Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Στ. Πέτσας: " Στους κόλπους της οικογένειας η συντήρηση του...

Ελλάδα – Στ. Πέτσας: ” Στους κόλπους της οικογένειας η συντήρηση του κορωνοϊού” (video)

|

Στέλιος Πέτσας (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος): ” εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών”. – Τι είπε για το ιατρικό προσωπικό, τους νοσηλευτές αλλά και αυτούς που …δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της Κυβέρνησης, τα Χριστούγεννα και τα εμβόλια (video)

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε σήμερα (23/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και κατά την τακτική του ενημέρωση, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «έχουμε πόλεμο» και πως «κάνουμε τα πάντα να κρατήσουμε όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας». Είπε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας δέχεται «μεγάλη πίεση» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ».

«Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ covid που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου, ξεπεράσαμε τις 200 και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊού ξεπεράσαμε τις 1.500», είπε και πρόσθεσε: «Ήδη ωστόσο μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους».

Αναφέρθηκε στην επίταξη των δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «όταν πλέον δεν κατέστη εφικτή η συνεννόηση». Ανέφερε δε ότι μεταφέρθηκαν ασθενείς ώστε «να μην συνυπάρχουν» τα κρούσματα covid με άλλους αρρώστους.

Περιποίησε τιμές στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι το ΕΣΥ «στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες», ειδικά όσων «δίνουν μάχη στη πρώτη γραμμή». Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε «συγκινητική» την κίνηση των εθελοντριών νοσηλευτριών που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη. «Επέδειξαν πατριωτική στάση» και «έκαναν σπίτι τους την Ελλάδα και οικογένειά τους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Υπάρχει και το αλλά…  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι μόνο οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να ενταχθούν στο ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για απογοητευτική ανταπόκριση. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υγειονομικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων θα αξιοποιηθούν όπου αυτό κριθεί αναγκαίο υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια.

Ο ρόλος της οικογένειας

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

«Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε.

Ο εμβολιασμός

Αναφερθείς στα εμβόλια, αφού υπενθύμισε ότι θα είναι δωρεάν, είπε ότι «έρχεται πιο κοντά η μέρα της απελευθέρωσης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης».

«Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer για την προμήθεια του εμβολίου. Είναι η πέμπτη συμφωνία που υπογράφει και επιβεβαιώνει τις κοινές προσπάθειες να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες της Ένωσης ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σημειώνεται ακόμη ότι την Παρασκευή η Pfizer και η Biontec κατέθεσαν στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου», υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως «το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των Ελλήνων και συνεχίζει την προετοιμασία για την άμεση εφαρμογή του από την πρώτη μέρα που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα μας. Και βέβαια -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- το εμβόλιο θα είναι δωρεάν. Ας κάνουμε έως τότε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ας τηρήσουμε ακόμη πιο σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Ας προσέξουμε ακόμη πιο πολύ για να αναστρέψουμε τις καμπύλες των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές. Ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους».

Το κοντινό μέλλον

Σε ερώτηση για τη λήψη μέτρων για τα Χριστούγεννα, είπε: «Δεν είναι μόνο τα Χριστούγεννα του 2020 διαφορετικά από τα προηγούμενα. Όλη η χρονιά είναι διαφορετική. Να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύουμε ειδικά τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και ας μην βιαζόμαστε προκειμένου να τελειώσουμε από την πανδημία. Και ασφάλεια θα έρθει μόνο με τα εμβόλια. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας, ας κάνουμε μια μικρή θυσία στην καθημερινότητα μας προκειμένου να φτάσουμε στην ασφάλεια της λήξης της πανδημίας».

Κληθείς να σχολιάσει την προετοιμασία για το επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει έναν στρατηγικό προσανατολισμό με πρόθεση να εμβολιστούν όσο περισσότεροι Έλληνες. «Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 21 ένα σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει ένα οδικό χάρτη που θα φτάνει ως το Μάρτιο.

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε για να προσθέσει: «Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως αυτά θα είναι από τους πρώτους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας που θα ανοίξουν πρώτοι και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Και κατέληξε λέγοντας “ Το βασικό ζήτημα είναι η ατομική τήρηση των μέτρων. Η ατομική ευθύνη. Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει παραβατικότητα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει. Ολοι να αποτελούμε παράδειγμα για τους άλλους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας