Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Τσίπρας: Τα "κλεφτόδεντρα" και η ανάγκη παρέμβασης του κράτους στις...

Ελλάδα – Τσίπρας: Τα “κλεφτόδεντρα” και η ανάγκη παρέμβασης του κράτους στις αγορές

|

Η ανάκριση του Αλέξη Τσίπρα… Απέναντι στον Γιώργο Παπαδάκη στο “Καλημέρα Ελλάδα” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλάει για Εκλογές, Οικονομία, Τουρκία και … “Αυτό που βιώνουμε είναι τα 1,7 δισ. ευρώ από την συνολική αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος”,

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα. Αυτό είναι βέβαιο»…. Ποιος το λέει και που; Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.  

Και απαντώντας σε ερωτήματα του Γιώργου Παπαδάκη για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, είπε, μεταξύ άλλων, «μπορούμε να αφήνουμε αυτούς που κερδίζουν δισεκατομμύρια, με αισχροκέρδεια, πάνω στον πόνο των πολιτών;  

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με τις ίδιες νόρμες στην Ενέργεια, με το κόστος αυτό το παρωχημένο; Εδώ χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται το Κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές και να είναι δίπλα στον πολίτη. Χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει, «out of the box». Σήμερα, δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο κανονικότητας. Η αντίληψη Μητσοτάκη δεν λειτουργεί. Εμείς λέγαμε πως δεν λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσεις». 

«Έχουν γίνει τραγικά, στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας δεν είναι η κρίση του πολέμου, αυτό θα αποτυπωθεί αργότερα. Αυτό που βιώνουμε είναι τα 1,7 δισ. ευρώ από την συνολική αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, όμως επειδή η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες επιστροφές, τα συνολικά υπερκέρδη είναι 1,4 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να παρέχει αναλυτικά στοιχεία για  το υπερκέρδος των παρόχων ενέργειας, εν μέσω της κρίσης. 

Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, γιατί έτσι φτιάχτηκε, με ιδιωτικά κριτήρια. Στην ΔΕΗ, επί 4,5 χρόνια μνημονίου, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο των καταναλωτών ούτε ένα ευρώ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και κάνοντας λόγο για «λαθεμένη, εγκληματική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη». 

«Το 2019 μειώσαμε τον ΦΠΑ στην Ενέργεια. Είδατε εσείς να περνάει στον καταναλωτή; Δεν το είδατε. Ο κ. Χατζηδάκης το πέρασε στα τιμολόγια και μετά έγινε το “χρηματιστήριο Ενέργειας”, ένας μηχανισμός που εξ αντικειμένου ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή και ο παραγωγός – πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει κανένα κόστος. Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να αρθεί αυτό. Αν ήμουν εγώ σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής και είχα προαναγγείλει κάτι και αν κέρδιζαν κάτι η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα έφευγα από την Σύνοδο Κορυφής με το κεφάλι σκυμμένο για να γυρίσω πίσω. Το είδατε εσείς αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τρομακτική αύξηση στο κόστος της ενέργειας, για την οποία σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται η κυβέρνηση και πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως το πλαφόν στην χονδρική και η ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων».

Σχετικά με τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Εμείς δεν είχαμε μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, η βενζίνη έχει πάει στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνετε την διαφορά;». 

«Το συνολικό έσοδο από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ευρώ. Αν είχαμε αναστολή στον ΕΦΚ, τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δισ ευρώ, αλλά ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ σε κάθε γέμισμα ρεζερβουάρ και για κάθε 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε όφελος ο καταναλωτής 300 ευρώ. Πάρτε αυτό το 1,4 δισ. από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και δώστε το για την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων για να μειωθεί στο ελάχιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ακόμη πως «τα δημόσια ταμεία έχουν βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών. Γιατί δεν τα ρίχνει αυτά η κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο;». 

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα. Αυτό είναι βέβαιο», είπε  ο Αλέξης Τσίπρας, στρέφοντας τα βέλη του και κατά της ΔΕΗ, λέγοντας πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι διευθυντές στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και απολαμβάνουν μεγάλων αποδοχών, κάνοντας λόγο για golden boys, όπως και στον ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και λέγοντας ενδεικτικά ότι «ο πρόεδρος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ τον χρόνο, διπλάσιο μισθό από τον πρωθυπουργό».


 

«Θυμάμαι όταν ο Τόμσεν και το ΔΝΤ απαιτούσαν να κάνουμε μεγάλη μείωση 30% στις συντάξεις και στυλώσαμε τα πόδια και είπαμε θα «τα τινάξουμε στον αέρα», στο τέλος του προγράμματος, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι “δώσαμε την Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις”. Επί των ημερών μας υπήρξαν μειώσεις, που δεν ήταν πολιτικές μας επιλογές, που όμως ήταν αναγκαίες για να αναπνεύσει η χώρα και να βγει από τα μνημόνια. Αντιστρέψαμε τα περισσότερα από όσα ζητούσε η τρόικα για τις περικοπές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέμφθηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας «εμείς κατοχυρώσαμε την «13η σύνταξη», αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε, δίνει κουτσουρεμένα τα αναδρομικά, δεν επιστρέφει δώρα και επικουρικό, παίρνει συνολικά 3 δις από τους συνταξιούχους και δίνει 135 εκατομμύρια ευρώ, με το επίδομα των 200 ευρώ το Πάσχα. Οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα πλάνης και απάτης στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Εμείς κάναμε προσπάθειες, δεν τα καταφέραμε όλα, αλλά συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια». 

Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «εάν η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση ευημερίας, αν οι συνταξιούχοι είχαν να βγάλουν τον μήνα και δεν βρίσκονταν την 19η ημέρα του μήνα χωρίς εισόδημα, εάν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούσαν ζωή χαρισάμενη, θα με άκουγε κανείς; Εκλογές ζητάμε γιατί η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, για να σταματήσει η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου. Δεν γίνεται να κερδίζουν οι λίγοι και η πλειοψηφία να χάνει». 

«Εμείς λέμε ότι όπως σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, που είναι και οικονομικά πιο ισχυρές από την Ελλάδα, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και προχωρούν σε συνεργασία με βάση μια προγραμματική συμφωνία, μπορεί και εδώ να υπάρξει συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις. Δεν λέω ότι μπορεί να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά υπάρχει πεδίο ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τις προοδευτικές δυνάμεις, για μέτρα ανάπτυξης που θα μας πάνε μπροστά», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το επόμενο διάστημα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια κρίση επισιτιστική στην Ελλάδα. Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων, που δεν παράγουμε στην Ελλάδα, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τις τιμές τους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή σε σιτάρι και καλαμπόκι», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην σημερινή αντιπολεμική συναυλία και στην παράλληλη συγκέντρωση χρημάτων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, «η ακρίβεια τα έχει ξεπεράσει όλα. Ούτε την πανδημία συζητάμε, χθες είχαμε πάνω από 70 νεκρούς, είμαστε η χειρότερη χώρα σε αναλογία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και τον πόλεμο κινδυνεύουμε να τον συνηθίσουμε». 

Συμπλήρωσε πως «ακόμη και σε αυτά που έπρεπε να μας ενώνουν, καταφέρνουμε και τσακωνόμαστε. Μεγάλοι καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος»

Σχετικά με την ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά και τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης Ουκρανίας – Ρωσίας, που γίνεται στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ελπίζω ο κ. Ζελένσκι, όπως μιλώντας στην γερμανική βουλή μίλησε για το Τείχος του Βερολίνου, να βρει δύο λόγια να πει και να δώσει και ένα μήνυμα για την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί εισβολή εδώ και 48 χρόνια και είναι διχοτομημένη». 

Καταλήγοντας σχολίασε δηκτικά ότι «η Τουρκία, ως επιτήδειος ουδέτερος, εμφανίζεται ως η χώρα που θα βρει την λύση για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποιος; Η Τουρκία… ενώ η χώρα μας στέλνει όπλα στον πόλεμο»

Με πληροφορίες από την σελίδα real.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Σάρωσε τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών (video)

Σημαντικές διακρίσεις για μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου (περίοδος 2021 - 22) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών. Ποια βραβεία πήραν (video)

Κλειστά αύριο Τρίτη (07/02) τα σχολεία σε Σύρο και Τήνο

Η Μπάρμπαρα κλείνει τα σχολεία αύριο Τρίτη (07/02) στην Σύρο και Τήνο

Το sequel του Avatar γκρέμισε τον “Τιτανικό”

Το νέο μπλοκμπάστερ του Τζέιμς Κάμερον ξεπέρασε σε εισπράξεις την άλλη υπερπαραγωγή του σκηνοθέτη «Τιτανικός», ως η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του διεθνούς box office

Κλειστά αύριο (07/02) τα σχολεία στην ορεινή Νάξο

Δείτε ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εκτακτο: Στις 22:00 η αναχώρηση του “Blue Star Naxos” από τον Πειραιά για Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Η ένταση του ανέμου καλά κρατεί.... Στις 22:00 αντί στις 5.30 η αναχώρηση απόψε του Blue Star Naxos για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Τουρκία: Και δεύτερος σεισμός (7.7 R.), στους 1200 οι νεκροί και συνεχίζεται η καταμέτρηση

Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, πάνω από 1.200 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Ο απολογισμός των θανάτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, δεδομένου ότι έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε αρκετές πόλεις

Αντικειμενικές αξίες: Τι ζητούν 125 δήμοι;

«Βροχή» αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών – Τι ζητούν 125 δήμοι

Σαντορίνη: Αναβολή αιμοδοσίας από την Τράπεζα Αίματος

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η έναρξη της αιμοδοσίας

Σαντορίνη – ΔΑΠΠΟΣ: Θρίαμβος για το ΓΕΛ Θήρας στους σχολικούς αγώνες

Το ΓΕΛ Θήρας επικράτησε μετά από εντυπωσιακά παιχνίδια του ΕΠΑΛ Θήρας για τα σχολικά πρωταθλήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου

Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο για το “Αδαμάντιος Κοραής”

Δεν θα εκτελέσει  το προγραμματισμένο του δρομολόγιο από τον λιμένα του Πειραιά στις 14:55 και αύριο 07/02/2023 από τον λιμένα της Θήρας στις 07:30

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τρίποδες: Μετά μουσικής κόβει τη πίτα του ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων κόβει τη πίτα του - Που και η έκπληξη που υπάρχει