Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση και η αποδοχή της νέας του θέσης … Οι αναφορές στις ιστοσελίδες σχετικά με τους λόγους της αποχώρησης του Ναξιώτη βουλευτή από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ξεκινάμε από τα απλά και βασικά… Ο Γιάννης Βρούτσης – Ναξιώτης στην καταγωγής και βουλευτής Κυκλάδων – από το μεσημέρι είναι εκτός Κυβέρνησης. Και ενδεχομένως να έχει κι ένα άτυπο ρεκόρ καθότι διετέλεσε υπουργός Εργασίες για τέσσερα χρόνια σε δύο διαφορετικές κυβέρνησης. Δεν το λες και λίγο ε; Αρχικά, στην κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο Ιούνιου 2012 – Ιανουαρίου 2015. Και στην ίδια θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα. Παράλληλα διετέλεσε όλα τα χρόνια της αντιπολίτευσης Τομεάρχης στο Εργασίας άρα μπορούμε να πούμε ότι από το 2012 έως σήμερα έχει ως μόνιμο αντικείμενο τον συγκεκριμένο τομέα…
Και όπως αναφέρει και στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, αποδέχεται την θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατείχε και στο παρελθόν, την περίοδο 2016 – 2019.
Τι ανέφερε στη δήλωσή του μέσω τιτιβίσματος; «“Ευχαριστώ τον Π/Θ @kmitsotakis που μου εμπιστεύτηκε το Υπ. Εργασίας. Σε αντίξοες συνθήκες χτίσαμε στέρεες βάσεις στην εργασία, ασφάλιση & κοινωνία. Σήμερα με τιμά εκ νέου με το αξίωμα του κοιν. εκπροσώπου, θέση που θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις όπως χρόνια τώρα έχω αποδείξει”…
Γιατί όμως έχασε τη .. .καρέκλα του υπουργού Εργασίας;
Τόσο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά», όσο και στην αντίστοιχη των «Νέων» έχουμε την εξήγηση για την αποπομπή του Γιάννη Βρούτση από την Κυβέρνηση. Αμφότερες πάντως σελίδες που στηρίζουν την πολιτική της Κυβέρνησης….
Και όπως διαβάζουμε: «Κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν η απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας μετά τον ανασχηματισμό. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τη δραστηριότητα του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν λάθη και παραλείψεις τα οποία του κόστισαν τη θέση του στην κυβέρνηση παρόλο που είναι από τους μακροβιότερους υπουργούς Εργασίας, καθώς βρισκόταν στην ίδια θέση επί Σαμαρά, ήταν τομεάρχης Εργασίας και μετά ανέλαβε το ίδιο υπουργείο. Τελικά αποδείχθηκε ότι κανείς δεν είναι αμετακίνητος.
Το … Σκόιλ Ελικίκου: Ο Γιάννης Βρούτσης και το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αρνητικό λόγο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Αφορμή ήταν οι επιταγές τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών. Φράσεις χωρίς νόημα, όπως το «σκοιλ ελικικου» και το «μέτζη του νεούκτη» έκαναν γρήγορα τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην κυβέρνηση καθώς το υλικό ήταν πρόχειρο και κακής ποιότητας. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να βγει ο ίδιος μπροστά και να πάρει πίσω τις επιταγές τηλεκατάρτισης.
Συντάξεις: Ένας από τους βασικότερους στόχους που είχαν τεθεί από την αρχή για το υπουργείο Εσωτερικών ήταν η μείωση των εκκρεμών συντάξεων κάτι που δεν έγινε παρόλο που είχε εξαγγελθεί νέος ψηφιακός τρόπος. Τελικά η μείωση δεν έγινε ποτέ και οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν. Στο πρόβλημα αυτό ήρθαν να προστεθούν και μία σειρά άλλων καθυστερήσεων και λαθών. Λάθη στα αναδρομικά, λάθη με τις προσωρινές συντάξεις καθώς και αυξήσεις, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πίστωση των ποσών στους δικαιούχους μέχρι τα τέλη του 2020, τελικά μετατέθηκε για το 2021. Στα λάθη θα πρέπει να υπολογιστούν και οι καθυστερήσεις στις αναστολές Νοεμβρίου. Κάτι που είχε διαψεύσει το Υπουργείο Εργασίας λέγοντας ότι η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών γίνεται ομαλά και χωρίς λάθη.
Περίθαλψη χαμηλοσυνταξιούχων: και το κερασάκι; το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των χαμηλοσυνταξιούχων. Το θέμα αυτό ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την εκπνοή του 2020 ο οποίος ανακοίνωσε την παράταση της χορήγησης φαρμάκων σε 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020. Η Πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι την φροντίδα μας και στη νέα χρονιά», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην προ ημερών ανακοίνωσή τους.
Στο τελευταίο βέβαια υπάρχει και ο ισχυρός αντίλογος… Συνεργάτες του τέως υπουργού ισχυρίζονται ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Βρούτσης είχε πάει δυο φορές στο υπουργείο Οικονομικών για να βρει λύση και ο κ. Σκυλλακάκης – αναπληρωτής υπουργός Οικονομκών – του το είχε αρνηθεί. Με τον συγκεκριμένο πάντως υπουργό έχει … προηγούμενα και από το θέμα των συντάξεων , με τον Σκυλακάκη να αδειάζει τον Βρούτση και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο…