Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΕλλάδα - ΕΘΕΑΣ: Στη Νάξο (30/11) ο Γεωργαντάς, η νησιωτικότητα στο προσκήνιο...

Ελλάδα – ΕΘΕΑΣ: Στη Νάξο (30/11) ο Γεωργαντάς, η νησιωτικότητα στο προσκήνιο επιμένει ο Καπούνης

|

Οι εξελίξεις μέσα από τη χθεσινή συνάντηση της επιτροπής Κτηνοτρόφων της ΕΘΕΑΣ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπυξης – Τι αναφέρει ο κος Καπούνης (πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου) 

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, στο γραφείο του είχε την Τρίτη 15/11 η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συντονιστής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός, κ. Σίμος Κεδίκογλου και η Γ.Γ., κ. Χριστιάνα Καλογήρου.Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το βασικό θέμα της ήταν η ακρίβεια και το, κατά πολύ, αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενώ ως αποτέλεσμα έχουν να πλήττεται πλέον άμεσα και το καταναλωτικό κοινό.

Τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν στον κ. Γεωργαντά σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας να ανταπεξέλθει στα προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζοντας πως εάν αυτά υλοποιηθούν το κόστος παραγωγής σταδιακά θα μειωθεί και οι τιμές των προϊόντων θα ακολουθήσουν.

Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν αποτελούν πάγιες προτάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Αυτά ήταν η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά, η επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και την μεταφορά καυσίμου στα νησιά, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχωνγια την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και Π.Ο.Π.

Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μείωση της τάξης του 6% στον Φ.Π.Α.σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι, για τους ίδιους, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, αλλά και διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής και δεσμεύθηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών από την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ανάμεσα στα μέτρα που, κατά τον κ. Γεωργαντά, θα υλοποιηθούν είναι το ότι θα δοθούν, το επόμενο διάστημα, 60 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας – όπως εκτιμάται,σε όλη την χώρα θα επιδοτηθούν 8.600.000 αιγοπρόβατα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα δοθεί και στην βοειοτροφία, στα χοιρινά και στα κοτόπουλα, ενώ η επιδότηση θα δοθεί με κλίμακες.Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως από τις15/11 (και ως τις 25/11) οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσηςγια αγορά λιπασμάτων, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως θα έλθει στην Νάξο στις 30 Νοεμβρίου για να εξετάσειεκ του σύνεγγυς το θέματης προόδου των εργασιών στο φράγμα του Τσικαλαριού, όπως εξάλλου του είχε ζητηθεί στην συνάντηση που είχε τον περασμένο Αύγουστο με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ στην διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα επισκεφθεί και την Ένωση.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τον Γ. Γεωργαντά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως τώρα η κτηνοτροφία «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά