Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Στ. Πέτσας: Πήραν χρήματα οι δήμοι για κάλυψη της απώλειας...

Ελλάδα – Στ. Πέτσας: Πήραν χρήματα οι δήμοι για κάλυψη της απώλειας από τα δημοτικά τέλη

|

Τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1: Οι τρεις κινήσεις για τη στήριξη της Εστίασης – Τι είπε για τα χρήματα προς τους δήμους – για τη σταδιακή άρση του lockdown, τα self tests και τους σεισμόπληκτους. 

«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” για την επικείμενη χαλάρωση του lockdown. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις. Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας Υγείας, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει – όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα – στήριξη του κλάδου. Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «σημασία έχει να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης» για να μη χάνουν την επαφή τους οι μαθητές με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τα self tests και τη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει η διάθεσή τους, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι να μην κάνουμε τεστ και να μην ανιχνεύουμε κρούσματα, αλλά να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Επεσήμανε πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και στον περιορισμό τους. Εξήγησε πως με τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φορέων που θα ελέγχονται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα διαγνωστούν θετικοί, θα το δηλώνουν και θα ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όσο για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα προκύψει, τόνισε πως σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

Παραδέχθηκε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας και ο κ. Πέτσας είπε πως βασικό ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών, που βρίσκεται «σε πολύ καλό επίπεδο» με τους οικίσκους και τα τροχόσπιτα που έφθασαν στην περιοχή.

Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην Εστίαση, υπογραμμίζοντας τις τρεις κινήσεις που έχουν γίνει: Στήριξη των Δήμων με έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για να συνεχιστεί η αναστολή είσπραξης των δημοτικών τελών. Παράταση στα μισθώματα για 3 χρόνια στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας των Δήμων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να δουν το αρχικό τους business plan να εξελίσσεται. Εναρμόνιση προς τα κάτω των δημοτικών τελών και για τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία πλέον θα ανήκουν στην ίδια κατηγορία με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου