Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Μάτι: Δύο χρόνια μετά... Μνημόσυνο, δεν ξεχνώ και δεν πρέπει

Ελλάδα – Μάτι: Δύο χρόνια μετά… Μνημόσυνο, δεν ξεχνώ και δεν πρέπει

|

Μνημόσυνο για τα θύματα στο Μάτι – Ν. Χαρδαλιάς: “Θα παλεύουμε για να διαφυλάξουμε κάθε ανθρώπινη ζωή”

Μνημόσυνο για τους 102 συνανθρώπους μας, θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της εθνικής τραγωδίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του δημάρχου Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αυτοδιοίκησης και πλήθους συγγενών φίλων και περιοίκων. Ειδικότερα, οι τελευταίοι με εμφανή τη συγκίνησή τους, ζητούσαν επιτακτικά δικαίωση και απόδοση ευθυνών. Τη δέηση τέλεσαν οι μητροπολίτες Μεσογαίας – Λαυρεωτικής και Κηφισίας-Αμαρουσίου Ωρωπού κ.κ. Νικόλαος και Κύριλλος.

«Ο ελάχιστος σεβασμός στη μνήμη των συνανθρώπων μας που έφυγαν, επιβάλλει λίγα λόγια και πολύ σκληρή δουλειά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και υπογράμμισε: «Βρεθήκαμε εδώ κι ενώσαμε τις προσευχές μας, μαζί με τους οικείους τους για τις ψυχές τους. Η δική μας βούληση και το δικό μας καθημερινό στοίχημα είναι ένα και μοναδικό: Ποτέ ξανά Μάτι. Θα παλεύουμε καθημερινά για να διαφυλάξουμε κάθε ανθρώπινη ζωή».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε: «Η τραγικότητα της ημέρας μάς δίνει τη δύναμη να σκεφτούμε πως το κράτος πρέπει να στηρίζει τον πολίτη. Θεωρώ ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία όλοι είμαστε σε εγρήγορση για να μην συμβεί κάτι τέτοιο ποτέ ξανά. Τιμή στα θύματα. Όλοι μαζί να δουλέψουμε για μια καλύτερη χώρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα και τις ηχογραφημένες συνομιλίες για το επίμαχο ζήτημα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος, χαρακτηρίζοντας «τραγικό να συμβαίνει αυτό που ακούστηκε». Εάν όντως συνέβησαν όλα αυτά, πρόσθεσε, «πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης προσερχόμενος στο μνημόσυνο, αναφερόμενος στα γεγονότα της ημέρας της καταστροφής στο Μάτι, έκανε λόγο για πλήρως ανοργάνωτο κράτος και «κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο από αστυνομία, πυροσβεστική, περιφέρεια Αττικής, κράτος». Διαβεβαίωσε ότι «πλέον έχουμε μια σοβαρή Πολιτική Προστασία», ως Περιφέρεια Αττικής και ότι «θωρακίζουμε καθημερινά το λεκανοπέδιο προκειμένου να μην ζήσουμε πάλι παρόμοιες εφιαλτικές στιγμές». Τέλος, εξέφρασε «ντροπή για όλες αυτές τις αποκαλύψεις των εκβιασμών που μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες» και ζήτησε «σε αυτό το εθνικό πένθος, να δείξουμε ότι έχουμε μια σοβαρή Δικαιοσύνη, για να τιμήσουμε τους 102 συμπολίτες μας που χάσαμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας