Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Μητσοτάκης: "Μέχρι τώρα έχουμε δώσει 2 δις ευρώ στην Εστίαση

Ελλάδα – Μητσοτάκης: “Μέχρι τώρα έχουμε δώσει 2 δις ευρώ στην Εστίαση

|

Διατηρείται και τον Μάρτιο η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων – Ποια είναι τα άλλα τρία μέτρα που έρχονται – Μητσοτάκης ” Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ».

Τη δέσμη μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση θα στηρίξει το επόμενο διάστημα τον κλάδο της εστίασης, που έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως ανέφερε, το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα στην εστίαση.

Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το μέτρο αυτό «θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο».

Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
 
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κου Μητσοτάκη αλλά και των ανθρώπων της Εστίασης
 
«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και η εστίαση, προφανώς, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, για να στηρίξουμε ειδικά τον κλάδο της εστίασης. Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας κάποια ακόμα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα, όπου πιστεύω ότι θα ανακουφίσει όχι μόνο τον κλάδο της εστίασης, αλλά σίγουρα και τον κλάδο της εστίασης. Το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας. Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο. Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

O Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό. Δαπανήσαμε, σχεδόν, 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση, για την ακρίβεια 1,93 δισ. αντιστοιχούν περίπου. Μιλάμε συνολικά για κάθε επιχείρηση- αυτά είναι διαφορετικά στο ποσοστό του τζίρου που χάθηκε και βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες πλαισιώθηκαν και από άλλες οι οποίες λειτούργησαν συνδυαστικά. Αναζήτησα ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα από πραγματικές επιχειρήσεις, τα οποία νομίζω ότι έχουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια θέλω να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες. Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας. Αλλά θα πρέπει πάντα να ξέρετε και να κρατήσετε στο μυαλό σας αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι: «παρά τις δυσκολίες, οι οποίες παραμονεύουν και που δεν αποκλείουν στοχευμένες -ακόμα και άλλες στοχευμένες- παρεμβάσεις, νομίζω ότι τα χειρότερα πια βρίσκονται πίσω μας. Η οικονομία, η αγορά, η εστίαση άντεξαν και βρήκαν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η προοπτική του εμβολίου δείχνει το ξημέρωμα που θα ακολουθήσει τη νύχτα και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε έως εκεί με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Αύριο, άλλωστε, για εσάς οι καλύτεροι πελάτες θα είναι οι υγιείς πολίτες και γι’ αυτό και μαζί με τις προτάσεις σας για τα τρέχοντα, θα ήθελα να ακούσω και πως βλέπετε την οργάνωση του εμβολιασμού στον κλάδο σας. Απασχολείται συνολικά ως κλάδος εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων με πολλές και συχνές επαφές και αυτό έχει τη σημασία του ιδίως ενόψει του καλοκαιριού που είμαι σίγουρος ότι φέτος θα έχει και πολύ μεγαλύτερη κίνηση και πολύ περισσότερους επισκέπτες. Ήδη έχετε διαπιστώσει ότι η ιδέα αυτή, για την οποία πρώτος εγώ μίλησα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού διαβατηρίου εμβολιασμού, πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα διευκολύνει τα ταξίδια, ειδικά το καλοκαίρι, αρχίζει και αναπτύσσει μεγάλη δυναμική. Και αυτό μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις προοπτικές της τουριστικής περιόδου για την άνοιξη αλλά ιδίως για το καλοκαίρι με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία».

r65evipw.jpeg

Τι είπαν οι άνθρωποι της Εστίασης

Η Κυριακή Οικονόμου, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μοσχάτο, εκφράζοντας τις δικές της ανησυχίες, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «τα τελευταία χρόνια υποστήκαμε μία υπερβολική φορολόγηση, ο κλάδος της εστίασης. Δυστυχώς, καλούμαστε, λαϊκά να το αναφέρω, να «πληρώνουμε ακόμα και τώρα τα σπασμένα», για να μπορούμε να λειτουργήσουμε και να μπορούμε να σταθούμε. Δυστυχώς, ο δικός μας τζίρος εξαρτάται πάρα πολύ από την κίνηση της αγοράς, από τη λειτουργία της αγοράς και από την ελευθερία κίνησης των πολιτών. Δεν διαφωνώ και θα συμφωνήσω ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση όλου αυτού που συμβαίνει στη χώρα μας, δυστυχώς, όμως, οι επιχειρήσεις μας έχουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει μία οριστική λύση».

Ο Κώστας Μπρέλλας, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Λάρισα, στη δική του παρέμβαση σημείωσε πως ο κλάδος της εστίασης χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. «Κάνατε μεγάλες προσπάθειες, δεν περίμενα από την Ελλάδα θα δούμε κάτι τέτοιο, κι όμως το είδαμε. Αλλά θα χρειαστούμε κι άλλη στήριξη», καταθέτοντας στη συνέχεια τις δικές του προτάσεις.

Ο Αθανάσιος Καραΐνδρος , ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Άνω Γλυφάδα, μεταξύ άλλων, πρότεινε να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση για οφειλές έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις πραγματοποιήσουν δυναμική επανεκκίνηση και να ανταπεξέλθουν σημειώνοντας πως η δική του επιχείρηση δεν βρίσκεται σε λειτουργία την περίοδο που διανύουμε. Τόνισε, ωστόσο, πως η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν σημαντικό όφελος.

Η Καλλιόπη Καβαλέρου, η οποία έχει αναλάβει τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης εστίασης στο Μοσχάτο τα τελευταία δέκα χρόνια, υπογράμμισε πως αυτή ήταν και μια δύσκολη δεκαετία: «Νιώθω ότι έχω ζήσει τα πάντα. Ζω ένα καρδιογράφημα, με πολύ ευχάριστες και πολύ δυσάρεστες στιγμές. Ετσι ακριβώς. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι η εστίαση είναι σαν ασθενής στην Εντατική και χρειαζόμαστε οξυγόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διακεκριμένος Έλληνας Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης, Λευτέρης Λαζάρου, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του Φ.Π.Α., που όπως είπε, αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Όταν θα βγούμε από τη μεγάλη κρίση, θα βγει και η Ευρώπη ταυτόχρονα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία, η Νότια, κι αν πάνε καλά και οι συζητήσεις μας με την Τουρκία, θα χτυπήσουν και εκείνοι πολύ χαμηλά πακέτα. Εκεί πρέπει να είμαστε λίγο ανταγωνιστικοί για να φέρουμε το προϊόν στη χώρα μας, όπως ξέραμε και όπως ξέρουμε να τους περιποιηθούμε, και να δουν κάποια πράγματα που μπορούν να μην τα διαθέτουν οι άλλες χώρες, οι ανταγωνιστικές μας. Εκεί θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, λοιπόν, το Φ.Π.Α., ένας ενιαίος Φ.Π.Α., για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο πρωτογενής τομέας και με εμάς και με τον τουρισμό. Θεωρώ ότι θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να δούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2, 3 αν υπάρχει εκεί κάποια μείωση και κάποια πρόβλεψη για να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις με μία ανάσα και με μία ρευστότητα. Επίσης, ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας είναι ότι όλοι πήγανε στην αναστολή, αλλά είναι ίδια η αναστολή για όλους, ακόμα για τους ανειδίκευτους, ακόμα και για τους εξειδικευμένους, ακόμα και για τους οικογενειάρχες και ακόμα γι’ αυτούς που ζουν μόνοι τους. Κάποια παιδιά από αυτά που έρχονται στα εστιατόριά μας και κάνουν ένα μεταπτυχιακό και τους δίνουμε γνώση και τους χρειαζόμαστε για το τουριστικό μας προϊόν, επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια γιατί ήταν αδύνατο να ζήσουν πληρώνοντας 200-250 ευρώ ενοίκιο. Είναι δύσκολο να τους ξαναφέρουμε. Κάπου έχουν βολευτεί τα πράγματα και εκεί θα ήθελα να δούμε αν θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην επανεκκίνηση με κάποιο κίνητρο για να τους φέρουμε πίσω για να ξαναβρούμε τους ειδικευόμενους ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει, να τους βρούμε μπροστά μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να ξανακάνουμε την επανεκκίνηση. Στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το λάβουμε υπόψη μας».

Ο Γιώργος Μητράκος, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι η υιοθέτηση ενός Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, πρόταση που έγινε από τον Πρωθυπουργό, θα βοηθήσει πολύ για την επόμενη ημέρα της πανδημίας συμπληρώνοντας πως η εστίαση χρειάζεται δομικές αλλαγές συνοδεία μια μεγάλης μεταρρύθμισης ακολουθώντας νέα οικονομικά μοντέλα. Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός επιμελητηρίου για την εστίαση που θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβουλευτικά.

Ο Παύλος Μακρής, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πετρούπολη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «είμαστε ένας πολύ δύσκολος κλάδος που κρινόμαστε κάθε στιγμή. Από τη στιγμή που θα μπει κάποιος μέσα στο μαγαζί», τόνισε για να συμπληρώσει πως η βιωσιμότητα της επιχείρησής του ακολουθούσε το δίπτυχο: «εισπράττουμε – πληρώνουμε». Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το μέλλον. «Υπάρχουν μαγαζιά που για να επιβιώσουν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Είμαστε το επάγγελμα που όντως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο Ιωάννης Βουλγαράκης, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στο Παλαιό Φάληρο, κατέγραψε το δικό του προσωπικό βίωμα καθώς το 2019 μπήκε, όπως είπε, στη διαδικασία ανοίγματος ενός τέταρτου εστιατορίου, το οποίο προετοίμαζε ένα ολόκληρο χρόνο και θα ξεκινούσε τη λειτουργία του στις 20 Μαρτίου 2020. Την περίοδο εκείνη ανακοινώθηκε lockdown, με αποτέλεσμα να του μένουν και οι προμήθειες χωρίς να μπορέσει να τις αξιοποιήσει. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως κατάφερε το καλοκαίρι η νέα επιχείρηση να λειτουργήσει καλά καταφέρνοντας, μάλιστα, να καλύψει το κενό που άφησαν οι υπόλοιπες τρεις. Τόνισε δε πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές λειτούργησαν συμπληρωματικά.

gwdyx0mg.jpeg

Τι είπαν οι Υπουργοί

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δική του παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ως Υπουργείο Οικονομικών, με τον κλάδο της εστίασης επικοινωνούμε σε μηνιαία βάση και το γνωρίζουν. Έχουμε ενσωματώσει στο οπλοστάσιό μας αρκετές από τις προτάσεις που ακούσαμε, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τον Τουρισμό είναι οι δύο πιο σημαντικά πληττόμενοι κλάδοι στο σύνολό τους. Αλλά, επίσης, είναι αλήθεια ότι ένα 30% του κλάδου δηλώνει καλύτερη εικόνα το 2020 από το 2019. Αυτά δεν είναι δικά μας στοιχεία, είναι στοιχεία τα οποία δηλώνει ο ίδιος ο κλάδος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν. Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στην 5η επιστρεπτέα, 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ή και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν 600 ευρώ τζίρο αναφοράς το τετράμηνο του 2019 αθροιστικά. Άρα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει -θα χρησιμοποιούσα τον όρο- καταστροφή στα δύο τρίτα του κλάδου της εστίασης. Αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση. Το οποίο δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, διότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες.  Το βέβαιον, όμως, είναι ότι έχετε λάβει και μας έχετε δώσει εσείς την εντολή, κ. Πρόεδρε, και εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτό, να φτιάξουμε και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την εστίαση μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε την ώρα που η οικονομία μας και η πανδημία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε και μία επιπλέον ανάσα ρευστότητας μέσω αυτού του εργαλείου σε επιχειρήσεις εστίασης. Κοινώς, πραγματικά, θέλω να το πιστέψετε ασχολούμαστε πολύ με την εστίαση, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αντέξει και να ξαναπάρει εμπρός».

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης στον Πειραιά, Λευτέρης Λαζάρου, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πετρούπολη, Μακρής Παύλος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Λάρισα, Μπρέλλας Κώστας, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, Μητράκος Γιώργος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Άνω Γλυφάδα, Καραΐνδρος Αθανάσιος, η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μοσχάτο, Οικονόμου Κυριακή, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστίασης στο Παλαιό Φάληρο, Βουλγαράκης Ιωάννης και η ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης στο Μοσχάτο, Καβαλέρου Καλλιόπη. Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάρκος Καφούρος στην Κύθνο για τον Δεκαπενταύγουστο και συναντήσεις με φορείς του νησιού

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες – Στο επίκεντρο τα θέματα ακτοπλοΐας, υγείας και πρωτογενούς τομέα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Μια Θάλασσα Μουσικής» στην πλατεία Τριπόδων

Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων, στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκη.

Στήριξη στους εκπαιδευτικούς: Ο Δήμος Θήρας αναζητά ξανά στέγη για τους δασκάλους και καθηγητές

Για 3η χρονιά Δήμος, Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ Θήρας ενώνουν δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σαντορίνη.

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο, δράση για καλό σκοπό (αεροδιακομιδές) – δείτε video

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο – 1300 άτομα στηρίζουν τον ιερό σκοπό (δείτε video)

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.