Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Τσίπρας: Τα "κλεφτόδεντρα" και η ανάγκη παρέμβασης του κράτους στις...

Ελλάδα – Τσίπρας: Τα “κλεφτόδεντρα” και η ανάγκη παρέμβασης του κράτους στις αγορές

|

Η ανάκριση του Αλέξη Τσίπρα… Απέναντι στον Γιώργο Παπαδάκη στο “Καλημέρα Ελλάδα” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλάει για Εκλογές, Οικονομία, Τουρκία και … “Αυτό που βιώνουμε είναι τα 1,7 δισ. ευρώ από την συνολική αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος”,

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα. Αυτό είναι βέβαιο»…. Ποιος το λέει και που; Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.  

Και απαντώντας σε ερωτήματα του Γιώργου Παπαδάκη για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, είπε, μεταξύ άλλων, «μπορούμε να αφήνουμε αυτούς που κερδίζουν δισεκατομμύρια, με αισχροκέρδεια, πάνω στον πόνο των πολιτών;  

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με τις ίδιες νόρμες στην Ενέργεια, με το κόστος αυτό το παρωχημένο; Εδώ χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται το Κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές και να είναι δίπλα στον πολίτη. Χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει, «out of the box». Σήμερα, δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο κανονικότητας. Η αντίληψη Μητσοτάκη δεν λειτουργεί. Εμείς λέγαμε πως δεν λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσεις». 

«Έχουν γίνει τραγικά, στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας δεν είναι η κρίση του πολέμου, αυτό θα αποτυπωθεί αργότερα. Αυτό που βιώνουμε είναι τα 1,7 δισ. ευρώ από την συνολική αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, όμως επειδή η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες επιστροφές, τα συνολικά υπερκέρδη είναι 1,4 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να παρέχει αναλυτικά στοιχεία για  το υπερκέρδος των παρόχων ενέργειας, εν μέσω της κρίσης. 

Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, γιατί έτσι φτιάχτηκε, με ιδιωτικά κριτήρια. Στην ΔΕΗ, επί 4,5 χρόνια μνημονίου, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο των καταναλωτών ούτε ένα ευρώ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και κάνοντας λόγο για «λαθεμένη, εγκληματική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη». 

«Το 2019 μειώσαμε τον ΦΠΑ στην Ενέργεια. Είδατε εσείς να περνάει στον καταναλωτή; Δεν το είδατε. Ο κ. Χατζηδάκης το πέρασε στα τιμολόγια και μετά έγινε το “χρηματιστήριο Ενέργειας”, ένας μηχανισμός που εξ αντικειμένου ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή και ο παραγωγός – πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει κανένα κόστος. Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να αρθεί αυτό. Αν ήμουν εγώ σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής και είχα προαναγγείλει κάτι και αν κέρδιζαν κάτι η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα έφευγα από την Σύνοδο Κορυφής με το κεφάλι σκυμμένο για να γυρίσω πίσω. Το είδατε εσείς αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τρομακτική αύξηση στο κόστος της ενέργειας, για την οποία σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται η κυβέρνηση και πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως το πλαφόν στην χονδρική και η ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων».

Σχετικά με τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Εμείς δεν είχαμε μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, η βενζίνη έχει πάει στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνετε την διαφορά;». 

«Το συνολικό έσοδο από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ευρώ. Αν είχαμε αναστολή στον ΕΦΚ, τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δισ ευρώ, αλλά ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ σε κάθε γέμισμα ρεζερβουάρ και για κάθε 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε όφελος ο καταναλωτής 300 ευρώ. Πάρτε αυτό το 1,4 δισ. από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και δώστε το για την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων για να μειωθεί στο ελάχιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ακόμη πως «τα δημόσια ταμεία έχουν βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών. Γιατί δεν τα ρίχνει αυτά η κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο;». 

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα. Αυτό είναι βέβαιο», είπε  ο Αλέξης Τσίπρας, στρέφοντας τα βέλη του και κατά της ΔΕΗ, λέγοντας πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι διευθυντές στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και απολαμβάνουν μεγάλων αποδοχών, κάνοντας λόγο για golden boys, όπως και στον ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και λέγοντας ενδεικτικά ότι «ο πρόεδρος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ τον χρόνο, διπλάσιο μισθό από τον πρωθυπουργό».


 

«Θυμάμαι όταν ο Τόμσεν και το ΔΝΤ απαιτούσαν να κάνουμε μεγάλη μείωση 30% στις συντάξεις και στυλώσαμε τα πόδια και είπαμε θα «τα τινάξουμε στον αέρα», στο τέλος του προγράμματος, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι “δώσαμε την Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις”. Επί των ημερών μας υπήρξαν μειώσεις, που δεν ήταν πολιτικές μας επιλογές, που όμως ήταν αναγκαίες για να αναπνεύσει η χώρα και να βγει από τα μνημόνια. Αντιστρέψαμε τα περισσότερα από όσα ζητούσε η τρόικα για τις περικοπές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέμφθηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας «εμείς κατοχυρώσαμε την «13η σύνταξη», αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε, δίνει κουτσουρεμένα τα αναδρομικά, δεν επιστρέφει δώρα και επικουρικό, παίρνει συνολικά 3 δις από τους συνταξιούχους και δίνει 135 εκατομμύρια ευρώ, με το επίδομα των 200 ευρώ το Πάσχα. Οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα πλάνης και απάτης στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Εμείς κάναμε προσπάθειες, δεν τα καταφέραμε όλα, αλλά συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια». 

Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «εάν η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση ευημερίας, αν οι συνταξιούχοι είχαν να βγάλουν τον μήνα και δεν βρίσκονταν την 19η ημέρα του μήνα χωρίς εισόδημα, εάν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούσαν ζωή χαρισάμενη, θα με άκουγε κανείς; Εκλογές ζητάμε γιατί η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, για να σταματήσει η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου. Δεν γίνεται να κερδίζουν οι λίγοι και η πλειοψηφία να χάνει». 

«Εμείς λέμε ότι όπως σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, που είναι και οικονομικά πιο ισχυρές από την Ελλάδα, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και προχωρούν σε συνεργασία με βάση μια προγραμματική συμφωνία, μπορεί και εδώ να υπάρξει συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις. Δεν λέω ότι μπορεί να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά υπάρχει πεδίο ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τις προοδευτικές δυνάμεις, για μέτρα ανάπτυξης που θα μας πάνε μπροστά», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το επόμενο διάστημα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια κρίση επισιτιστική στην Ελλάδα. Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων, που δεν παράγουμε στην Ελλάδα, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τις τιμές τους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή σε σιτάρι και καλαμπόκι», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην σημερινή αντιπολεμική συναυλία και στην παράλληλη συγκέντρωση χρημάτων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, «η ακρίβεια τα έχει ξεπεράσει όλα. Ούτε την πανδημία συζητάμε, χθες είχαμε πάνω από 70 νεκρούς, είμαστε η χειρότερη χώρα σε αναλογία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και τον πόλεμο κινδυνεύουμε να τον συνηθίσουμε». 

Συμπλήρωσε πως «ακόμη και σε αυτά που έπρεπε να μας ενώνουν, καταφέρνουμε και τσακωνόμαστε. Μεγάλοι καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος»

Σχετικά με την ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά και τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης Ουκρανίας – Ρωσίας, που γίνεται στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ελπίζω ο κ. Ζελένσκι, όπως μιλώντας στην γερμανική βουλή μίλησε για το Τείχος του Βερολίνου, να βρει δύο λόγια να πει και να δώσει και ένα μήνυμα για την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί εισβολή εδώ και 48 χρόνια και είναι διχοτομημένη». 

Καταλήγοντας σχολίασε δηκτικά ότι «η Τουρκία, ως επιτήδειος ουδέτερος, εμφανίζεται ως η χώρα που θα βρει την λύση για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποιος; Η Τουρκία… ενώ η χώρα μας στέλνει όπλα στον πόλεμο»

Με πληροφορίες από την σελίδα real.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο