Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Εθνικές Εκλογές: Στις κάλπες την Κυριακή των Βαϊων (09/04);

Ελλάδα – Εθνικές Εκλογές: Στις κάλπες την Κυριακή των Βαϊων (09/04);

|

“Κλείδωσε” η ημερομηνία των εκλογών – Οι δύο Κυριακές που εμφανίζονται ως επικρατέστερες και οι λόγοι που τις καθορίζουν

Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Μάιο…. εκλογές. Το ημερολόγιο στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται στην άνοιξη του 2023, και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάζει εξονυχιστικά όλες τις πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες.

Της Άννας Καραβοκύρη (ιστοσελίδα libre.gr) 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό κόστος, η ολοκλήρωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα συνυπολογίσει το κυβερνητικό επιτελείο πριν «κλειδώσει» την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Βασικότατος παράγοντας είναι επίσης ότι δεν πρέπει να «κλειδώσει» μια Κυριακή αλλά δύο τουλάχιστον διότι απο τον νόμο της απλής αναλογικής θεωρείται απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση οπότε θα απαιτηθεί και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Υπο αυτά τα δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο μετράει μία προς μια ποιες Κυριακές θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες και σε ποιες όχι.

Το δεύτερο μισό του Μαίου τίθεται αυτομάτως εκτός της εκλογικής ατζέντας διότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι εξετάσεις των μαθητών και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα αρκετά σχολικά συγκροτήματα.

# Για παράδειγμα, θεωρείται πολύ δύσκολο να διεξαχθούν στο διάστημα από 21 Μαΐου έως 29 Ιουνίου και αυτό γιατί από τις 22 Μαίου ξεκινούν οι εξετάσεις στα Λύκεια και τέλη Ιουνίου ολοκληρώνονται οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα Γυμνάσια κλείνουν στις 30 Μαίου και τα Λύκεια στις 19 Μαίου. Οι εξετάσεις διαρκούν στα Γυμνάσια μέχρι 15 Ιουνίου. Στα Λύκεια οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Γ’ Λυκείου  ξεκινούν στις 22/5 και διαρκούν έως τις 30/5, αντίστοιχα στην ‘Α Λυκείου και Β’ Λυκείου διαρκούν ως τις 15 Ιουνίου. Στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνιου ενώ τα ειδικά μαθήματα ολοκληρώνονται 29 Ιουνίου.

Ένας άλλος παράγοντας που θα καθορίσει εν πολλοις την απόφαση του πρωθυπουργού για το πότε θα στηθούν κάλπες είναι το Πάσχα. Στις 10 Απριλίου ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα και στις 16 Απριλίου είναι η Κυριακή του Πάσχα.

Μια πρώτη εκτίμηση των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι οι πρώτες κάλπες θα πρέπει να στηθούν είτε πολύ κοντά στο Πάσχα είτε αρκετά μακρυά από αυτό.

Με βάση το σκεπτικό τους δεν θα πρέπει να μετακινηθούν οι ετεροδημότες σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο φορές – μια φορά για τον εορτασμό του Πάσχα και μια φορά για να ψηφίσουν – στις εκλογικές τους περιφέρειες διότι όπως επισημαίνουν με νόημα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου «αν μέσα σε ένα μήνα αναγκαστούν οι  ψηφοφόροι να πάνε δύο φορές στο χωριό τους τότε θα χάσουμε ψήφους στη διαδρομή».

# Υπο αυτό το σκεπτικό ορισμένοι φλερτάρουν με την Κυριακή των Βαιων, στις 9 Απριλίου δηλαδή αμέσως πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα οι επαναληπτικές εκλογές υπολογίζονται περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις στα σχολεία.

Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται σοβαρά είναι το να διεξαχθούν οι εκλογές πριν την έναρξη των σχολικών εξετάσεων, δηλαδή στις 21 Μαίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 ή 9 Ιουλίου, δηλαδή ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τραπέζι έχει πέσει και η Κυριακή 2 Απριλίου. Όμως σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος οι επαναληπτικές εκλογές να πέσουν εντός του Μαίου οπου θα διεξάγονται οι σχολικές εξετάσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».