Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα: Ο Νίκος Παπανδρέου αποκαλύπτει τα πέντε μυστικά που έμαθε από τον...

Ελλάδα: Ο Νίκος Παπανδρέου αποκαλύπτει τα πέντε μυστικά που έμαθε από τον πατέρα του Ανδρέα

|

Ο Νίκος Παπανδρέου μέσα από την έκδοση του νέου του βιβλίου “Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο Οικονομολόγος”, και με τη γιορτή 100 χρόνων από τη γέννησή του, παρουσιάζει τα πέντε διδάγματα που του άφησε ως παρακαταθήκη ο πατέρας του 

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου και το απόγευμα πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος. Η μία στη Χίο, τον τόπο γέννησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το 1919, με ομιλήτρια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και η δεύτερη στον τόπο καταγωγής του στην Αχαΐα -και συγκεκριμένα στην Πάτρα- με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

O Νίκος Παπανδρέου γράφει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία thecaller.gr), συμπυκνωμένα για τα πέντε διδάγματα που αποτελούν το πλαίσιο της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

 «Πέντε διδάγματα

Με την έκδοση του νέου μου βιβλίου “Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο Οικονομολόγος”, και με τη γιορτή 100 χρόνων από τη γέννησή του, μια ερώτηση που τίθεται είναι: Έχει κάτι να μας πει για το σήμερα; Και όμως έχει. Τα συνοψίζω σε πέντε διδάγματα:

Δίδαγμα πρώτο: know your enemy. Να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί το σύστημα. Να γνωρίζεις τι σημαίνει και πώς λειτουργεί το «διευθυντήριο» και να καταλαβαίνεις την έννοια της σύγχρονης «τεχνοδομής» πριν αποφασίσεις να τα βάλεις μαζί με την Ευρώπη, όπως κάναμε ως χώρα το 2015. Μάθε τουλάχιστον πώς δουλεύει το σύστημα στο οποίο ζεις. Γιατί έτσι δεν θα λες σε μια ολόκληρη χώρα ότι οι αγορές θα χορεύουν τσάμικο στο κάλεσμά σου….

Δίδαγμα δεύτερο: Το κοινωνικό κράτος θέλει και τον καπιταλισμό του. Πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που δημιουργεί πλούτο και πλεόνασμα, αν θέλουμε το κράτος που μας στηρίζει. Αν την πνίξουμε στην υπερφορολόγηση θα γονατίσει και μαζί μ’ αυτό θα χαθεί και το κοινωνικό κράτος.

Δίδαγμα τρίτο: Η λύση της κρίσης σήμερα προτάσσει ένα ευρωπαϊκό “newdeal”. Δηλαδή, η ΕΕ να στηρίξει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και όχι μόνο, να λύσει έτσι τον γόρδιο δεσμό της σημερινή στασιμότητας, σε αντίθεση με τις θεωρίες τής λιτότητας που ασπάζονται τόσοι ξένοι συντηρητικοί ηγέτες. Αυτό σημαίνει Ευρωπαϊκό Ομόλογο.

Δίδαγμα τέταρτο: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τίποτα δεν θα λειτουργήσει σωστά και δίκαια αν δεν υπάρχει σωστό δημοκρατικό πολίτευμα. Το πολίτευμα αυτό ελέγχει την αγορά αλλά και τις αυθαιρεσίες του κράτους. Μόνο ένα δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να «ακούει» και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού.

Δίδαγμα πέμπτο: Περισσότερη Ευρώπη. Είναι δυνατόν 28 άτομα σήμερα να έχουν το εισόδημα του μισού πλανήτη, ή ο πρόεδρος της Amazon να έχει μετοχές αξίας 160 δισ.; Αυτή η ανισότητα – θα μας έλεγε – πολεμάται, μόνο αν μειωθεί η δύναμη των μεγάλων πολυεθνικών.

Αλλά, για να ελεγχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που διατηρούν τη δύναμη τους και τα ψηλά τους κέρδη και τα απίστευτα τους μερίσματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση ή μια ένωση κυβερνήσεων (βλέπε Ευρωπαϊκή Ένωση) που μπορεί να τιθασεύσει τις τεράστιες πολυεθνικές στο θέμα των κερδών, χωρίς φυσικά να τους εμποδίσει να προσφέρουν στην κοινωνία. Το σύστημα εξουσίας θα το αντιμετώπιζε με «περισσότερο Ευρώπη», μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη φυσικά.

Ως προς εκείνους που τον μιμούνται; Οι αρχές, οι γνώσεις και τα οράματα δεν μιμούνται, όποιος και αν το προσπαθεί».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.