινώς απέναντι από την Αγία Άννα της Νάξου. Και με δεδομένο ότι το λιμάνι της Πάρου έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας» είναι αυτονόητο ότι αμέσως παίρνει προβάδισμα σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Παροναξία. Αααα κι εμείς ακόμη ψάχνουμε όχι εάν θα κάνουμε νέο εμπορικό λιμάνι αλλά που… Και ξέρετε: Αι Γιάννηδες (είναι κοντά), Φανερωμένη (είναι μακριά) οπότε ας το αφήσουμε εδώ που είναι. Ποιος έχει λεφτά άλλωστε… Εχουν οι απέναντι…

Επίσης, ο κος Κωβαίος (ενημέρωσε τη Δευτέρα τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τη παρουσίαση του master plan του λιμένος Παροικιάς) μίλησε για ώριμες μελέτες για έργα λιμενικών υποδομών με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και αναφέρθηκε στα άμεσα πλεονεκτήματα που δεν είναι άλλα από την βελτίωση του κυκλοφοριακού στο νησί που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παροικιά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου… Ενώ πέταξε και το …καρφί του για την ένταξη και της Νάξου στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014-2025… Βλέπετε, με βάση τις πληροφορίες της ιστοσελίδας ParosPress.Blogspot.gr  η Πάρος αν και ήταν εντός του σχεδιασμού με άνωθεν εντολή τον Νοέμβριο του 2014 βγήκε από το πρόγραμμα των

προτεινόμενων από το περιφερειακό συμβούλιο _ αν και είχε τουλάχιστον δύο έτοιμες προτάσεις για λιμενικά έργα – και την θέση της πήρε η Νάξος με έργα ύψους 10.000.000 ευρώ χωρίς να έχει καμία έτοιμη τεκμηριωμένη πρόταση ή μελέτη». Και όλοι αναζητούν το αόρατο χέρι….

Οσο για τη διαβούλευση;

Στη διαβούλευση με θέμα “Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Πάρου: Αποτελέσματα Α΄ Σταδίου-Στρατηγικό Σχέδιο Λιμένα-Διαμόρφωση Εναλλακτικών σχεδίων Ανάπτυξης Λιμένα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Πάρου, παρούσα θα είναι και η ομάδα των μελετητών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση, θα είναι η παρουσίαση της ανάλυσης υφιστάμενης κατάστασης, των προοπτικών και των στρατηγικών στόχων του Λιμένα Πάρου στους διάφορους τομείς λειτουργίας (επιβατικός, τουριστικός, εμπορικός, αλιευτικός κ.λπ.), συζήτηση για την αναδιοργάνωση των λειτουργιών της λιμενικής ζώνης σε συνδυασμό με τη διευθέτηση της κυκλοφορίας στις οδικές προσβάσεις και την πολεοδομική οργάνωση και την προστασία και ανάδειξη του οικισμού της Παροικιάς, όπως επίσης και συζήτηση για την εξειδίκευση των στρατηγικών στόχων και τη διαμόρφωση εναλλακτικών σχεδίων ανάπτυξης του λιμένα (νέες λιμενικές υποδομές, μεταφορά λειτουργιών σε άλλες θέσεις κ.λπ.).

Το μελετητικό γραφείο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, σημειώνει ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη φάση του Master Plan του Λιμένα της Πάρου (ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο), η οποία αφορά στην συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τις χρήσεις τους, τα λειτουργικά προβλήματα, καθώς επίσης και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Α’ φάση της μελέτης περιέλαβε:

·Συλλογή στοιχείων και προηγούμενων μελετών, όσον αφορά στη λειτουργία του λιμένα

·  Διάλογο με τις τοπικές αρχές, σχετικά με τη λειτουργία του λιμένα, τα διαπιστωμένα προβλήματα, όπου ζητήθηκε η άποψή τους περί πιθανών βελτιώσεων στις υποδομές

· Βασική μελέτη και διατύπωση παρατηρήσεων

· Συλλογή φωτογραφικών αρχείων, αεροχαρτογράφηση

· Ανάλυση στοιχείων και παρουσίαση

·Διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου

Όπως σημειώνει το γραφείο, η πρώτη φάση της μελέτης προετοιμάστηκε, σύμφωνα με τις προδιαγραφές προγραμματικών σχεδίων για Λιμένες Εθνικής Σημασίας, που έχει ορίσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ συμπληρωματικά και προκειμένου να ολοκληρωθεί, η ομάδα αποφάσισε να συμπεριλάβει και μία ανάλυση SWOT (Strengths, Weaknesses Opportunities, Threats) στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Παράλληλα, σε ενημέρωσή του προς τους πολίτες, κατά τις τελευταίες ημέρες του2016, ο Δήμος Πάρου είχε ενημερώσει, περί της έγκρισης για πρώτη φορά των περιβαλλοντικών όρων, για τη λειτουργία του «Υφιστάμενου Λιμένα Παροικίας Πάρου», πριν την παράδοση και έγκριση του Α΄ σταδίου της μελέτης «Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master plan) Λιμένα Πάρου, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί εντολή στον ανάδοχο για την εκπόνηση του Β΄ Σταδίου. Όπως τονίζεται από το Δήμο Πάρου, «η μελέτη αυτή είναι προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου, βελτίωσης – επέκτασης έργων στο λιμάνι της Πάρου, το οποίο, σημειωτέον, είναι το μοναδικό  που έχει χαρακτηριστεί ως “Λιμένας Εθνικής Σημασίας”.

Με πληροφορίες από Cycladesvoice.gr και ParosPress.blogspot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.