Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα: Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική με... άρωμα Νάξου

Ελλάδα: Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική με… άρωμα Νάξου

|

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο που έχει ως βάση τη Νάξο και γενικότερα τις Κυκλάδες, η Κυβέρνηση παρουσιάζει και σημειώνει ότι “υλοποιεί μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική” – Μιλούν οι Κατερίνα Κουτσογιαννάκη (πολιτικός επιστήμονας) και Κώστας Απιδόπουλος (διοικητής Νοσοκομείου Νάξου) 

Λίγο πριν από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και με την Ελλάδα να έχει κάνει το μεγάλο βήμα, αφήνοντας πίσω της τα μνημόνια έρχεται με άρωμα … Νάξου ένα πολύ όμορφο βίντεο που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που όπως σημειώνεται είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται από την μεταπολίτευση και μετά.. «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική για τα νησιά της ελληνικής επικράτειας». Αυτό άλλωστε αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας λεπτομέρειες και σχετικό βίντεο, στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». 

Οσο για το άρωμα Νάξου; Με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σαγκρίου κο Στέλιο Σκορδιαλο ως τα .. μάτια της Ελλάδας. Με την Κατερίνα Κουτσογιαννάκη από τη επαγγελματική της θέση ως πολιτικός επιστήμονας αναλύει τη σημασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου αλλά και τις συνέπειες από τις αλλαγές όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο στην νησιωτική Ελλάδα. Και με τον Κώστα Απιδόπουλο, τον Διευθυντή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, ο οποίος αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο χώρο της υγείας όχι μόνο στη Νάξο αλλά σε όλες τις Κυκλάδες με την λειτουργία του Νοσοκομείου στη Σαντορίνη και με την βάση αεροδιακομιδών στην Σύρο… 

Τι περιλαμβάνει η  κυβερνητική νησιωτική πολιτική, όπως την βλέπουμε μέσω του βίντεο; 

* Το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019.

* Την κάλυψη αναγκών υδροδότησης των νησιών και ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με κέρδος για το ελληνικό δημόσιο 4,7 εκατ. ευρώ.

* Την αναβάθμιση της δημοσίας υγείας στα νησιά μας, με την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, με νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, με το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, με αύξηση της χρηματοδότησης για το νοσοκομείο Σύρου και με τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νάξο.

* Την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.

* Την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου θαλασσίων, αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη μετάβαση των κατοίκων και των επισκεπτών από και προς τα νησιά.

Από εκεί και πέρα, η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Κουτσογιαννάκη σημειώνει ότι «με το μεταφορικό ισοδύναμο, μπορούμε κι εμείς οι νησιώτες και οι νησιώτισσες να απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα στη μετακίνηση και στη μεταφορά προϊόντων», τονίζει την ανάγκη «να μπορέσουν τα νησιά μας να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο» ως μόνιμους κατοίκους, συμπληρώνοντας παράλληλα, ότι η διαβίωση σε αυτούς τους τόπους είναι πολύ καλύτερη από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει η νησιωτική πολιτική στα νησιά, μιλά και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, Κώστας Απιδόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που ήταν χρόνια αίτημα των Ναξιωτών, αναφέροντας ότι «με αγορασμένα μηχανήματα, τοποθετημένα, δεν λειτούργησε για 10 χρόνια».

Επίσης, αναφέρεται στην λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών της Σύρου, η οποία «σώζει ζωές» και σημειώνει για τη Νάξο, ότι «τώρα έχουμε νευρολογικό ιατρείο που δεν υπήρχε. Δεν είχε παιδίατρο, δεν είχε καρδιολόγο, δεν υπήρχε γυναικολόγος».

«Η Νάξος», λέει ο ίδιος, «είχε 12 γιατρούς ειδικευμένους. Αυτή τη στιγμή έχει 28». Επίσης, «η Σαντορίνη είχε ένα Κέντρο Υγείας. Αυτή τη στιγμή έχει ένα νοσοκομείο άρτιο και όλα αυτά μέσα σε δύο χρόνια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” δεν προσέγγισε το λιμάνι της Σίφνου λόγω καιρικών συνθηκών

Ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την πρόσδεση του πλοίου στις Καμάρες – Αναπροσαρμογή δρομολογίου και μέριμνα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

Μεγάλη νίκη για τον Πανναξιακό επί του Μαρπησσαϊκού στον τελικό (67-55) και δυναμικό φινάλε στο μικρό τελικό με buzzer beater της Μυκόνου επί του Περιστεριώνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις σήμερα από και προς Αθήνα με βάση το αεροδρόμιο της Νάξου

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

Αποφασιστική στάση από τον cpt Στέλιο Περιστεράκη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες – Επέλεξε την ασφάλεια των επιβατών, αποφεύγοντας πιθανό ατύχημα

Μήλος – “Champion Jet 2”: Σκηνές αγωνίας λόγω καιρικών συνθηκών, έσπασε κάβος

Δύο αποτυχημένες προσπάθειες πρόσδεσης, σπάσιμο κάβου και κλίση 35 μοιρών – Καθυστέρηση στην αποβίβαση για λόγους ασφαλείας

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...