Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Ν. Χαρδαλιάς: "Οχι στην στοχοποίηση περιοχών με ανακοίνωση κρουσμάτων"

Ελλάδα – Ν. Χαρδαλιάς: “Οχι στην στοχοποίηση περιοχών με ανακοίνωση κρουσμάτων”

|

Η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί, αλλά από περιφέρεια δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας, διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά -όπως είπε- γίνεται για λόγους μη στοχοποίησης κάποιων τόπων. Αποκλειστικό κριτήριο αποτελεί η δημόσια υγεία, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν αποκρύπτονται κρούσματα –  Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου.

 

“Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε”….. “Η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί, αλλά από περιφέρεια δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας, αλλά γίνεται για λόγους μη στοχοποίησης κάποιων τόπων. Αποκλειστικό κριτήριο αποτελεί η δημόσια υγεία, δεν αποκρύπτονται κρούσματα”….. “Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο” σχολίασε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου .. Και ” Είμαστε 132η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα ανά ένα εκατ. κατοίκους και 108η σε θανάτους ανά ένα εκατ. κατοίκους»... Ποιος τα λέει αυτά; Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τα ζητήματα πανδημίας και έστειλε μήνυμα πως «δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την επιδημιολογική αύξηση κρουσμάτων».

O κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, ενώ έδωσε διευκρινίσεις και απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης τις τελευταίες μέρες. Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης του κ. Χαραδαλιά έχουν ως εξής:

– Δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται από την 1η Ιουλίου. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα.

– Είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα. «Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδύνευε να χάσει την άδεια του και να αντιμετωπίσει κακουργηματικές διώξεις», ενώ όλα ελέγχονται καθημερινά από ένα σύστημα διασταύρωσης στοιχείων σε όλη τη χώρα, τόνισε ο υφυπουργός.

Επισήμανε συγκεκριμένα ότι η σωστή ενημέρωση είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της επιδημίας.

– Παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες, γεγονός που επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα καταστήματα. Δεν γίνονται διακρίσεις σε περιοχές. Όπου χρειαστεί να ληφθούν οριζόντια μέτρα σε τοπικό επίπεδο, θα λαμβάνονται, αλλά απέχουμε πολύ μακριά από ένα γενικό lockdown σε μητροπολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην Αττική.

Προσέθεσε ότι αν χρειαστεί ποτέ να γίνει lockdown στην Αττική αυτό θα είναι γενικευμένο, αλλά πρόκειται για ένα πολύ μακρινό και υποθετικό σενάριο.

Για την Πάρο και την Αντίπαρο και για τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το ειδικό καθεστώς περιορισμών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

– Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας. Γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής.

– Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου, τα χωροταξικά κριτήρια κατανομής των εστιών επηρεάζονται και από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων. Σε όλα τα δεδομένα προστίθενται και τα δεδομένα όσων ανιχνεύονται θετικοί ενώ έχουν φύγει από την περιοχή, πόλη ή νησί και προκύπτει σύνδεσή τους με αυτή.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλες οι αναλύσεις γίνονται καθημερινά με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και βασίζονται σε αναμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα.

Υπογράμμισε ότι στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, όλα είναι υπό έλεγχο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας «η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεννόηση με τους ειδικούς κάνει όλα όσα χρειάζονται με αίσθημα ευθύνης για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία».

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό συνεχίζονται και μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν γίνει 652 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 26 παραβάσεις και πρόστιμα 31.150 ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 συνολικά ημερών σε καταστήματα των δύο νησιών.

Η εικόνα παγκοσμίως και η θέση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη εικόνα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τις 7.222. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα είναι η 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους. Δηλαδή ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 693 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους.

Για τον τουρισμό

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για να τονίσει: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».

Και διευκρίνισε ότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικό τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από τις οποίες έχουν εισέρθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Το 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νέα κρούσματα.

Για τα μέτρα

Επειδή η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν:

– Την τήρηση των αποστάσεων,

– Τη χρήση μάσκας,

– Την τήρηση των κανόνων για το μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο,

– Την τήρηση των ωραρίων,

– Την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μονή: «Στο ύψος της μουσικής», μία αυθεντική μουσική βραδιά στον ELaiolithos

Το Σάββατο 28 Ιουνίου, η καρδιά της παράδοσης χτυπά στο ELaiolithos – Ένα γλέντι όπως παλιά, με είσοδο ελεύθερη και νότες που αγγίζουν ψυχή και μνήμη (αφίσα)

SEAJETS: Σε χρόνο ρεκόρ η μεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων στη Χίο με το “SUPERRUNNER JET 2”

Άμεση ανταπόκριση της SEAJETS στο κάλεσμα της Πολιτείας – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με οχήματα έφτασαν στη Χίο με το ταχύπλοο SUPERRUNNER JET 2 για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς

Ρομποτική επέμβαση από απόσταση 11.000 χλμ. ο γιατρός στις ΗΠΑ, ο ασθενής στην Αφρική (!!!)

Μια νέα εποχή στη χειρουργική ανοίγει με την πρώτη εγκεκριμένη διηπειρωτική τηλεχειρουργική επέμβαση – Με ασύλληπτη ακρίβεια και τεχνολογία, η επιστήμη γκρεμίζει τα σύνορα.

Ελλάδα: Παραβατικότητα 77% στη χρήση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την αποκατάσταση των παραβάσεων σε δήμους της χώρας

ΥΠΑ: Αυξήθηκε κατά 24,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Νάξου το Μάιο

Θεαματική άνοδος της κίνησης στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια – Πρωτιά για Νέα Αγχίαλο, σημαντική αύξηση και στα Ιωάννινα και τον Άραξο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (24/06) στις Τρίποδες και την περιοχή Μπλουμάς

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 13:30 λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο – Ανακοίνωση του Πρακτορείου της ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο.

Στα πορτοκαλί φανάρια… φρενάρουμε ή περνάμε; Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας διευκρινίζει πότε ο οδηγός πρέπει να σταματά, πότε μπορεί να συνεχίσει και τι κυρώσεις προβλέπονται.

Ανεβαίνοντας… στο ποδήλατο: Η Μυτιλήνη επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό

Με επίσημη πιστοποίηση και στρατηγικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Μυτιλήνης αναδεικνύει το νησί ως προορισμό φιλικό προς το ποδήλατο, επενδύοντας σε ήπιες μορφές τουρισμού και αειφορία

Ο ζωγράφος της θάλασσας: Ο Ιγκόρ Μπορίσοφ και το όνειρο της Κιμώλου

Από τις πασαρέλες της μόδας στα τιρκουάζ νερά των Κυκλάδων, ο Γάλλος καλλιτέχνης αφηγείται πώς η Ελλάδα, η μυθολογία και ένα μικρό νησί τον οδήγησαν στην απόλυτη έμπνευση και προσωπική αναγέννηση.

Ανδρος – Γαύριο: Ένα έργο πνοής για το νέο λιμάνι ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα

Με χρηματοδότηση 700.000 ευρώ ξεκινά η μελέτη για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού – Το έργο βάζει τέλος στις δυσλειτουργίες και στηρίζει το μέλλον της Άνδρου

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.