Η συνάντηση εργασίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της φτώχιας – Ποιοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, τι είπαν και το “1 στους 3 έλληνες πυ ανήκουν στην κατηγορία των φτωχών”
“Η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της και διαστάσεις της παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού κράτους και ειδικότερα του Υπουργείου στο οποίο προΐσταμαι. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα φιλανθρωπίας, αλλά πρωτίστως ένας ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΤΕΒΑ προκειμένου να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες για τους άπορους και τους κοινωνικά ανήμπορους συμπολίτες μας”. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στη μάχη για την εξάλειψη της φτώχιας σε παγκόσμιο επίπεδο…
Αναφορά που έγινε στη διάρκεια της συνάντησης συνεργασίας με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Φτώχειας, οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών μαζί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην συνάντηση, στην οποία διοργανώτρια αρχή ήταν το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ), συζητήθηκαν όλες οι δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Τ.Ε.Β.Α ύψους 330 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020 με κυρίαρχη αυτή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠΙ) με ωφελούμενους πάνω από 550 χιλ. συμπολίτες μας που ζουν στο όριο της φτώχειας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι δράσεις του Προγράμματος από το 2014 μέχρι σήμερα, η πορεία απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων αλλά και οι περιοχές που υλοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων τα χρήματα του Τ.Ε.Β.Α.
Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκτός του κ. Βρούτση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μηχαηλίδου. Τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών τονίστηκε η ανάγκη να μη μείνει κανένας αδιάθετος πόρος από τα ευρωπαϊκά ταμεία γι’ αυτό και ζητήθηκε επιτακτικά από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα προκειμένου να καλυφθούν ακόμα περισσότεροι άποροι συμπολίτες μας από όλους τους νομούς και τους δήμους της χώρας.
Βρούτσης: “Πρόκληση η πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΤΕΒΑ”
Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε σχετικά: «Η 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς όπου, όλοι οι άνθρωποι, θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της και διαστάσεις της παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού κράτους και ειδικότερα του Υπουργείου στο οποίο προΐσταμαι. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα φιλανθρωπίας, αλλά πρωτίστως ένας ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΤΕΒΑ προκειμένου να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες για τους άπορους και τους κοινωνικά ανήμπορους συμπολίτες μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. ευρώ, το εγκαινιάσαμε επί δικής μου υπουργίας στη κυβέρνηση Σαμαρά με το νόμο 4314/14. Έκτοτε, έχουν μοιραστεί 300 χιλ. τόνοι βασικών αγαθών και κάθε μήνα περίπου 500 χιλ. συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα ωφελούνται των ενεργημάτων του προγράμματος αυτού. Είναι υποχρέωσή μας, ως μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα φτώχειας γι’ αυτό και κάνω έκκληση σε όλους τους εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών να σπεύσουν και να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνει το ΤΕΒΑ. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το πρόγραμμα τελειώνει στις 31/12/2020».
Θεοδωρικάκος: “ένας στους τρεις Ελληνες είναι στη κατηγορία των φτωχών”
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: “Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι η τελευταία δεκαετία στη χώρα ήταν πάρα πολύ δύσκολη και έχει αφήσει πολύ άσχημα σημάδια στο κοινωνικό σώμα της Ελλάδας. Τα περσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν, ότι περίπου ένας στους τρεις Έλληνες και Ελληνίδες είναι στην κατηγορία των φτωχών ή απειλείται άμεσα να τεθεί στο περιθώριο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό, κυριολεκτικά, που μας δείχνει ότι παρότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός πτώσης της οικονομικής κατάστασης του μέσου Έλληνα πολίτη, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κρίση είναι μεγάλα. Πιστεύω ότι εάν έχει μείνει όρθια η ελληνική κοινωνία, αυτό οφείλεται κυρίως στο θεσμό της οικογένειας, ο οποίος είναι πανίσχυρος στην Ελλάδα. Οφείλεται στο πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που έκανε όλη αυτή τη δεκαετία, η Εκκλησία της Ελλάδας αλλά οφείλεται επίσης σε πολύ σημαντικό βαθμό στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας με πολλά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, έχω συνειδητοποιήσει ότι σε μερικές Περιφέρειες υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδος που ζει το 1/3 του πληθυσμού, 18 εκατομμύρια ευρώ, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή καθόταν και τα κοίταζε. Κατά τα άλλα ήταν ευαίσθητη για τους φτωχούς, τους αδύναμους και όλους όσους χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας και της πολιτείας…».
Μιχαηλίδου: ” Η Πολιτεία είναι εδώ για να βοηθήσει”
Η Υφυπουργός Εργασίας κ. Δόμνα Μηχαηλίδου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο συναρμόδιων Υπουργείων που έχουν την ευθύνη για τον πολιτικό σχεδιασμό αυτών των δράσεων είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τον συντονισμό σε κεντρικό επίπεδο και να επιλύσουμε διαχειριστικές αδυναμίες. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εκ των πραγμάτων όμως πιο κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και αφουγκράζονται τις ανάγκες του γι’ αυτό και η ευθύνη για την υλοποίηση από πλευράς τους, του όποιου κεντρικού σχεδιασμού είναι μεγάλη. Η φτώχεια δεν είναι αναπόδραστη μοίρα για όσους ένα γύρισμα της ζωής τους έφερε αντιμέτωπους με το άδειο πιάτο, την απώλεια του σπιτικού τους, την υλική στέρηση στις πιο επώδυνες εκδοχές της. Η φτώχεια μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, με κατάλληλες πολιτικές που θα στηρίζουν και θα ενεργοποιούν όσους πλήττονται από αυτήν. Η Πολιτεία είναι εδώ για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να ξαναπιάσουν με αργά βήματα και κοπιώδη προσπάθεια το νήμα ενός βίου με αξιοπρέπεια και προοπτική. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε για να βρουν το κουράγιο να παλέψουν για καλύτερες μέρες για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Δεν έχουν μόνο αυτοί την ανάγκη της αλληλεγγύης μας. Έχουμε και εμείς, κοινωνία και πολιτική τάξη, την ανάγκη να τους ξαναδούμε να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους”.