Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σήμερα μέσω αλλαγών του Κανονισμού που ψηφίστηκαν στη Βουλή ανακοίνωσε αλλαγές για τα «θερινά τμήματα» που αρχίζουν την προσεχή Τρίτη – Κατάργηση της θεσπισθείσας το 1991 χορήγησης πρόσθετης αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα τμήματα των θερινών μηνών (ετήσιο κόστος στο 1,3 εκατ ευρώ)
Με μια συμβολική κίνηση, η οποία έχει αναμφισβήτητα πολιτική σημασία και που προκαλεί σε αρκετούς βουλευτές πικρό χαμόγελο, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνοδεύει –μέσω αλλαγών του Κανονισμού που ψηφίστηκαν σήμερα το μεσημέρι- τα «θερινά τμήματα» που αρχίζουν την προσεχή Τρίτη: Μία εκ των αλλαγών που ψηφίστηκαν αφορά την κατάργηση της θεσπισθείσας το 1991 χορήγησης πρόσθετης αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα τμήματα των θερινών μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Κανονισμού, πέραν της μηνιαίας αποζημίωσής τους οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Κοινοβούλιο προέβλεπαν μεταξύ άλλων και πρόσθετη αμοιβή τόσο για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές, όσο και στα θερινά τμήματα. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το ύψος της πρόσθετης αυτής αμοιβής είχε μειωθεί αρκετά, ενώ οι περισσότεροι σημείωναν ατύπως πως ουσιαστικά το «επίδομα» των θερινών είχε κοπεί. Ωστόσο, ως προς το κρίσιμο και τυπικό μέρος του ζητήματος, η εν λόγω αμοιβή υπήρχε: «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής» είναι ο τίτλος του Κωδικού «ΚΑ 0122» του ετήσιου προϋπολογισμού. Το ποσό που προβλέπεται για το τρέχον έτος συνολικά (για θερινά και Επιτροπές) είναι 1.321.000 ευρώ.
Αλλες αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν την αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς τώρα πλέον προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν στα γραφεία τους από 20 υπάλληλοι της Βουλής, δέκα για το τρίτο κόμμα, και από πέντε για τα υπόλοιπα. Οπως ειπώθηκε, «σήμερα» η αναλογία ήταν 29 για ΝΔ, 16 ΠΑΣΟΚ, 8 για ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε τέτοιου περιεχομένου περιοδικό, το οποίο χρηματοδοτείτο από τη βουλή, αλλά ανήκε σε ιδιώτη.
Παρουσιάζοντας τις αλλαγές ο κ. Ν. Βούτσης στάθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των διαχρονικών συζητήσεων (όχι πάντα κολακευτικών για το πολιτικό-κοινοβουλευτικό σύστημα και κατά κανόνα όχι αδικαιολόγητων) με επίκεντρο το ζήτημα των υπηρετούντων υπαλλήλων στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι πολλές από τις επιθέσεις αυτές έχουν δόλο, με στόχο την απαξίωση του πολιτικού κόσμου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τουλάχιστον επί της θητείας του δεν γίνονται κομματικές προσλήψεις. Παλαιότερα, συμπλήρωσε, υπήρχαν εποχές «πελατειακής νοοτροπίας». Υπό το πρίσμα αυτό, αναφέρθηκε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία, όπως τόνισε, παρουσιάζουν με τρόπο παραπλανητικό την εικόνα των υπηρετούντων στη Βουλή και που δημιουργούν την αίσθηση πως έχουν γίνει αθρόες προσλήψεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δαν ανταποκρίνονται όλα αυτά στην πραγματικότητα. Αν κάτι συνέβη, πρόσθεσε, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων (πρόκειται, όπως ανέφερε, για σχεδόν 60 άτομα).
Ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό στη Βουλή και τόνισε την πολιτική του βούληση αυτές όπου εντοπίζονται να πληρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ύπαρξη πλάνου για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και κατόπιν διαγωνισμού 17 υπαλλήλων, στη βάση της πρόβλεψης του νόμου για 1 προς 4, συγκριτικώς με εκείνους που συνταξιοδοτούνται.
«Αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό» είπε και αιτιολόγησε την επισήμανση αυτή υποστηρίζοντας πως έχει πολλαπλασιαστεί η δραστηριότητα και συνεπώς οι ανάγκες της Βουλής: «Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο θόρυβος για τα ζητήματα αυτά, ανάγκασε τον Πρόεδρο της βουλής να «παγώσει» επί του παρόντος, μία εκ των αλλαγών που είχαν σχεδιαστεί και αφορούσε την μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή – και παρά το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή συναντούσε την συναίνεση όλων των κομμάτων: «Ζητώ να παγώσει (ενν. η διάταξη για τους ειδικούς φρουρούς). Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο» είπε αιτιολογώντας αυτή την υπαναχώρησή του ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι».
Από τα αξιοσημείωτα, τέλος, είναι ότι ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες», που –όπως ανέφερε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- «μπορεί να έχει αγκάθια».
Με πληροφορίες και Φωτογραφία από την “Καθημερινή”