Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Κ. Πιερρακάκης: Στο ένα δις οι ψηφιακές συναλλαγές στο Δημόσιο

Ελλάδα – Κ. Πιερρακάκης: Στο ένα δις οι ψηφιακές συναλλαγές στο Δημόσιο

|

Η ψηφιακή διακυβέρνηση κερδίζει μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο έδαφος.. Τι ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός 

Την εκτίμησή του ότι το 2022 θα πραγματοποιηθούν περίπου ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας χθες  στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Δρ. Κίρστεν Σολ, συνέδεσε την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, υπογραμμίζοντας ότι κλειδί για την επιτυχία είναι οι αμοιβαίες ιδιωτικές επενδύσεις.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, περιέγραψε το πώς η κυβέρνηση υλοποίησε το έργο της στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Ξεκινήσαμε από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018, για να προχωρήσουμε στα 34 εκατομμύρια το 2019, στα 94 εκατομμύρια το 2020, στα 567 εκατομμύρια το 2021 και φέτος εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσουμε το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει ότι, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά, χρειάστηκε να γίνουν πολλά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «το gov.gr ξεκίνησε σαν ένα σημείο επαφής με τον πολίτη, με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020, που ήταν υπηρεσίες οι οποίες είχανε συγκεντρωθεί σωρευτικά μέχρι εκείνη την περίοδο και σήμερα προσεγγίζουμε περίπου τις 1.500 υπηρεσίες, ωστόσο, όμως, οι συναλλαγές πολλαπλασιάστηκαν, διότι στοχεύσαμε σε εκείνες τις οποίες είχε περισσότερο ανάγκη ο Έλληνας πολίτης».


 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός στάθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης που, όπως εξήγησε, «αποτελεί τον βασικό μηχανισμό υλοποίησης των ψηφιακών έργων, τον οποίο αποκαλούμε “Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού” και εντάξαμε πάνω από 440 έργα, που έχουμε συμφωνήσει με κάθε υπουργείο και με κάθε ανεξάρτητη διοικητική αρχή».

«Μέσα από αυτές τις ενέργειες καθώς και από τις επενδύσεις που υλοποιούνται από μεγάλες εταιρίες στον τομέα του “cloud”, δημιουργήσαμε τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή της οικονομίας», συμπλήρωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι «για να επιτύχουμε τους στόχους μας η συνεργασία μας με χώρες όπως η Γερμανία, με εταιρείες οι οποίες εκκινούν από τη Γερμανία όπως και με εταιρείες Ελλήνων που βρίσκονται εκεί, κρίνονται πολύ σημαντικές».

H επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, κατά την ομιλία της, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «…Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αντιδρούν ευέλικτα στις αλλαγές και να είναι προνοητικές, ώστε να επιτύχουν στη διαδικασία του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στις αμοιβαίες ιδιωτικές επενδύσεις, στις κοινές καινοτομίες και στην ανταλλαγή γνώσεων και «βέλτιστων πρακτικών» πέρα από τα στενά πλαίσια της κάθε επιχείρησης. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι σημαντικός διαμεσολαβητής και συμβάλλει σημαντικά στην παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις μας».

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ερνστ Ράϊχελ, τόνισε ότι «οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις χαίρουν ολοένα μεγαλύτερης εκτίμησης και στις γερμανικές επιχειρήσεις, π.χ. του κλάδου της πληροφορικής. Ένας λόγος είναι το πολύ καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και η θέση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου (tech hub)». Αναφερόμενος στη διοργάνωση σχολίασε ότι «το Φόρουμ Καινοτομίας της Γερμανικής Πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είναι επί της ουσίας μια έκθεση βέλτιστων πρακτικών (best practices), οι οποίες επωφελούνται από τις πολυάριθμες ευκαιρίες του Eυρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά» και πρόσθεσε: «Οι επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις συνδυάζουν αποτελεσματικά την έρευνα και την ανάπτυξη με την προοπτική εμπορεύσιμων προϊόντων και ελκυστικών θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαρκής, βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή δηλαδή που έχει σαν κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει τη σύναψη νέων διμερών -ελληνογερμανικών- συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα των νεοσύστατων καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών. Παράλληλα, διαμεσολαβεί για την έλευση νέων γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια γενικότερης τόνωσης του επενδυτικού ρεύματος προς τη χώρα, γνωρίζοντας τη δυναμική της Γερμανίας ως οικονομία, αλλά και ως παρόχου τεχνολογικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου».

ΑΠΕ ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

ΕΛΜΕ Νοτίου Αιγαίου: Ψήφισμα και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στη Νάξο

Μπροστά στη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι εκπαιδευτικοί του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν φωνή αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς — Κυριακή 8 Ιουνίου, 11:00, Πλατεία Μανδηλαρά στη Νάξο.

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης (08/06) για την Παλαιστίνη

«Η σιωπή μας είναι συνενοχή» – Ένα κάλεσμα για ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο