Μητσοτάκης για προσφυγικό στο CNN: Εξωφρενικές οι καταγγελίες της Τουρκίας, αντιστρέφει την πραγματικότητα (video)
Σκληρή απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το προσφυγικό, τους οποίους προχθές Τρίτη επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε σε συνέντευξη του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε «εξωφρενικές» και «απαράδεκτες» τις τουρκικές καταγγελίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε προχωρήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα», για να προσθέσει με έμφαση ότι «μόνον σήμερα η Ελλάδα διέσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους».
Υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων, ειδικά από μια χώρα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες, θυμίζοντας μάλιστα και τα γεγονότα του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020.
«Έχουμε μια υποχρέωση να φυλάξουμε τα σύνορα μας, αλλά όποτε χρειάστηκε, βοηθήσαμε», σημείωσε, κατηγορώντας την Τουρκία για «αντιστροφή της πραγματικότητας» και χρήση «fake news» (ψευδών ειδήσεων).
Πρότεινε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, «να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι».
Συνέχισε λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε δει «ένα κρεσέντο στην τουρκική ρητορική κατά της Ελλάδας», το οποίο είναι «απαράδεκτο». «Μια λύση υπάρχει, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να μιλήσουμε με την Τουρκία.
Ενεργειακή κρίση
Ερωτηθείς για τη νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.
Υπογράμμισε ότι ήδη τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν σημαντική παρέμβαση, αλλά «οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν πρωτοπόρος στο θέμα αυτό, ενώ «προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο».
«Ό,τι κυρώσεις επιβάλουμε, θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε.