Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Τσίπρας: Αλαζονεία, έλλειψη κατανόησης για τα προβλήματα της Εστίασης

Ελλάδα – Τσίπρας: Αλαζονεία, έλλειψη κατανόησης για τα προβλήματα της Εστίασης

|

Τηλεδιάσκεψη εργασίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων – Αλέξης Τσίπρας: Αλαζονεία και έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης στην εστίαση από την κυβέρνηση – Ανάγκη για μη επιστρεπτέα ενίσχυση και κούρεμα χρεών της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας, με τη συμμετοχή και του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλ. Χαρίτση. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Γ. Καββαθάς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι συμμετέχοντες παρέθεσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης,  υπογραμμίζοντας ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα οριστικά λουκέτα να είναι ήδη γεγονός. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ο κλάδος, που απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζόμενους, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, κάτι που ήδη έχει επίπτωση στο μεγάλο δίκτυο προμηθευτών της εστίασης και θα συμπαρασύρει επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πλήθος συναφών κλάδων της οικονομίας. Και επισήμαναν ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην ουσία συνιστά νέο δανεισμό, και η μετάθεση των υποχρεώσεων για λίγους μήνες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον ο κλάδος. «Όταν ανοίξουμε θα έχουμε περισσότερα χρέη από τη μέρα που κλείσαμε γιατί η επιστρεπτέα είναι δάνειο, δεν είναι επιδότηση», ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι «δεν μπορεί να παραμένουμε σε κατάσταση ομηρίας για το εάν και το πότε τμήμα της επιστρεπτέας μετατραπεί σε επίδομα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υπογράμμισε πως «η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο», τονίζοντας πως «μιλάμε για τον κλάδο όπου απασχολούνται σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80 χιλιάδες επαγγελματίες».

Χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που είναι κλειστοί έξι μήνες, τονίζοντας πως «μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου  είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά» και τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όπως εξαρχής πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε αντίθεση με τα δάνεια στα οποία επιμένει κυβέρνηση. Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της κρίσης ζητήσαμε την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με στήριξη της εργασίας και των ΜμΕ. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να το πράξει διότι δεν είχε ούτε περιορισμούς από την ΕΕ αλλά και 37 δις στα αποθεματικά των δημοσίων ταμείων. Επέλεξε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση, όμως, και καταστρέφει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει το χρέος στο 210% και έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση». «Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς η εκτέλεσή του καθίσταται αδύνατη ήδη από τις αρχές Φλεβάρη . Αυτό είναι πρωτοφανές και αποδεικνύει τη διαχειριστική ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για «προσπάθεια απόκρυψης από την ελληνική κοινωνία της συζήτησης για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία διεξάγεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν επικρατήσει η λογική της κυβέρνησης για διαχείριση των πόρων του Ταμείου μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και όχι μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επισημαίνουν ακόμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν για μια ακόμη φορά χωρίς δυνατότητα ενίσχυσης καθώς, ως γνωστόν, δε μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τα τραπεζικά καταστήματα…».

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε ευθυγράμμιση με τα αιτήματα των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων και σε εντελώς διαφορετική λογική από αυτήν της κυβέρνησης» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, βλέπουμε, διαμέσου του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, να αντιμετωπίζει με αλαζονεία και ειρωνεία τους επαγγελματίες την ώρα που δίνουν μάχη επιβίωσης. Έμφαση έδωσε στο «κεφαλαιώδες ζήτημα του ιδιωτικού χρέους». «Είναι κρίσιμη η ανάγκη για γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δόσεων και διαγραφή σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι «το είχαμε καταφέρει εμείς με τις ασφαλιστικές εισφορές μέσα σε περιβάλλον επιτροπείας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα