Τα μηνύματα Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με επίκεντρο την συνέντευξη του πρωθυπουργού και τις υποκλοπές
Με οξύτατο τρόπο και κάνοντας λόγο για «απίστευτο ψέμα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε ότι η ΕΥΠ ή ο ίδιος εμπλέκονται σε παρακολουθήσεις. «Δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι πίσω από το Predator, αλλά δεν είναι η ΕΥΠ, και εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη», σημείωσε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ενορχηστρώνει τις επιθέσεις εναντίον του.
Στη διάρκεια συνέντευξης (στον ΑΝΤ1), ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έχει την υποχρέωση «να μην επιτρέψει στη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο στον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κινηθεί», ενώ προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή. «Εάν ψάχνει για σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, ενώ να αρθεί το απόρρητο για τις παρακολουθήσεις ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά την τετραετία: «Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευθεί, στο τέλος της τετραετίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσα είπε ο πρωθυπουργός
«Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον AΝΤ1 και στον Ν. Χατζηνικολάου, για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento το οποίο τον φέρει να παρακολουθούσε πολιτικούς (τους υπουργούς του και τις συζύγους τους), δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. «Ντροπή και αίσχος να λέγεται ότι παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του, τον υπουργό Εξωτερικών μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο πως «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο ιδιωτών χρησιμοποίησης του Predator, αλλά αυτό είναι άλλο από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι κρύβεται από πίσω», προσθέτοντας πως «δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι πίσω από αυτό, αλλά δεν είναι η ΕΥΠ και σίγουρα εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας», κάτι που «δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να με πολεμήσουν», υπογράμμισε πως ένας από τους στόχους είναι «να ενσπείρουν καχυποψία στο εσωτερικό της Ν.Δ. για να μην αισθάνονται ασφαλείς οι υπουργοί και τα στελέχη μας επειδή δήθεν όλοι παρακολουθούνται» και κατέληξε λέγοντας: «Λένε ότι κλείνω το τηλέφωνο με τους υπουργούς μου και τους παρακολουθώ μετά, και όλα αυτά να λέγονται χωρίς καμία απόδειξη;». Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας με έκδηλη την οργή για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφερε πως το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις προσομοιάζει με την υπόθεση της Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, από τους ίδιους υποκινητές», δείχνοντας ως υποκινητή τον Αλέξη Τσίπρα και μια εκστρατεία λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», τόνισε. Πρόσθεσε πως «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να αναμετρηθούμε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να συρθεί σε εκλογές από «επαγγελματίες εκβιαστές», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευθεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν», είπε, προσθέτοντας πως «η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής» και «εάν κάποιος αυτό το αμφισβητεί, δεν έχει παρά να πάει στη Βουλή και να ζητήσει από τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου».
Συνεχίζοντας είπε πως «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν –αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη– τη διαδρομή της χώρας», προσθέτοντας τη γενική τοποθέτηση πως «οι ρόλοι τού καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι» και «θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας», δεν είναι όμως «ούτε υποβολείς μας ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι», σημειώνοντας πως αυτό το μήνυμα το στέλνω «προς κάθε κατεύθυνση».
Επανερχόμενος στο θέμα του Predator και των παράνομων λογισμικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το θέμα αυτό: «Παράνομα λογισμικά υπάρχουν περίπου 500 αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», κατέληξε.
Τις αναφορές του πρωθυπουργού σχολίασε αργά χθες ο ιδιοκτήτης του ομίλου Alter Ego Media κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. «Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα».
Οχι μονοκομματική κυβέρνηση
Εκτός από τις εκλογές, οι οποίες όπως είπε ρητώς θα γίνουν το 2023, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συνεργασίες. Αρχικά επανέλαβε πως δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, την οποία όπως είπε ψήφισε ο κ. Τσίπρας «για πολύ συγκεκριμένους λόγους» και η οποία «αποτελεί μια βόμβα αστάθειας σήμερα στα θεμέλια της χώρας και ο λόγος για τον οποίον –όπως φαίνεται– θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές». Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στόχος της Ν.Δ. είναι «μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική». Οσον αφορά τις πιθανές συνεργασίες, αφού τις απέκλεισε για την πρώτη Κυριακή, είπε πως μετά τις δεύτερες κάλπες «το εκλογικό αποτέλεσμα εν πολλοίς θα μας υποδείξει τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας». Στην ερώτηση με ποιον μπορεί να συνεργαστεί, η απάντηση ήταν «αφήστε αυτό να μας το υποδείξει ο ελληνικός λαός». Στο ερώτημα εάν έχει «καεί» οριστικά η συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η απάντηση ήταν πως «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι», αλλά «τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει», θέτοντας το δίλημμα των εκλογών που «παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στον δρόμο της σταθερότητας, αλλά της προόδου».
Ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τους «33»
Με σκληρή μετωπική σύγκρουση επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μετά τη δημοσίευση λίστας ονομάτων που φέρεται να παρακολουθούνταν με το παράνομο λογισμικό Predator (Documento). Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε χθες σε αδιέξοδο του πρωθυπουργού την παραίνεσή του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής. «Αν ψάχνει για σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου. Η κυβέρνηση σταθερά παραπέμπει σε διερεύνηση όλων των καταγγελιών από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές και επαναλαμβάνει ότι καμία δημόσια αρχή δεν έκανε χρήση παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε εκ νέου ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να πληροφορηθεί εάν οι 33 της σχετικής λίστας ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ.
«Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο. Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί, προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη τη θεσμική απάντηση, καθώς θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης στη χώρα μας. Ο κ. Οικονόμου μίλησε για εργαλειοποίηση της υπόθεσης με στόχευση την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό από τυχόν παρακολουθήσεις φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», ανέφερε. Επιτέθηκε δε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έσπευσε να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς περί υποκλοπών χωρίς να περιμένει την παρουσίαση στοιχείων. Τοξικό νέφος γύρω από τις υποκλοπές – Τα μηνύματα Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης-1
Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πλέον το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επιτακτικό κάθε μέρα που περνάει. Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, και στην κατεύθυνση αυτή επελέγη η κατάθεση νέας ερώτησης του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό. Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά θεωρούν ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, οπότε τηρούν στάση αναμονής. Πάντως, βλέπουν την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση κατά της ακρίβειας ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. «Ο κόσμος να κατέβει στον δρόμο και για την ακρίβεια αλλά και για τη δημοκρατία», αναφέρουν σχετικά.
Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο και να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα όλο αυτό το διάστημα για την αποκάλυψη των υπαιτίων και πρόσθεσε ότι το βάρος πέφτει στην ελληνική Δικαιοσύνη, που οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση.
Το ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο για δικαίωση της κριτικής που άσκησε από την πρώτη στιγμή και εκφράζει την πεποίθηση ότι η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύθηκε. Το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού με μια ατέλειωτη σκανδαλοθηρία.
Πώς τοποθετούνται υπουργοί και στελέχη
Τις πρώτες αντιδράσεις των κορυφαίων στελεχών που βρίσκονται στη λίστα που παρουσίασε η εφημερίδα Documento είχαμε τα τελευταία δύο 24ωρα αφότου δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ με τα ονόματα. Την αρχή έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως η υπόθεση του θυμίζει τη «σκευωρία της Novartis, όπου κατηγόρησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα επίσης με τα ίδιας ποιότητας “στοιχεία”» και συνέχισε σημειώνοντας πως «αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία είναι δύο πηγές που λέει ότι έχει ο δημοσιογράφος» και «απαντώ ότι έχω τέσσερις πηγές και λέω ότι ο Τσίπρας παρακολουθούσε άλλους 500. Αυτήν τη δουλειά θα κάνουμε στην Ελλάδα;». Σε όλα τα σημεία της τοποθέτησής του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός σχολίασε το γεγονός πως στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου και οι σύζυγοι και άλλων υπουργών, όπως η Πόπη Καλαϊτζή. «Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία και την Πόπη», κατέληξε.
Θέση για το θέμα πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας μέσω κύκλων πως «είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών» και προσθέτοντας πως «η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».
Το ζήτημα των υποκλοπών σχολίασε και η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη, που είναι επίσης μέσα στη λίστα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού είπε πρώτα πως υπάρχει ανάγκη να πέσει «άπλετο φως στην υπόθεση» και επανέλαβε πως «το απόρρητο δεν μπορεί να υπάρχει και να ισχύει εδώ», πήρε αποστάσεις από το ρεπορτάζ λέγοντας πως «πρόκειται για λίστα ατάκτως ερριμμένη».
Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης πήρε σαφείς αποστάσεις από το δημοσίευμα τονίζοντας πως «δεν πιστεύω ότι συνέβη αυτό το πράγμα. Γνωρίζω τη δική μου πολιτική διαδρομή, δεν έχω κάτι να κρύψω και δεν έχω κρύψει και τίποτε από τους πρωθυπουργούς με τους οποίους κατά καιρούς συνεργάστηκα», είπε, προσθέτοντας πως απορρίπτει ευρύτερα το ρεπορτάζ «που έχει μεν ονόματα, αλλά δεν έχει στοιχεία».
Ακόμη, η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, ήδη με δηλώσεις στην εφημερίδα ανέφερε πως «δεν υπάρχει χρήση του Predator στην Ελλάδα». Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου του Αντώνη Σαμαρά, τηρούν έως τώρα σιγή ιχθύος, με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να δηλώνουν στην εφημερίδα πως δεν έχουν ξανακούσει περί παρακολούθησης.
Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr