“Δεν μειώνουμε τους μισθούς κατά 50% – Διατηρούμε πόρους για να τους ρίξουμε στην αγορά όταν θα λήξει η κρίση”, σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης – Τι αναφέρει η αντιπολίτευση
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό στθμό ΘΕΜΑ 104,6 στη διεύρυνση των μέτρων για τον κορονοϊό για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία η πανδημία.
Όσον αφορά στις αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ είπε ότι “μέχρι στιγμής (σ.σ. στις 10 το πρωί της Πέμπτης) είχαν υποβληθεί 65.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις στοιχείο που επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης”.
“Η εκτίμηση είναι δραματική. Στις αρχές Απριλίου το σύνολο των επιχειρήσεων θα έχουν μπει στην γκρίζα ζώνη που έχουν πληγεί και θα ενταχθούν σε αυτή την περίμετρο” είπε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι αν η κρίση συνεχιστεί “τη στιγμή που θα λήξουν τα μέτρα θα τα επεκτείνουμε και για τον Μάιο και για τον Ιούνιο”.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι από τα μέτρα “δεν εξαιρούνται οι δικηγόροι γιατί εξομοιώνονται με επιχείρηση για τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί άλλλα εργαλεία στήριξης όπως η αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών”.
Σημείωσε, επίσης, ότι “διατηρούμε πόρους για να τους ρίξουμε στην αγορά όταν θα λήξει η κρίση”.
Ο υπουργός χαρακτήρισε “ψευδές ότι έχουμε 50% μείωση των μισθών. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που καταρρέουν με υποχρέωση διατήρηση ρήτρας εργασίας, δηλαδή, δεν θα απολύσουν κανένα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εκ περιτροπής απασχόλησης για 1 μήνα ή όσους μήνες διαρκεί κρίση. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν μηδέν ρευστότηταμε υποχρέωση να διατηρήσουν θέσεις εργασίας”. “Αυτό το μέτρο είναι υπέρ των εργαζομένων” είπε ο κ. Βρούτσης.
Διευκρίνισε, ακόμα ότι “την επόμενη ημέρα και αυτό και όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως αυτά για την επέκταση του ωραρίου και για την απαγόρευση απολύσεων και για τη δυνατότητα αναστολής εργασίας θα καταργηθούν την ημέρα που θα βγούμε από την κρίση”.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δώρο Πάσχα ξεκαθάρισε για άλλη μια φορα ότι “σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση τους δίνουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν απώλειες θα το καταβάλουν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη”.
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα στα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση όσον αφορά στην εκ περιτροπής εργασία.
“Η χώρα περνάει μία πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση, στην παρούσα φάση προέχει όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς και υγιείς. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να κάνουμε μία βολική αντιπολίτευση ή να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά. Όμως, στα εργασιακά γίνονται παρεμβάσεις στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία”, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
“Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων, αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη”, πρόσθεσε.
“Η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης είναι η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση”, σημείωσε.
Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν τεράστια μείωση τζίρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή πρέπει το κράτος να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων και να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα με τους ίδιους μισθούς και τις ίδιες συμβάσεις εργασίας”.
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι “οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν, το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει, ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υφίσταται, οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται και η ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά είναι ενισχυμένη. Θυμίζω ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει και το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα φάση”.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “η λογική “βλέποντας και κάνοντας” της κυβέρνησης είναι λάθος και δεν βοηθάει την οικονομία. Το κρίσιμο είναι να ληφθεί προληπτικά ένα σύνολο οριζόντιων μέτρων, δαπανών και εγγυοδοσίας προς τις επιχειρήσεις, για να μπορέσει να στηριχτεί η οικονομία και να μην βρεθούμε σε μία παρατεταμένη ύφεση. Το να έχουν οι εργαζόμενοι αγοραστική δύναμη την επόμενη μέρα, να μπορούν να καταναλώσουν, θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις, είναι ζήτημα συνολικής ισορροπίας της οικονομίας”.
Τέλος, σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτα υπεύθυνη στάση, η θέση μας είναι να υποδεικνύουμε ανεπάρκειες και να κάνουμε προτάσεις για να επιλύονται ζητήματα. Πριν λίγες μέρες 300 άνθρωποι απολύθηκαν με ένα SMS στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Άνθρωποι απολύονται καθημερινά και δεν ξέρουν τι θα βρουν την επόμενη μέρα. Συμψηφίζονται οι τακτικές άδειες με τις ημέρες μη εργασίας. Οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι στον αέρα. Αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με μισούς μισθούς και απολύσεις”.
Κριτική και από το ΚΙΝΑΛ
Οξεία κριτική άσκησε και το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο “Το σχέδιο της ΝΔ αποκαλύπτεται: Τις συνέπειες της κρίσης θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι”.
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής “με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό. Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση”.
“Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις (και έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα). Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει ακόμα το ΚΙΝΑΛ “δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας”.
“Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2019”, καταλήγει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Eurokinissi