Και τώρα τρέχουμε: Ο Αποστολάκης δεν αποδέχεται τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας – Αρχικά είχε αποδεχθεί τη θέση, ωστόσο έπειτα από το κλίμα που διαμορφώθηκε, είπε τελικώς «όχι» στην πρόταση
Τώρα; Μας χάλασε το γλυκό ή μου φαίνεται; Δεν αποδέχτηκε, την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στη νέα Κυβέρνηση που αναμένεται να ορκιστεί σε λίγες ώρες… Αξιοσημείωτο είναι ότι σε διάστημα λίγων ωρών άκουσε ουκ ολίγα. Ακόμη και “Αποστάτης” χαρακτηρίστηκε. Αποτέλεσμα; Αρχικά είχε αποδεχθεί τη θέση, ωστόσο έπειτα από το κλίμα που διαμορφώθηκε, είπε τελικώς «όχι» στην πρόταση.
Κι όπως αναφέρει σε δήλωσή του ” Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».
Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν την ένταξη του πολιτικού (σ.σ. συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός Εθνικής Αμυνας) στην θέση του Υπουργού με βαριές κουβέντες «Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», πρόσθεσαν και διαμήνυσαν: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».
Σε ερώτηση σε απο την σελίδα ethnos.gr πηγές από την Κουμουνδούρου είχαν αναφέρει: «Ο Μητσοτάκης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Αυτή τη φορά εξαγοράζοντας έναν πολιτικό και κάνοντάς τον υπουργό του», ήταν η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου σε ερώτημα του ethnos.gr αναφορικά με την υπουργοποίηση Αποστολάκη.
Και σε επίσημη ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σχολιάζει: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του. Πανηγύριζε για την «επιτυχή» διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί «ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε» και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης. Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους».
Πηγές ΚΙΝΑΛ: Δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Όθωνα και δεν τον βρήκε. Εν συνεχεία, -κατά τις ίδιες πληροφορίες- πέντε λεπτά πριν τις ανακοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά και την ενημέρωσε, με την ίδια να λέει απλώς «καλή επιτυχία». Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης από πλευράς του ΚΙΝΑΛ στην επιλογή Αποστολάκη.
Τι ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές
Νωρίτερα, αναφερόμενες στην επιλογή του κ. Αποστολάκη, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση την πολύχρονη εμπείρια του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».
Παράλληλα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η επιλογή Αποστολάκη έχει διακομματικό χαρακτήρα και ότι ενημερώθηκαν τα γραφεία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. «Μπορεί να βάλει σε τάξη την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, αυτός ως υπουργός θα κάνει τις κρίσεις», πρόσθεταν οι πηγές και τόνιζαν αναφερόμενες στην απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη, πως «όταν γίνεται μια μεγάλη φυσική καταστροφή προφανώς υπάρχει και μια σημαντική ευθύνη που την έχει ο πολιτικός προιστάμενος». Συμπλήρωναν, δε, ότι «δεν έφυγε μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας όπου η κυβέρνηση είχε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά».
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”