Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Βρούτσης: Αύριο (12/10) μπαίνουν οι υπογραφές για τα αναδρομικά

Ελλάδα – Βρούτσης: Αύριο (12/10) μπαίνουν οι υπογραφές για τα αναδρομικά

|

Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: “Οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται” – Την Δευτέρα μπαίνουν οι υπογραφές

Τη Δευτέρα υπογράφονται δύο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο της πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Όπως υπενθύμισε, το πλήθος των συνταξιούχων που θα τα λάβουν είναι 1,1 εκατομμύριο και το σύνολο της καταβολής ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, από τις 22 ή 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, λόγω του κορωνοϊού. Διευκρίνισε δε ότι τα ποσά αυτά είναι μη συμψηφιστέα με βεβαιωμένες οφειλές, ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, επισημαίνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν, προβλέπουν συγκεκριμένη διαδικασία. «Ετοιμαζόμαστε στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) να διαμορφώσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με χειρόγραφες αιτήσεις να υποβάλουν αίτηση, όσοι είναι δικαιούχοι κληρονόμοι των συγκεκριμένων ποσών και, μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα καταβληθούν τα ποσά στο ακέραιο στους κληρονόμους και στο ποσό που τους αναλογεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο των αμφισβητήσεων σχετικά με το δικαίωμα της είσπραξης των αναδρομικών, καταφεύγουμε στον πιο σύννομο και τον πιο διαφανή τρόπο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που πολύ σύντομα θα λειτουργήσει» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν σήμερα το 70% της σύνταξης του θανόντος και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που έχει προκύψει και όχι την αναλογία που προβλέπεται ως ποσοστό στη σύνταξη χηρείας, καθώς τα αναδρομικά δεν είναι σύνταξη, αλλά είναι προϊόν κληρονομικού δικαιώματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι θα γνωστοποιηθεί άμεσα πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς ετοιμάζεται στον e-ΕΦΚΑ μία ειδική πληροφοριακή μονάδα η οποία θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. «Θα λύσουμε το θέμα αυτό για πάντα. Ήδη, το πρώτο μεγάλο βήμα – το πιο σημαντικό – που είναι η ψηφιακή σύνταξη “ΑΤΛΑΣ”, έχει γίνει» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στις 30 Ιουνίου η 3η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Δυνατότητα συμμετοχής δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη

Δήμος Θήρας: Ευχαριστίες στους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Σαντορίνης

Αναγνώριση της προσφοράς εκπαιδευτικών και εθελοντών στην ενίσχυση των μαθητών του νησιού και της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Τήνος – Δήμος: Σε εξέλιξη η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών με 22 ναυαγοσώστες (πίνακας)

Ο Δήμος Τήνου επενδύει σε ασφάλεια και πρόληψη με 22 ναυαγοσώστες, εξοπλισμένα σκάφη και κάλυψη σε 16 παραλίες του νησιού

Δήμος Ιητών: Έκκληση για την προστασία του έργου αναβάθμισης του δρόμου Κακόβολο-Σπιθάρα

Ο Δήμος Ίου ζητά τη συνεργασία των πολιτών για την αποφυγή πρόωρης χρήσης του ημιτελούς οδοστρώματος – Κίνδυνος φθοράς και ατυχημάτων

Πάρος – Δήμος: Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Ε. Σαρρή, το Δημοτικό Ωδείο φέρει πλέον το όνομά του

Μια βραδιά αφιερωμένη στον άνθρωπο που καθόρισε τη μουσική ζωή της Πάρου για μισό αιώνα – Ιστορικό υλικό, ζωντανή μουσική και συγκίνηση στον λόφο της Αγίας Άννας

«SOS» για το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες: Μετακινήσεις, ελλείψεις και προσωρινές λύσεις το καλοκαίρι του 2025

Δύο διασώστες για ένα νησί, ένα ασθενοφόρο χωρίς βάρδιες και μια τουριστική σεζόν που αγγίζει τα όρια του συστήματος – Μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει με ημίμετρα

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Δώρο ζωής σε 13 συνανθρώπους μας από τα δύο αγόρια που χάθηκαν στον Άραχθο

Πράξη ύψιστου μεγαλείου από τις οικογένειες των Σπύρου και Σίνι – Όργανα των δύο παιδιών χαρίζουν ελπίδα σε συναθρώπους μας σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.