Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΕλλάδα - ΕΘΕΑΣ: Στη Νάξο (30/11) ο Γεωργαντάς, η νησιωτικότητα στο προσκήνιο...

Ελλάδα – ΕΘΕΑΣ: Στη Νάξο (30/11) ο Γεωργαντάς, η νησιωτικότητα στο προσκήνιο επιμένει ο Καπούνης

|

Οι εξελίξεις μέσα από τη χθεσινή συνάντηση της επιτροπής Κτηνοτρόφων της ΕΘΕΑΣ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπυξης – Τι αναφέρει ο κος Καπούνης (πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου) 

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, στο γραφείο του είχε την Τρίτη 15/11 η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συντονιστής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός, κ. Σίμος Κεδίκογλου και η Γ.Γ., κ. Χριστιάνα Καλογήρου.Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το βασικό θέμα της ήταν η ακρίβεια και το, κατά πολύ, αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενώ ως αποτέλεσμα έχουν να πλήττεται πλέον άμεσα και το καταναλωτικό κοινό.

Τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν στον κ. Γεωργαντά σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας να ανταπεξέλθει στα προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζοντας πως εάν αυτά υλοποιηθούν το κόστος παραγωγής σταδιακά θα μειωθεί και οι τιμές των προϊόντων θα ακολουθήσουν.

Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν αποτελούν πάγιες προτάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Αυτά ήταν η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά, η επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και την μεταφορά καυσίμου στα νησιά, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχωνγια την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και Π.Ο.Π.

Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μείωση της τάξης του 6% στον Φ.Π.Α.σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι, για τους ίδιους, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, αλλά και διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής και δεσμεύθηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών από την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ανάμεσα στα μέτρα που, κατά τον κ. Γεωργαντά, θα υλοποιηθούν είναι το ότι θα δοθούν, το επόμενο διάστημα, 60 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας – όπως εκτιμάται,σε όλη την χώρα θα επιδοτηθούν 8.600.000 αιγοπρόβατα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα δοθεί και στην βοειοτροφία, στα χοιρινά και στα κοτόπουλα, ενώ η επιδότηση θα δοθεί με κλίμακες.Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως από τις15/11 (και ως τις 25/11) οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσηςγια αγορά λιπασμάτων, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως θα έλθει στην Νάξο στις 30 Νοεμβρίου για να εξετάσειεκ του σύνεγγυς το θέματης προόδου των εργασιών στο φράγμα του Τσικαλαριού, όπως εξάλλου του είχε ζητηθεί στην συνάντηση που είχε τον περασμένο Αύγουστο με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ στην διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα επισκεφθεί και την Ένωση.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τον Γ. Γεωργαντά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως τώρα η κτηνοτροφία «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις