Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα: Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική με... άρωμα Νάξου

Ελλάδα: Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική με… άρωμα Νάξου

|

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο που έχει ως βάση τη Νάξο και γενικότερα τις Κυκλάδες, η Κυβέρνηση παρουσιάζει και σημειώνει ότι “υλοποιεί μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική” – Μιλούν οι Κατερίνα Κουτσογιαννάκη (πολιτικός επιστήμονας) και Κώστας Απιδόπουλος (διοικητής Νοσοκομείου Νάξου) 

Λίγο πριν από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και με την Ελλάδα να έχει κάνει το μεγάλο βήμα, αφήνοντας πίσω της τα μνημόνια έρχεται με άρωμα … Νάξου ένα πολύ όμορφο βίντεο που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που όπως σημειώνεται είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται από την μεταπολίτευση και μετά.. «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική για τα νησιά της ελληνικής επικράτειας». Αυτό άλλωστε αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας λεπτομέρειες και σχετικό βίντεο, στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». 

Οσο για το άρωμα Νάξου; Με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σαγκρίου κο Στέλιο Σκορδιαλο ως τα .. μάτια της Ελλάδας. Με την Κατερίνα Κουτσογιαννάκη από τη επαγγελματική της θέση ως πολιτικός επιστήμονας αναλύει τη σημασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου αλλά και τις συνέπειες από τις αλλαγές όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο στην νησιωτική Ελλάδα. Και με τον Κώστα Απιδόπουλο, τον Διευθυντή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, ο οποίος αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο χώρο της υγείας όχι μόνο στη Νάξο αλλά σε όλες τις Κυκλάδες με την λειτουργία του Νοσοκομείου στη Σαντορίνη και με την βάση αεροδιακομιδών στην Σύρο… 

Τι περιλαμβάνει η  κυβερνητική νησιωτική πολιτική, όπως την βλέπουμε μέσω του βίντεο; 

* Το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019.

* Την κάλυψη αναγκών υδροδότησης των νησιών και ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με κέρδος για το ελληνικό δημόσιο 4,7 εκατ. ευρώ.

* Την αναβάθμιση της δημοσίας υγείας στα νησιά μας, με την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, με νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, με το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, με αύξηση της χρηματοδότησης για το νοσοκομείο Σύρου και με τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νάξο.

* Την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.

* Την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου θαλασσίων, αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη μετάβαση των κατοίκων και των επισκεπτών από και προς τα νησιά.

Από εκεί και πέρα, η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Κουτσογιαννάκη σημειώνει ότι «με το μεταφορικό ισοδύναμο, μπορούμε κι εμείς οι νησιώτες και οι νησιώτισσες να απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα στη μετακίνηση και στη μεταφορά προϊόντων», τονίζει την ανάγκη «να μπορέσουν τα νησιά μας να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο» ως μόνιμους κατοίκους, συμπληρώνοντας παράλληλα, ότι η διαβίωση σε αυτούς τους τόπους είναι πολύ καλύτερη από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει η νησιωτική πολιτική στα νησιά, μιλά και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, Κώστας Απιδόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που ήταν χρόνια αίτημα των Ναξιωτών, αναφέροντας ότι «με αγορασμένα μηχανήματα, τοποθετημένα, δεν λειτούργησε για 10 χρόνια».

Επίσης, αναφέρεται στην λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών της Σύρου, η οποία «σώζει ζωές» και σημειώνει για τη Νάξο, ότι «τώρα έχουμε νευρολογικό ιατρείο που δεν υπήρχε. Δεν είχε παιδίατρο, δεν είχε καρδιολόγο, δεν υπήρχε γυναικολόγος».

«Η Νάξος», λέει ο ίδιος, «είχε 12 γιατρούς ειδικευμένους. Αυτή τη στιγμή έχει 28». Επίσης, «η Σαντορίνη είχε ένα Κέντρο Υγείας. Αυτή τη στιγμή έχει ένα νοσοκομείο άρτιο και όλα αυτά μέσα σε δύο χρόνια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.