Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι “αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου” ενώ ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος μιλάει για “ευκολία” χαρακτηρισμού μίας απόφασης
Ξεκινάμε με τα απλά … “Την απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, αποφάσισε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση, που έχει ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, πάρθηκε λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19″.
Και λέμε απλά γιατί στη συνέχεια είχαμε εξελίξεις... Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως “Αντισυνταγματική” την απόφαση για γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου και ζήτησαν την άμεση ανάκλησή της… Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει στο σύνολό της «Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων. Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι “υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…”.
Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11″.
Και τώρα έρχεται ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος εξέφρασε την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική … Απάντηση που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης για τις δημόσιες συναθροίσεις κατά το επόμενο τριήμερο. Και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
1. «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
2. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
3. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
4. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».