Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Μ. Γλέζος: Ενα (πάρα πολλά) λουλούδι για τον μεγάλο Ελληνα

Ελλάδα – Μ. Γλέζος: Ενα (πάρα πολλά) λουλούδι για τον μεγάλο Ελληνα

|

Τρεις μήνες συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου και η οικογένειά του προσκάλεσε όσους δεν πρόλαβαν να τον αποχαιρετήσουν σε συνάντηση μνήμης – Ποιοι έδωσαν το παρών (από τον Αλέξη Τσίπρα έως τον Δημήτρη Λιανό) στ Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Ποιος μπορεί να ξεχάσει αλήθεια τον “Νώλη”; Ποιος μπορεί να πει όχι σε μία οφειλόμενη παρουσία… Και η 28η Ιουνίου εδώ και ημέρες είχε …κυκλωθεί απο συγγενείς, φίλους και ανθρώπους της πολιτικής που έτρεξαν σήμερα να τιμήσουν τον μεγάλο Ελληνα, τον Μανώλη Γλέζο, τρεις μήνες μετά το θάνατό του…. Τιμή που έγινε αφήνοντας ένα λουλούδι στον τάφο του, στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένειά του είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους «ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν με τη φυσική τους παρουσία τη μέρα της κηδείας του και δεν μπόρεσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, εκείνους που θέλουν να του πουν από κοντά ότι δεν τον έχουν ξεχάσει, εκείνους που θέλουν να του δώσουν μια κρυφή υπόσχεση για τη συνέχιση των αγώνων του και των οραμάτων του».

Οπερ κι εγένετο… Στο Α Νεκροταφείο βρέθηκαν εκατοντάδες φίλοι.. Επώνυμοι και ανώνυμοι. Ολοι αυτοί που στο όνομα ή τη σκέψη του Μανώλη Γλέζου, αισθάνονται ότι είχαν βρει τον άνθρωπο που με τις πράξεις του γέμιζε τη ψυχή τους.. Ανεξαρτήτου πολιτικού φρονήματος. Γιατί ο Ναξιώτης πολιτικός, ήταν πάνω απ όλα Ελληνας, μετά Ναξιώτης και μετά όλα τα άλλα… Ανάμεσά τους, βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας – πρώην πρωθυπουργός –  ο οποίος άφησε ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνήμα του Μανώλη Γλέζου. Οι δύο τους είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με μεγάλη ένταση…

Για τον Μανώλη μίλησε ο Λαοκράτης Βάσσης, ενώ η Μάνια Παπαδημητρίου διάβασε ποιήματά του και ο Γιάννης Ζευγώλης έπαιξε βιολί με αγαπημένους απεραθίτικους σκοπούς… Μάλιστα, ο Λαοκράτης Βάσσης ανάμεσα στα άλλα μιλώντας για το Μανώλη ανέφερε:”… Η μεγαλύτερη τιμή θα είναι να διατηρηθούν αναπεπταμένα τα λάβαρα της ζωής του …”

Στη συνάντηση μνήμης βρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Βούτσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην βουλευτής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Ο Σύλλογος Απεράθου ήταν εκεί… Και όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση ” “Μια οφειλόμενη παρουσία” Πέρασαν κιόλας τρεις μήνες που ο αγαπημένος μας Μανώλης Γλέζος δεν είναι πια κοντά μας. Σήμερα το πρωί, τον αποχαιρετήσαμε με τη φυσική μας παρουσία, σε μια συνάντηση μνήμης, δίνοντας υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα ξεχαστεί ούτε αυτός, ούτε οι αγώνες και τα οράματά του.

Οπως και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός (φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία), αλλά και φίλοι από την Απείρανθο… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα η Κοινότητα πήρε μία σημαντική απόφαση…  Να τιμήσει σε πρώτη φάση τον “Νώλη” με τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας στον αριστερό … λαμπά της εισόδου της Παναγιάς…  Αποδέχθηκε την πρόταση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και συμφώνησε να τοποθετηθεί στον αριστερό λαμπά της εισόδου της Παναγίας μαρμάρινη πλακέτα που να γράφει «Εδώ στ΄ Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος 1922-2020», ως ένδειξη τιμής, στον άνθρωπο που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Το συμβούλιο επίσης δεσμεύτηκε να οργανώσει αργότερα, πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για να αποδώσει την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλει κυρίως στο Μανώλη Γλέζο η ιδιαιτέρα πατρίδα του”.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος

Ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, στις 30 Μαρτίου από καρδιακή ανεπάρκεια. Υπήρξε από εμβληματικότερες μορφές του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα καθώς και της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα. Πρωταγωνίστησε τόσο στην Αντίσταση καθώς κατέβασε τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη τον Μάιο του 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα. Η παράτολμη ενέργεια του να κατεβάσει τη σημαία με τη σβάστιγκα από την Ακρόπολη έκανε τον Ντε Γκωλ να τον χαρακτηρίσει ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Την επόμενη χρονιά συνελήφθη από την Γκεστάπο, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και γλίτωσε τα χειρότερα μόνο επειδή αρρώστησε βαριά από φυματίωση. Όμως ο Γλέζος ήταν και έκανε πολλά περισσότερα.

Στις 21 Απριλίου του 1943 συνελήφθη και πάλι αυτή τη φορά από τους Ιταλούς κατακτητές για την εναντίον τους δράση του, οπότε και παρέμεινε στη φυλακή για τρεις μήνες. Έξι μόλις μήνες μετά την απελευθέρωσή του από τους Ιταλούς, στις 7 Φεβρουαρίου του 1944 συνελήφθη και πάλι. Αυτή τη φορά από συνεργάτες των κατακτητών, για «επικίνδυνη αντεθνική δράση» ενώ φυλακίστηκε για 7,5 μήνες. Κατάφερε τελικά να δραπετεύσει στις 21 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές.

Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γλέζος συνελήφθη τα ξημερώματα στην οδό Φαιδριάδων στην Κυψέλη όπου διέμενε μαζί με την οικογένεια του, μαζί με το υπόλοιπο των πολιτικών ηγετών και κρατήθηκε για τέσσερα χρόνια διαδοχικά στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό απ΄όπου και απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία. Συνολικά καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη διετέλεσε βουλευτής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Ferries: Δεν θα προσεγγίσει τη Νάξο αύριο (28/12) το “Blue Carrier 2”

Δεν θα προσεγγίσει το λιμάνι της Νάξου, το BLUE CARRIER 2, το Σάββατο 28/12, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία – Αττική: Από το βράδυ της Παρασκευής, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον νομό Αττικής - Από το βράδυ της Παρασκευής, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της ΝΕΟ Αθηνών - Λαμίας και της ΠΕΟ Ελευσίνας - Θηβών

Στην «πρίζα» το σχέδιο για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά, τι ισχύει στις Κυκλάδες

Ξεκινούν το α’ εξάμηνο του 2025 οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη συνδυαστικών μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης με κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης,

British Airways: Αφαιρεί πτήσεις προς Σαντορίνη και Μύκονο το 2025

British Airways: Αφαιρούνται πτήσεις προς Σαντορίνη, Μύκονο και Κω το 2025

Βρούτσης – Σύρος: Αναβαθμίζεται η Β’ κλειστή αίθουσα “Δημ. Βικέλας”

Γιάννης Βρούτσης: Η Σύρος αποκτά ένα σύγχρονο και απόλυτα ασφαλές κλειστό γυμναστήριο, με χρηματοδότηση 684.574€ για την αναβάθμισή του!

Blue Star Paros: Επιστροφή αύριο (28/12) από Αμοργό προς Πειραιά

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το δρομολόγιο του Blue Star Paros από την Αμοργό προς Πειραιά θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο κι όχι την Κυριακή όπως προβλέπεται

Δυτικές Κυκλάδες: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του “Ανεμος” από τον Πειραιά

Στις 18:00 η αναχώρηση αντί 13:55 του "Ανεμος" από τον Πειραιά λόγω του απαγορευτικού απόπλου

Νάξος – Γαλήνη: Απόψε έχει χριστουγεννιάτικο εργαστήρι

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σήμερα (27/12) στη Γαλήνη

Σαντορίνη – Χριστουγεννιάτικο Πάρκο: Απόψε έχει … Λαϊκές αναμνήσεις

Σαντορίνη: “Λαϊκές Αναμνήσεις” απόψε (27/12) στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο

Νάξος – Κόρωνος: Τα Χριστούγεννα ενός παιδιού πριν από 50 χρόνια

Τα Χριστούγεννα ενός παιδιού στη Κόρωνο Νάξου το 1950 με την υπογραφή της Πόπης Σπανού Φραντζέσκου

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων: Επικίνδυνο το “Σαόνησος” για τις ζωές των επιβατών

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων: Επικίνδυνο για τις ζωές των επιβατών το «Σαόνησος» Ζητάει να "αντικατασταθεί με αξιόπλοο καράβι"

Olympic Air: Το αεροπλάνο έφτασε πάνω από τη Νάξο και επέστρεψε Αθήνα λόγω καιρού

Με τη βροχή να δίνει ρυθμό από τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν προβλήματα με την κίνηση των αεροπλάνων - Αύριο θα έχει δύο πτήσεις η Olympic Air

Blue Star Ferries: “Δεμένα” αύριο (27/12) τα Blue Star Delos και Naxos λόγω απαγορευτικού

Δεμένα αύριο Παρασκευή (27/12) στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία “Blue Star Delos” και “Blue Star Naxos”

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Κυκλάδες: Σύγκρουση πλοίων στον Κάβο Ντόρο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο νότια της Καρύστου

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος – “Αλσος των Χριστουγέννων”: Απόψε έχει δράσεις με Ελευθερίου, Κωνσταντόπουλου αλλά και ΛΕ.ΜΟ.Ν

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το "Αλσος των Χριστουγέννων" στη Νάξο - Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Νάξος – π. Κων/νος Κύλης: “Αλσος των Χριστουγέννων, αλλά ο Χριστός πουθενά”

Η ανάρτηση που έκανε ο πατέρας Κωνσταντίνος Κύλης με αφορμή το γεγονός όπως καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει φάτνη στο Αλσος των Χριστουγέννων

Εκτακτο – ΔΕΔΔΗΕ: Αρκετές περιοχές της Νάξου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από μία ώρα

Βράδυ Πέμπτης, 2η ημέρα των Χριστουγέννων και αρκετές περιοχές της Νάξου (εκτός πόλης) είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από 90 λεπτά (!!!)